Epuizarea cauzata de caldura – simptome si tratamentEpuizarea cauzata de caldura poate aparea dupa ce ati fost expus la temperaturi ridicate si este insotita deobicei de deshidratare.

Vorbim despre o afectiune care se poate instala pe fondul unei canicule prelungite chiar sau in urma unui efort fizic exercitat la temperaturi ridicate. Epuizarea termica poate conduce la depletia apei sau la depletia sarii.

Depletia apei – simptomele cele mai comune sunt: sete excesiva, slabiciune, cefalee si in cazurile mai grave, pierderea constiintei.

Depletia sarii – simptomele cele mai comune sunt: greata, varsaturi, crampe musculare si ameteli.

In lipsa unui tratament promt si corect, epuizarea cauzata de caldura poate duce la insolatie, o imprejurare care va poate pune in pericol viata. Epuizarea termica poate progresa la un accident vascular cerebral, care poate deteriora creierul si alte organe vitale sau chiar poate cauza moartea. Expunerea prelungita la caldura, transpiratiile abundente, pierderea excesiva de lichide si de saruri, precum si cresterea temperaturii corpului poate duce la epuizarea termica. O stare care daca nu este in mod adecvat tratata, poate provoca un accident vascular cauzat de caldura, o urgenta medicala care pune in pericol viata.

Simptomele epuizarii termice

Cele mai frecvente semne si simptome de epuizare termica includ:

Confuzie
Urina de culoare inchisa (semn de deshidratare)
Ameteala
Lesin
Oboseala
Durere de cap
Crampe sau dureri musculare
Crampe abdominale
Greata, varsaturi sau diaree
Piele palida
Transpiratie excesiva
Palpitatii si puls rapid

Nu este exclus ca unele persoane sa dezvolte brusc simptome de insolatie.
Cele mai frecvente semne si simptome ale insolatiei includ:

Temperatura ridicata a corpului (peste 40 grade C)
Absenta tranpiratiei
Respiratie rapida, superficiala
Puls rapid
Tegumente uscate si fierbinti
Stare de confuzie
Agitatie
Anxietate
Dezorientare
Comportament neobisnuit
Cefalee
Varsaturi in jet
Convulsii
Stare de soc
Coma

Tratamentul epuizarii termice

In cazul in care prezentati simptome specifice epuizarii termice, este esential sa va retrageti intr-un loc racoros. Daca nu aveti posibilitatea de a intra intr-o incapere cu aer conditionat, atunci cautati in imediata apropiere un loc la umbra.

Alte strategii  recomandate includ:

1. Odihniti-va. Cautati un loc racoros si stati intisi cu picioarele ridicate mai sus de nivelul inimii.
2. Beti multe lichide reci (preferabil apa). Evitati cofeiona si alcoolul.
3. Indepartati hainele stranse pe corp si asigurati-va ca sunteti cat mai lejer imbracat.
4. Daca aveti posibilitatea, faceti un dus rece sau o baie.
5. Puteti da drumul la ventilator, sa aplicati comprese cu apa rece sau chiar cu gheata (insa pentru perioade scurte de timp).

Daca in decurs de 15-30 de minute nu incepeti sa va simtiti mai bine, solicitati asistenta medicala de urgenta. Nu asteptati mai mult, epuizarea termica netratata poate progresa la un accident vascular.

Este recomandat ca in perioada imediat urmatoare sa stati cat mai mult la umbra si racoare, sa evitati efortul intens in caldura, sa va hidratati si sa va odihniti suficient.

Factorii de risc care pot duce la epuizarea termica

Exista numiti factori de risc care cresc sensibilitatea la caldura:

1. Indicele de confort termic.
Indicele de confort termic depinde temperatura, de umiditate , precum si de viteza aerului inconjurator. O umiditate relativa egala sau mai mare de 60 % impiedica evaporarea transpiratiei, scazand in acest fel capacitatea corpului de a se raci.

Valorile mai mici sau egale cu 60 % se considera “stare de confort”, valorile situate intre 66-70% deteremina cresterea “starii de alerta”, iar peste 80 % se considera “stare de disconfort”.

2. Varsta.
Atat in cazul persoanelor mai in varsta cat si in cazul copiilor, capacitatea organismului de reglare a temperaturii nu este complet functionala/dezvoltata. Acestia se adapteaza la temperaturile ridicate mult mai greu decat persoanele tinere sau de varste mijlocii.

3. Problemele de sanatate.
Acestea includ: afectiuni cardiace, pulmonare sau renale, obezitate, hipertensiune arteriala, diabet, boli psihice, alcoolism, arsuri solare sau alte conditii care favorizeaza aparitia febrei.

4. Medicamentele.
Anumite medicamente pot diminua capacitatea organismului de a se adapta la caldura si de a ramane hidratat. Acestea includ: diuretice, sedative, tranchiliznte, calmante, stimulente, medicamente pentru afectiuni cardiace sau pentru afectiuni pshiatrice.  Medicamentele prescrise in vederea tratarii hipertensiunii arteriale, a bolilor cardiace sau medicamentele utilizate pentru bolile psihice, pot creste temperatura bazala a corpului conducand la epuizarea termica.

5. Schimbari bruste de temperatura.
Schimbarile bruste de temperatura, trecerea de la rece la cald, sensibilitatea la temperaturile ridicate pot duce la epuizare termica.

Prevenirea

Atunci cand indicele de confort termic este ridicat, se recomanda sa evitati iesirile in aer liber. Daca totusi sunteti nevoiti sa iesiti, va sfatuim sa urmati urmatorii pasi:

1. Optati pentru o imbracaminte lejera, deschisa la culoare si pentru o palarie cu boruri largi.

2. Folositi o crema cu protectie solara cu SPF egal cu 30 sau mai mare.

3. Beti multe lichide, la intervale mici de timp.

4. Cautati zonele umbroase si odihniti-va de fiecare data cand simtiti nevoia.

Lasa un comentariu