Efectele negative ale divortului 

Divortul este apreciat ca al doilea eveniment susceptibil dupa decesul partenerului de viata. Acesta conduce la trairea unui nivel de stress extrem de puternic (Homes & Rahe, 1967). Persoanele divortate tind sa aiba mai multe probleme de sanatate fizica si mentala decat persoanele casatorite (apud Erikson, 2004).

Unele statistici indica faptul ca starea lor generala de sanatate este chiar mai precara decat a persoanelor vaduve sau a celor care nu au fost niciodata casatorite.

Unul dintre primele studii realizate pe populatia americana (Bradburn, 1969) a incercat sa vada in ce masura exista corelatii intre nivelul sentimentului de fericire si statusul marital. Rezultatele au indicat faptul ca 35% dintre barbatii casatoriti si 38% dintre femeile casatorite au apreciat ca sunt “foarte fericiti”, un scor mult mai inalt decat cifrele obtinute pentru persoane care nu au fost niciodata casatorite (18% pentru barbati si pentru femei).

In schimb, un procent semnificativ mai mare de persoane niciodata casatorite afirma ca sunt „foarte fericite” spre deosebire de persoanele separate, divortate sau vaduve.

La celalalt capat al scalei, mai putin de 10% dintre persoanele casatorite afirmau faptul ca „nu sunt prea fericiti”, comparativ cu peste 30% dintre persoanele divortate si 40% dintre persoanele despartite. Aceste rezultate se pot datora fie faptului ca divortul produce sentimente negative si de nefericire dar, pe de alta parte, este de asemenea posibil ca anumite persoane cu tendinte depresive sa prefere sa aleaga divortul.

Efectele negative al divortului depind de o varietate de factori. Buunk (1996, p.371, cf. Erikson, 2004) arata ca:

„Persoanele care au avut o relatie mai putin profunda cu fostul lor partener, care iau initiativa de a se desparti sau de a divorta, care sunt integrate in retele sociale si care in prezent au o relatie intima satisfacatoare, sunt relativ mai putin afectate. In plus, anumite caracteristici de personalitate, incluzand o stima de sine mai inalta, independenta, toleranta la schimbare si a caror atitudine care favorizeaza egalitatea rolurilor de sex, pot sa faca fata mai bine situatiei de a fi divortat”.

Impactul pe care divortul il are asupra persoanei difera in cazul barbatilor si al femeilor. In multe cazuri, femeile sufera mai mult, unul dintre motive fiind si faptul ca, de obicei, ele pierd mai mult din punct de vedere financiar si trebuie sa accepte sa faca fata unor responsabilitati parentale mult mai mari (Rutter & Rutter, 1992).

 

Lasa un comentariu