Educatia, factor principal al dezvoltarii psihice umane 

Educatia este cel de-al treilea factor fundamental al dezvoltarii psihice, pe care cei mai multi cercetatori il considera cel mai important.

Definitie:
Educatia este ansamblul de actiuni si activitati care integreaza fiinta umana ca pe un factor activ, se desfasoara sistematic, unitar, organizat, avand un continut cu necesitate definit de societate, uzand de procedee, metode, mijloace adecvate, si fiind condusa de factori competenti special calificati.

Prin urmare, actiunile educative nu se exercita la intamplare si nu se adauga din afara subiectului, ci ele se infaptuiesc numai cu participarea acestuia. Exercitandu-se timp indelungat asupra fiecaruia, educatia realizeaza o functie formativa fundamentala orientata dupa cerintele societatii si adaptata la particularitatile copiilor si tinerilor.

In masura in care este organizata si desfasurata in concordanta cu datele stiintelor despre om, ea devine un proces constructiv care tinde sa realizeze pe deplin disponibilitatile ereditare ale fiecaruia.

Urmatoarele roluri indeplinite de educatie:

  • este al doilea factor care transforma potentialul ereditar in componente ale vietii psihice
  • directioneaza convergent cu scopurile sale chiar si influentele de mediu
  • formeaza mecanismele superioare ale psihismului uman. (de ex, dezvolta gandirea pana la cotele cele mai inalte)
  • proiecteaza dezvoltarea psihica si asigura conditiile infaptuirii acestor planuri
  • asigura dezvoltarea psihica deplina a omului
  • stimuleaza dezvoltarea psihica prin crearea de decalaje optime intre cerinte si posibilitati si prin sprijinirea corespunzatoare in vederea depasirii acestor neconcordante
  • intr-o oarecare masura educatia accelereaza dezvoltarea psihica

Ca sa joace toate aceste roluri, educatia trebuie sa fie corect gandita, proiectata si realizata in concordanta cu asteptarile si aspiratiile celor educati si cu necesitatile societatii.

 

Fragmente din Psihologia copilului – Tinca Cretu

Lasa un comentariu