Educatia copilului nascut in zodia varsatorIn afara de sfaturile si de indrumarile cuprinse in manualele de specialitate in ceea ce priveste educatia unui copil, va mai propunem o alta varianta. Aceasta se refera la o specificitate a educatiei in functie de temperamentul si personalitatea sa, dar, de aceasta data, determinate de zodia in care s–a nascut copilul.

Niciodata un parinte nu ar trebui sa fie bucuros ca are un copil linistit. Fie va deveni „un pampalau“, fie, precum in acest caz, ascunde o fire complexa si va fi dificil de crescut. Chiar din copilarie, va ascunde in spatele unui aer calm o stare de continua preocupare anxioasa. El este atras de jocuri calme, iar animalele si natura suscita admiratia sa.

Pe masura ce creste, comportamentul va deveni din ce in ce mai independent si imprevizibil. De aceea, nu trebuie sa ne miram ca arta vestimentara si constructia vor reprezenta un mijloc de exprimare a nonconformismului sau. Un joc de constructii, unul electronic, avioane, sau o carte de aventuri constituie un cadou foarte bine ales. Daca doriti sa ii faceti cadou un articol de imbracaminte alegeti o costumatie fantezista.

In relatiile cu ceilalti copii, va evita complicatiile si micile neintelegeri si, adesea, are tendinta sa pastreze secretul asupra preocuparilor personale. Probleme mai importante apar in relatiile cu parintii. Se pare ca in forul sau interior este convins ca nu va fi inteles sau, modul de gandire, diferit de cel al adultilor va fi ironizat brutal.

Daca nu luati masuri adecvate, natura enigmatica si excentricitatea nativa pot sa aduca copilul intr-o stare de izolare. Cel mai bine ar fi sa–l considerati un adult, cu care puteti discuta liber tot felul de probleme si nu veti mai avea probabil nici–o dificultate de a realiza raporturi stranse cu el.

Atunci cand veti observa ca a inceput sa predice libertatea, dar doreste sa–i schimbe pe ceilalti, uitand sa inceapa cu el, inseamna ca este deja adolescent. In acest moment devine imperios necesar ca parintii sa–i supravegheze anturajul, fiindca va avea tendinta de a se imprieteni sau asocia cu prea multa usurinta.

Lipsa de discernamant si entuziasmul gresit directionat il vor costa mult in viata adulta. De asemeni, se impune ca in educatie sa insistati cu fermitate asupra principului de respect fata de dreptul altuia, in scopul remedierii unor confuzii din mintea sa. Atentie, el nu este prea incantat cand se pune problema sa–si schimbe ideile, care i se par excelente, si poate reactiona cam violent; nu–l bagati in seama.

Sa ne concentram atentia asupra modului in care trebuie realizata educatia. In primul rand, atragem atentia parintilor ca in acest caz, mai mult decat in altele, este nevoie de o educatie in conformitate cu natura copilului. Punctul lui forte care este in acelasi timp punctul lui slab este inteligenta, folosita fie cu farmec, fie cu autoritarism.

Pentru a–l influenta sistematic si constient in scopul dezvoltarii personalitatii, ar fi foarte indicat sa–l tratati ca un egal, ca un prieten. Deasemenea, fiti rabdator: inainte de a deretica camera va descrie tuturor masina „buna la toate“ pe care o va inventa. Faceti-l, cu blandete, dar ferm, sa revina cu picioarele pe pamant. Atentie, asta nu inseamna sa nu-l impulsionati in realizarea ideilor originale, pentru ca ar fi pacat ca aptitudinile naturale sa nu fie incurajate.

Va avertizam ca acest copil are marea calitate de a intelege logica unui eveniment; prin urmare va trebui sa–i oferiti motive inteligente, cand ii veti cere sa execute sau nu anumite actiuni. Are inteligenta creatoare, dar utopica. Parintii isi pot simplifica mult din munca de lamurire depusa daca apeleaza la o scoala cu metode pedagogice moderne, chiar cu iz de neconventional.

Intr–o institutie obisnuita va avea rezultate inegale, posibil excelente la materia care il pasioneaza, iar in rest se descurca prin talent si memorie. Este foarte probabil sa fie atras de chimie sau astronomie.

Fiti pregatiti sufleteste pentru un mini laborator si experiente care vor agita vecinii sau pentru un telescop si planse atarnate peste tot. Trebuie sa vegheati asupra tendintei de a munci in salturi si interveniti de cate ori este cazul pentru a–l determina sa faca eforturi regulate. ªtiind ca iubeste noul, aveti multiple posibilitati sa gasiti metode prin care sa–l influentati in directia studiului, cu o disciplina supla, dar hotarata.

Daca va ganditi la dezvoltarea fizica, ar fi bine sa stiti ca nu prea agreeaza sportul. El il practica mai mult cu scopul de compensare a stresului: gimnastica, dans, tehnici de meditatie. Sunt mari sanse sa aiba talent muzical.

Indrumati–l catre un instrument mai simplu, dar neobisnuit, de exemplu flautul. Ar fi bine ca mesele sa fie bogate in fosfor (peste, scoici), fier si vitamine, mai ales C, B1 si B6 (lamai, macese, morcovi, linte) pentru lupta contra angoasei.

Adaptare dupa cartea ZODIACUL PRACTIC.

Un raspuns pentru “Educatia copilului nascut in zodia varsator”

  1. Calin says:

    Nu ii schimbati pe varsatori, ei nu au nevoie de ajutor pentru ca destinul le ofera un drum imposibil. Si aici incepe dezvoltarea varsatorului. Datorita enigmelor la care este supus, varsatorul isi va dezvolta inconstient capacitatile mintale. Dupa zeci de ani in care varsatorul este condus de curiozitatea “de ce?”, zeci de ani in care varsatorul a gandit mai mult decat a trait, s-ar putea sa aibe toate raspunsurile universului. Varsatorii nu au nevoie de o viata implinita, ci de una dificila, altfel nu invata nimic si nu isi vor gasi scopul pentru care au venit pe pamant.

Lasa un comentariu