Educatia copilului nascut in zodia taurIn afara de sfaturile si de indrumarile cuprinse in manualele de specialitate in ceea ce priveste educatia unui copil, va mai propunem o alta varianta. Aceasta se refera la o specificitate a educatiei in functie de temperamentul si personalitatea sa, dar, de aceasta data, determinate de zodia in care s–a nascut copilul.

Dragi parinti, putem sa va dam o veste buna. Copilul dumneavoastra, comparativ cu altii, este linistit, grijuliu, ascultator si manierat, stie sa evite necazurile. Intrucat placerile sale sunt destul de simple, copilul va intelege cu usurinta ceea ce doreste si va fi practic in stabilirea scopurilor.

El se indreapta catre elementul concret care poate fi inteles de orice parinte (o carte, un joc, un obiect in general) si asta constituie un avantaj pentru dumneavoastra. Inclinat catre desen si constructie, el gaseste in arta un mijloc de exprimare a entuziasmului sau. Pensule si o cutie cu acuarele sau un joc de cuburi, constituie un cadou foarte bine ales.

Nu uitati sa–l incurajati sa–si imparta jucariile cu ceilalti in scopul de a incepe sa–i combateti posesivitatea de la cea mai frageda varsta.

Cand se apropie de adolescenta ii va place sa se simta liber si sa actioneze asemanator adultilor, cumparand mici obiecte sau cucerindu-si independenta financiara. Daca doriti sa ii faceti cadou un articol de imbracaminte, lasati-l sa faca alegerea dupa gustul sau.

Va prevenim ca va avea un gust prea simplu sau prea serios din punctul dumneavoastra de vedere, dar el se va simti mai fericit decat daca ati fi cumparat cel mai scump obiect. Supravegheata cu atentie si intelepciune, personalitatea sa se dezvolta incet, dar sigur.

Parintii constata repede ca acest copil nu este mofturos, nici complicat sau pretentios. Din acest motiv va avertizam ca lipsa problemelor din prima copilarie ar putea sa va scada vigilenta. Tocmai lipsa acestor probleme trebuie sa va indice un mod melancolic de a privi viata. Trebuie sa va concentrati atentia asupra slabei comunicari cu ceilalti copii sau cu tinerii. Cauzele principale constau, pe de o parte, in faptul ca motivatia sau atitudinea sa este adesea gresit inteleasa.

Pe de alta parte, el refuza sa ofere explicatii corespunzatoare sau introvertirea il determina sa se inchida in sine. Simtul disciplinei il poate conduce ca in adolescenta sa intalneasca situatii curioase in care sa nu poata admita ca ceilalti colegi ori anturajul sa nu–i impartaseasca ideile.

Sa nu fiti surprinsi daca din acest motiv apar momente de furie sau atitudini capricioase. Va avertizam ca aici se cladeste placerea banului care va conduce la schematism de gandire si atitudine. Daca nu interveniti la timp si nu alegeti solutiile cele mai inteligente, se pot instala complexe de inferioritate.

Sa ne concentram acum atentia asupra modului in care trebuie realizata educatia. In primul rand atragem atentia parintilor sa faca o educatie conforma cu natura copilului si nu cu ceea ce isi amintesc ei din propria copilarie sau dupa propriile scopuri. In acest caz, trebuie sa apelati la latura sentimentala in sensul larg al cuvantului. Copilul este foarte sensibil la laude si, pentru a–l stimula, un compliment poate produce rezultate mai bune decat o exprimare violenta. Ati putea sa–i flatati simtul estetic: „este atat de frumos un caiet bine intretinut si sarcinile bine implinite…“.

Poate fi fructificata atractia pe care natura o exercita asupra sa, dragostea de animale si uneori de plante. O recompensa sub forma unui pui de catel, de pisica, un iepuras etc. reprezinta o detensionare si un motiv de mobilizare pentru rezultate mai bune.

Ambitia si meticulozitatea creeaza premizele unei bune reusite scolare. El se va simti fericit sa participe la activitatile scolare, mai ales in cele ce implica respectarea regulamentelor. In principiu, el invata nu pentru a fi admirat sau laudat, ci pentru a fi respectat. Memoria este in general foarte buna, iar inclinatia spre rigoare si ordine se constituie in tot atatea aptitudini pentru lucru si studiu. Aici se impune un singur sfat: nu insistati sa invete in grup cu alti colegi.

Perseverenta si dorinta de a intelege problema in detaliu ar putea fi interpretata drept incetineala. Totodata, ceea ce ii intra in cap, va ramane acolo pentru totdeauna. Parintii ar putea propune niste jocuri de mimica sau pantomima pentru a–i stimula imaginatia. Farmecul natural si fizicul agreabil combinate cu senzualitatea sa vor genera intense reactii la primele intalniri. Chiar daca simtul conventiilor il vor salva de la un dezastru social prematur, totusi ar fi util sa supravegheati situatia care poate deveni periculoasa prin fixitatea sentimentelor.

Pentru a–i antrena si mobiliza fortele, ar fi cazul sa utilizeze la maximum timpul liber. Daca va ganditi la dezvoltare fizica, ar fi bine sa stiti ca nu prea agreeaza sportul. Cand il practica, se va indrepta spre unul foarte linistit sau foarte dur. Actionati in consecinta si sfatuiti-l sa aleaga tirul cu arcul care cere concentrare si liniste, caiacul sau boxul care cere forta si tenacitate.

In orice caz, cu sport sau fara, sa fiti convinsi ca la masa se va aseza un mic gurmand, cu tendinte de ingrasare. Incercati sa interziceti dulciurile, iar pentru dinamismul lui este utila prezenta pestelui si a stridiilor.

Adaptare dupa cartea ZODIACUL PRACTIC.

Lasa un comentariu