Educatia copilului nascut in zodia rac
In afara de sfaturile si de indrumarile cuprinse in manualele de specialitate in ceea ce priveste educatia unui copil, va mai propunem o alta varianta. Aceasta se refera la o specificitate a educatiei in functie de temperamentul si personalitatea sa, dar, de aceasta data, determinate de zodia in care s–a nascut copilul.

Sa nu va lasati inselat de acest copil linistit si ascultator; el pare cuminte pentru ca se inchide rapid in sine sau evadeaza mental. Comparativ cu altii, el este extrem de sensibil si inconstant, avand nevoie de mult mai multa afectiune si intelegere. In copilarie, nativul este foarte susceptibil, avand dispute cu camarazii sai, iar solutia cea mai eficienta este sa nu interveniti.

Este indicat sa–l lasati sa se apere si sa se se descurce singur, altfel va trebui sa interveniti in fiecare minut pentru calmarea spiritelor. El prefera sa se joace zgomotos cu altii si in liniste singur. Daca se intampla sa apara mici accidente, cauza consta in revarsarea prea plinului sau de energie si sigur nu exista intentie rea.

Cand cautati un cadou care sa–i faca placere, alegeti un joc placut, linistit, sau un element din natura (plante, animale) care ii inspira o veritabila pasiune. Ar fi bine daca ati supraveghea cu atentie fantezia lui si ati directiona stimulii la care raspunde. El manifesta multa placere cand se dedica desenului si picturii, simtindu-se atras de arta. Reactionati, oferindu–i carti si materiale ce ii vor suscita interesul si ii vor permite sa dea curs initierii in disciplinele artistice — iata viitorul sau.

Este bine sa stiti ca este un colectionar innascut (pastreaza jetoane, jucarii uzate, diferite maruntisuri) si se va razvrati daca cineva sparge sau arunca un obiect care ii este drag.

In adolescenta se activeaza tendinta de supraevaluare a prietenilor proprii fata de ceilalti. Se supara usor, face accese de manie si poate da dovada de violenta cu colegii. El isi va regreta faptele, dar se va scuza rareori. Jocurile, uneori crude, ale iubirii, nu intra in vederile lui, in schimb gentiletea, tandretea si bunele maniere nu–l lasa indiferent. In nici–un caz sa nu–i criticati inclinatia sa exceptionala catre elementul familist. Acesta se numara printre singurele doua, trei elemente care ii pot aduce o mare satisfactie in viata.

Trebuie sa va concentrati atentia asupra tendintei la fabulatie care, grefata pe un fond nefericit, poate provoca mari neplaceri semenilor (profesori, colegi, vecini etc.). Pentru a-l putea indruma, trebuie sa stiti ca pasivitatea nu este decat aparenta si are nevoie de un scop nobil pentru a se corecta. In situatii deosebite, dar sa nu abuzati, pentru corectarea unor inclinatii nefericite, puteti face apel la dragostea sa de camin. Va suferi mult daca tatal sau mama ii va spune: „conduita ta ma intristeaza profund“.

Educatia familiala si scolara se poate realiza in conditii optime daca se pleaca de la premiza ca ea trebuie sa fie in conformitate cu natura copilului. In acest caz nu trebuie sa pierdeti din vedere faptul ca are o inteligenta creatoare extrem de impresionabila si imprevizibila.

Copilul este foarte sensibil la gesturi si priviri care, gresit manevrate de parinte, pot capata turnuri nefericite in imaginatia lui fertila. Daca se simte sau se considera respins ori ridiculizat, se poate inchide in el, in lumea sa magica, din care poate fi scos numai cu multa dificultate.

Niciodata nu este sigur pe el si doreste sfatul si aprobarea parintilor in aproape tot ceea ce face. Sa nu asteptati initiative sau intrebari directe caci adora metodele sofisticate, cu multe meandre. Se va ocupa de lucrurile sale si isi va deretica camera numai daca exista un scop ce–l poate mobiliza. Degeaba il criticati caci, in lipsa motivatiei, va fi imprastiat si inconsecvent. Este bine sa stiti ca o dojana este mai putin eficace ca un suras sau o replica caraghioasa. Cu un deosebit simt al umorului, el va aprecia fraza si va prefera sa rada decat sa ramana in mutenia sa.

La scoala, el ar trebui sa se remarce prin memoria sa excelenta si atractia catre istorie (probabil materia sa preferata). Desi inteligent si bine dotat, totusi el nu depune eforturi la invatatura, daca ambianta din familie sau cea scolara nu contine caldura sufleteasca.

Daca profesorul ii arata afectiune sau exploateaza inteligent tenacitatea nativa, se poate propulsa rapid printre primii la invatatura. In cazul sau nu se pune problema lipsei de perseverenta, cat a faptului ca este lunatic. Daca il invatati sa–si exerseze concentrarea si sa–si fixeze atentia, toate problemele sunt ca si rezolvate.

Reamintim parintilor sa–si controleze atitudinile in fata acestui copil extrem de afectuos si foarte vulnerabil; o mica greseala sau o actiune brutala si va trebui sa o luati de la inceput. Sa nu va nelinistiti daca in unele zile se avanta sa schimbe totul, iar a doua zi se va ascunde temator sub o carapace; continuati.

In zilele de odihna invitati-l la natatie sau plimbari prin parc pentru placerea sa si la sporturi de echipa: volei, handbal, baschet, pentru a-l face mai sociabil si a compensa lipsa de miscare. Utilizati atractia lui spre dans si natatie (probabil chiar de la cea mai frageda varsta) pentru a–l ajuta sa contribuie singur la indulcirea carapacei sale protectoare. In orice caz, cu sport sau fara, va da iama in dulciuri; limitati–le. La masa insistati pentru peste si alimente bogate in vitamina C.

Adaptare dupa cartea ZODIACUL PRACTIC.

Lasa un comentariu