Educatia copilului nascut in zodia pesti
In afara de sfaturile si de indrumarile cuprinse in manualele de specialitate in ceea ce priveste educatia unui copil, va mai propunem o alta varianta. Aceasta se refera la o specificitate a educatiei in functie de temperamentul si personalitatea sa, dar, de aceasta data, determinate de zodia in care s–a nascut copilul.

Sa nu va lasati inselat de acest copil cuminte, gentil si ascultator, care atrage ca un magnet privirile tuturor si este iubit de toti. El pare linistit, pentru ca se leaga cu dificultate de cineva sau prefera sa-si imagineze diferite situatii in care el este eroul principal. Comparativ cu altii, el este extrem de sensibil si inconstant, avand nevoie de mult mai multa afectiune si intelegere.

In copilarie nativul se joaca sau alearga la fel ca ceilalti, dar preponderenta va fi activitatea statica, jocurile de masa, lecturile si dragostea fata de natura. El prefera sa se joace zgomotos cu altii si in liniste singur. Cand cautati un cadou care sa–i faca placere alegeti un joc placut, linistit, sau un element din natura (plante, animale) care ii inspira o veritabila pasiune.

El manifesta multa placere cand se dedica desenului si picturii, simtindu-se atras de arta. Reactionati, oferindu–i carti si materiale ce ii vor suscita interesul si ii vor permite sa dea curs initierii in disciplinele artistice — iata viitorul sau. Este bine sa stiti ca este un colectionar innascut (pastreaza jetoane, jucarii uzate, diferite maruntisuri) si se va rasvrati daca cineva sparge sau arunca un obiect care ii este drag.

Cu mult inainte de pragul adolescentei are loc o dezvoltare extrem de puternica a intuitiei in dauna conventionalului. Aceasta explica conversatia interesanta si compania excelenta ce o pot acorda de la o varsta frageda, dar si dezordinea si lipsa de punctualitate. In adolescenta se va lasa cu usurinta antrenat in jocurile iubirii, iar gentiletea, tandretea si bunele maniere il vor atrage ca un magnet. Intrucat detesta faptele, exceptie face contextul istoric, si nu stie sa interpreteze evenimentele, va fi usor de ranit.

Simultan iubeste confortul sau linistit si viseaza cu ochii deschisi mutandu-se in permanenta in lumea sa. Nu este dificil de crescut daca evitam unele erori. Ar fi bine sa inlaturam spaima, elementele impresionabile, teama nelamurita din jurul sau, care ar putea da nastere la traumatisme psihice cu consecinte grave pentru viitor. Ar fi util daca ati supraveghea cu atentie fantezia lui si ati directiona stimulii la care raspunde.

Educatia familiala si scolara se poate realiza in conditii optime daca se pleaca de la premisa ca ea trebuie sa fie in conformitate cu natura copilului. In acest caz nu trebuie sa pierdeti din vedere faptul ca acest copil este emotiv, hipersensibil, timid, adeseori limfatic. Chiar daca se apuca de o activitate casnica, niciodata nu va fi sigur pe el si va dori sfatul si aprobarea parintilor in aproape tot ceea ce face. Sa nu asteptati initiative sau intrebari directe, caci adora metodele sofisticate, cu multe meandre.

El este animat de o imaginatie excesiva si traieste intr-o lume a fanteziei. Este foarte important pentru el sa fie crezut si inteles, fiindca aceasta lume i se pare reala si are asupra sa o foarte mare influenta.

Lumea lui de vis poate fi un excelent mijloc de educatie si, un profesor sau parinte o poate folosi cu succes pentru a transforma aspectul dificil al problemelor, facandu-le mai usoare si mai interesante. Din acelasi motiv trebuie sa ii interzicem vizionarea scenelor de violenta, de groaza, situatii si personaje fantasmagorice. Oricum poseda o teama nelamurita, mai ales fata de intuneric, nu e cazul sa o amplificam.

Pentru a putea fi educat, este nevoie de rabdare si fermitate, caci traieste pe o alta planeta. Ar fi bine ca parintii sa-l determine sa termine activitatea inceputa si sa nu-i admita neglijenta.

La scoala nu prea ii pasa daca se plaseaza printre primii sau nu. Oricum, o institutie cu disciplina prea stricta il face nefericit si ii scade dramatic randamentul. Are o inteligenta intuitiva ce detesta teoriile, dovedeste o memorie excelenta, mai ales vizuala, dar ii lipseste latura aplicativa. Cautati sa-l invatati cum sa se organizeze si mai ales „impingeti-l de la spate“ permanent pentru a scoate la iveala masura adevaratelor posibilitati.

Va straluci fie in scoala, fie in meserie daca ceea ce face il intereseaza si il entuziasmeaza. Arata foarte devreme aptitudini pentru limbi straine unde nu va avea nici–o problema in deprinderea accentului adecvat si pentru exprimarea artistica. Poate deveni foarte indemanatic daca parintii si profesorii ii dirijeaza corespunzator viata.

In timpul liber el se va apropia de natura si de sporturi acvatice, natatie, patinaj, canoe, pentru ca adora apa. Pentru dezvoltarea logicii si a rationamentului este extrem de utila practicarea sahului, iar artele martiale vor elimina mult din emotivitatea si moliciunea lui. Nu fortati directia spre sporturi violente; se afla in capul listei de lucruri detestate. Mesele sa contina mai mult fier, calciu, fosfor, iar pestele sa fie nelipsit. Atentie, va da iama in dulciuri; limitati-le.

Adaptare dupa cartea ZODIACUL PRACTIC.

Lasa un comentariu