Educatia copilului nascut in zodia gemenilorIn afara de sfaturile si de indrumarile cuprinse in manualele de specialitate in ceea ce priveste educatia unui copil, va mai propunem o alta varianta. Aceasta se refera la o specificitate a educatiei in functie de temperamentul si personalitatea sa, dar, de aceasta data, determinate de zodia in care s–a nascut copilul.

Se pare ca in acest caz ati scapat usor. De la cea mai frageda varsta, copilul va manifesta o mare vivacitate, veselie si precocitate care nu pot decat sa va incante. Va agrea mult miscarea si se va agita prin toata casa. Daca doreati un copil linistit care „sa stea acolo unde il pui“, trebuia sa va faceti o alta programare in momentul conceptiei. In aceasta situatie va trebui sa dati curs preferintei sale de joaca in aer liber.

Fara indoiala ca acest mic aventurier va intra in numeroase situatii penibile, dar nu va avea nevoie de ajutor pentru a se descurca. Oricum, sa va asteptati ca va fi incapatanat in discutiile cu colegii de joaca si va insista sa–si impuna punctul de vedere, desi toate conditiile conduc la concluzia ca se face o mare paguba sau nedreptate. Nu interveniti cand primiti reclamatii, intrucat acesta este modul sau de a castiga experienta.

Pe masura ce creste, inteligenta nativa va incepe sa–si spuna cuvantul si copilul va dori libertate de miscare si de decizie.

Comparativ cu alti copii, va prefera ca parintii sa–i acorde mai putina atentie, si sa nu–si mai faca atatea griji pentru el. Pentru a stavili hoinareala si un eventual anturaj dubios (de care se va apropia cu siguranta), atrageti–l in discutii si comentarii indiferent de tema sau dati–i ocazia sa mestesugareasca. Ar fi bine sa nu–i lipseasca cartile si sa–l incurajati sa citeasca de la cea mai frageda varsta. Este atat de avid de discutii si idei, precum sunt altii fata de bomboane.

Daca consimtiti sa platiti acest pret, este bine sa va asteptati la un bombardament de intrebari sau de multiple ocupatii ce se deruleaza rapid, deoarece gandirea si mainile trebuie sa lucreze zi si noapte.

Daca pana la adolescenta nu ati avut nici–o problema serioasa si vigilenta a adormit pe drum, s–ar putea ca acum sa nu va placa ceea ce veti vedea (daca veti vedea). Copilul s–a transformat intr–un adolescent usuratic, instabil, care nu ia deloc viata in serios.

Evolutia aparent ascultatoare s–a datorat inteligentei cu care a stiut sa manuiasca argumentele si a talentului de a–i face pe toti sa nu se plictiseasca. De aceea, trebuie sa fiti mereu in alerta, stiind ca el gaseste foarte repede modalitatea de comportament fata de adulti, pe care o va valorifica in beneficiul propriu.

Sa ne concentram atentia asupra modului in care trebuie realizata educatia. In primul rand, atragem atentia parintilor sa faca o educatie conforma cu natura copilului si nu cu ceea ce isi amintesc ei din propria copilarie sau dupa propriile scopuri. Va reamintim ca punctul slab este nestatornicia. Pentru a–l putea indruma in mod corespunzator, trebuie sa folositi o disciplina supla si ferma, care sa nu scape nimic de sub control. De exemplu, „o camera se descurca in fiecare seara, vino sa o aranjam impreuna“.

Intrucat psihicul este foarte agitat, parintii trebuie sa–l indrume cu grija, sa–i creeze un mediu de viata cat se poate de calm si linistit. Totodata trebuie sa supravegheati tendinta de a ramane la suprafata lucrurilor. El trebuie incurajat sa termine tot ceea ce intreprinde, chiar daca este amuzant sa inceapa o noua activitate. Este drept ca spiritul sau are nevoie de disciplina, dar o educatie sau o scoala reputata pentru factorul disciplina, nu va face decat sa–l sufoce sau sa–i provoace revolta.

El va fi intotdeauna deschis la stimulari intelectuale si se va arata rezonabil daca este inteles. Datorita memoriei excelente si a talentului de a se adapta la orice conditii, studiile vor decurge cu destula usurinta. Trebuie totusi sa aveti grija sa alegeti o clasa (scoala) cu metode noi, eventual neconventionale. Aici va fi excelent educat pentru ca raspunde foarte bine la stimularea curiozitatii si nici nu va fi obligat sa respecte o disciplina stricta pe care o detesta.

Deprindeti-l cu efortul scolar — se plictiseste repede—,  profitand de curiozitatea lui pentru subiectele ce il pasioneaza. Are o minte ascutita si usor de modelat, asa ca ar fi bine sa–i imprimati chiar de la primii pasi ai vietii ideea de a termina orice lucru inceput. Veti stavili, intr–un viitor mai mult sau mai putin indepartat, abandonurile si salturile de la o activitate la alta, fara finalitate.

In momentele de odihna este bine sa–i propuneti pentru defulare un sotron sau dansuri (pentru o fata) ori jocuri cu zmeul, aeroplane sau plimbari cu bicicleta (pentru un baiat). Neaparat sa–l convingeti sa tina un jurnal; asta ii va imprima perseverenta si obiectivitate. Nu este atras de sport decat ca modalitate de distractie in grup si nu de obtinerea unor performante.

Dupa ce a intrat in adolescenta ar fi utile niste cursuri de autocontrol ce–i dezvolta imaginatia si ii contracareaza nervozitatea. Are nevoie de proteine (branza, carne slaba) si mai ales calciu — lapte, varza.

Adaptare dupa cartea ZODIACUL PRACTIC.

Lasa un comentariu