Educatia copilului nascut in zodia capricorn
In afara de sfaturile si de indrumarile cuprinse in manualele de specialitate in ceea ce priveste educatia unui copil, va mai propunem o alta varianta. Aceasta se refera la o specificitate a educatiei in functie de temperamentul si personalitatea sa, dar, de aceasta data, determinate de zodia in care s–a nascut copilul.

Iata o ocazie fericita, in care puteti fi mandru de progenitura dumneavoastra. Sunt convins ca in discutiile cu alti parinti veti avea numai cuvinte de lauda la adresa comportamentului linistit, grijuliu, ascultator si plin de bun simt al copilului. Nu va speriati daca primii ani ai copilariei vor fi mai dificili datorita frecventelor boli de gat sau al ranirilor.

zodia capricornCu trecerea timpului caracteristicile Capricornului se vor afirma si copilul va deveni robust si bine facut.

In copilarie va fi atras de extreme: fie de jocuri exuberante in aer liber, in contact direct cu natura, fie ramane zile in sir inchis in casa cu o carte in mana. Leaga cu usurinta prietenii, pare expansiv, pasionat de fotbal si alpinism dar, ramane un solitar, chiar in mijlocul grupului de camarazi.

De obicei, da dovada de prudenta si nu comite acte de brutalitate. Supravegheata cu atentie si intelepciune, personalitatea sa se dezvolta incet si sigur. Va avertizez ca are multa nevoie de afectiune, de intelegere si tact chiar daca nu o arata.

Intrucat este mai matur decat alti copii de varsta sa si abordeaza problemele cu seriozitate, ar fi indicat sa–l tratati cu atentie pentru a nu avea surprize. In aceasta perioada expresia si comportamentul sau devin din ce in ce mai serioasa vadind preocupare, staruinta. Intrucat nu este bine sa o ia inaintea timpului cautati sa–i provocati o stare de buna dispozitie prin jocuri vesele, situatii hazlii etc.

In perioada adolescentei se dezvolta cu precadere inteligenta logica. El va analiza tot ceea ce este in jurul sau, relatii familiale, sociale, grupul de prieteni. Opiniile sale vor fi intotdeauna sustinute de probe concrete. Aceasta isi va pune amprenta pe comportamentul sau, facandu-l chibzuit pana la ingrijorare, sensibil si rigid in acelasi timp.

Luati masuri din vreme caci isi atribuie prematur prea multa responsabilitate si isi face un tel din capacitatea de depasire a emotiilor. Va resimti un viu atasament fata de mama si va judeca cu severitate pe tatal care nu se ridica la inaltimea misiunii sale. Va avertizez ca, in acest caz, discutiile in contradictoriu sau tratamentul aspru nu au nici-o utilitate, fiind cu mult mai intelept sa-l calmati si sa va purtati cu blandete. O atitudine deschisa, mai vesela, unele glume inteligente sau vorbe de duh isi vor atinge imediat scopul.

Daca doriti sa faceti o educatie eficienta, atunci preocupati–va sa corespunda cu natura copilului. Sfaturile altor parinti sau amintirile, destul de palide, nu reprezinta repere sigure. In acest caz contextul este chiar mai complicat, comparativ cu alti copii, intrucat situatia presupune sa–l intelegeti si nu este usor deloc.

Ca si viitorul adult, el va masca instinctiv adevarata sa fire, intrucat, gandirea mai matura il va ajuta sa inteleaga altfel situatiile. El va fi macinat continuu de teama, fie de ridicol, fie ca a luat-o inaintea timpului. Pentru a dezamorsa situatia, parintii trebuie sa inteleaga ca este suficient de dezghetat si capabil, incat se poate descurca fara ajutor.

In momentul in care considerati ca puteti conta pe el, puteti incepe sa–i incredintati mici responsabilitati si nu veti fi dezamagiti.

In camera lui se simte bine atunci cand este inconjurat de un fel de dezordine organizata. Admiteti ca acesta reprezinta mediul propice caracteristic, chiar daca nu concorda cu al vostru, si nu–l cicaliti. Daca copiii din alte zodii se mobilizeaza in cazul unor remarci de forma: „se putea si mai bine“, acest copil se va simti jignit. Daca vreti sa ii indrumati spiritul de organizare si harnicia in directia pe care o credeti cea mai utila, nu puteti folosi decat blandetea si tactul. Orice alta abordare va provoca reactii adverse sau reprezinta un esec.

Bine dotat pentru matematica, se consacra mai bucuros lecturilor, decat studiilor, stralucind la umanistica. Comparativ cu alti copii, el are nevoie de mai multa liniste si concentrare pentru a reusi in activitatea scolara. Un profesor inteligent, care sa–i dezvolte dorinta de a atinge profunzimea lucrurilor, este tot ceea ce isi poate dori.

Daca il indrumati si–l sustineti in identificarea corecta a drumului, atunci aplicatia concreta va forma tipul care spulbera concursurile. Apelati la discutii camaraderesti, la un zambet multumit cand ii spuneti ca se afla in progres, la muzica si stiintele naturii pentru a–l detensiona si a–l face sa se simta in elementul sau.

In timpul liber adora plimbarile, pantomima, scrima, sahul, uneori alpinismul si arheologia daca este posibil. Cu delicatete, trebuie sa ii sugeram o activitate sportiva de grup sau modalitati de a-si petrece timpul liber care sa-l faca mai sociabil si sa–i atenueze seriozitatea prematura. Parintii ar trebui sa–i incurajeze orice initiativa personala in domeniul sportului intrucat nu lipsa de interes este problema. De exemplu, poate fi dotat si atras de atletism, dar sa aiba dificultati in a se integra intr–o echipa. Alimentatia trebuie sa fie bogata in microelemente pentru a–i sustine efortul, in proteine, legume proaspete, carne, peste, lapte.

Adaptare dupa cartea ZODIACUL PRACTIC.

Un raspuns pentru “Educatia copilului nascut in zodia capricorn”

  1. Mirela says:

    Da, interesant articol, si, probabil aproape de adevarul general, insa, in particular…este altfel. Oricum, informatii necesare…urmand sa mai studiez…..!

Lasa un comentariu