Drogurile si sexul: temerile parintilorFiecare parinte este ingrijorat pentru copilul lui. Grijile sunt de o anumita natura atunci cand copilul este mic si ele se transforma pe masura ce acesta creste. In momentul in care este mic, parintele face totul pentru copil pentru ca acesta sa fie in siguranta. De el depinde starea de sanatate, curatenia, hrana si locuinta, persoanele cu care ia contact.

In momentul in care creste, nu mai are cum sa il supravegheze permanent si nu ii mai poate oferi toata protectia pe care i-o oferea inainte. Din acest moment, tot ceea ce poate face un parinte este sa fie alaturi sufleteste de adolescentul lui si sa ii ofere, in masura in care poate, informatii despre orice subiect care il poate interesa.

Este normal ca orice parinte sa se intereseze de obiceiurile actuale ale generatiei in care adolescentul face parte si este de asemenea normal sa ii prezinte acestuia lucrurile din perspectiva lui. Este foarte important modul in care transmite informatia un parinte.

De foarte multe ori parintii se plang ca nu sunt ascultati de catre copiii lor. Acestia intorc spatele, pleaca sau nu vor sa auda ceea ce le este spus. Acest lucru se intampla pentru ca  modalitatea in care parintii comunica este autoritara si rece. Adolescentii simt ca nu le sunt luate in calcul parerile si sentimentele.

Parintii actioneaza astfel pentru ca sunt speriati. Ei aud de la alte persoane sau din diverse medii ca se intampla lucruri foarte neplacute pentru un om de aceasta varsta si se tem ca adolescentul nu ar putea sa faca fata la asa ceva. De aceea actioneaza conform ideii pe care o au despre a fi parinte (a interzice este de cele mai multe ori singura metoda pe care o cunosc).

Cele mai importante frici ale parintilor in legatura cu adolescenta sunt cele legate de sex si de droguri. Cand varsta se apropie, parintii incep sa se sperie si deja isi formeaza imaginea care va exista in momentul in care vor avea „acea discutie”. Si pentru adolescenti si pentru parintii lor este un moment foarte neplacut si informatia nu va putea fi trimisa in mod corect daca se va intampla in acest mod foarte incordat si plin de asteptari.

De obicei, nici unul nu il va asculta pe celalalt cu adevarat. De aceea, o metoda mult mai eficienta, este aceea a transmiterii informatiei treptat, profitand de diverse momente favorabile. De exemplu, daca in ziar este o informatie referitoare la sexualitate si violenta, parintele poate sa spuna „O, ce bine ca asta nu se intampla mai des.”

Cand adolescentul este interesat de ceea ce are parintele de spus, va fi receptiv la parerea lui despre sexualitate si violenta, mai ales ca nu va fi implicat in nici un fel adolescentul in acea discutie in sensul ca nu lui i se tine „o predica”.

Adolescentii sunt de fapt interesati de parerile parintilor, dar le iau in calcul doar daca nu sunt fortati sa le puna in aplicare. Le place sa simta ca detin controlul si este un lucru normal ca de la aceasta varsta sa inceapa sa isi asume responsabilitatea pentru deciziile pe care le iau.

Inceperea vietii sexuale se intampla de obicei in adolescenta. Parintii stiu acest lucru, dar sunt speriati si se asteapta sa nu se intample asta tocmai cu „copilul lor”. Important ar fi sa accepte ca este o persoana diferita fata  de ei si ca are dreptul de a a avea o viata cu alegeri proprii. Dar este la fel de important sa ofere sprijin si indrumare in functie de nevoi.

De exemplu, o metoda foarte buna este oferirea unei carti pe acesta tema, din care adolescentul sau adolescenta sa isi culeaga informatii noi si sa nu fie presat/a sa ofere feed-back.

Drogurile sunt o amenintare din cauza grupului de prieteni si al culturii din care fac parte adolescentii. Exista tentatii foarte mari, persoane care indeamna permanent la ultilizarea drogurilor dar, daca i se spune adolescentului ca depinde de el sa spuna “da” sau “nu”, si i se acorda incredere, atunci cu siguranta ca acesta va avea o imagine de sine mai buna si va fi stapan pe sine cand i se va pune o astfel de problema.

In concluzie, exista multe pericole pentru adolescenti, dar parintii nu pot fi in preajma lor permanent. De aceea, sprijinul moral, informatiile amanuntite si dragostea pot face drumul copiilor lor mult mai usor de parcurs.

Adaptare dupa Adele Faber si Elaine Mazlish – „Cum sa-i asculti pe adolescenti si cum sa te faci ascultat”

Lasa un comentariu