Disciplina si limbajele iubiriiUnii oameni considera ca a iubi copilul inseamna a nu-l certa sau disciplina niciodata; altii considera ca a-l iubi inseamna a face numai acest lucru pentru ca asta inseamna sa il ajuti cu adevarat sa faca fata provocarilor vietii. Nici una dintre aceste variante nu este pozitiva desi ceea ce este comun este ca parintele isi iubeste copilul. In realitate a iubi un copil inseamna ca uneori este nevoie sa il disciplineze, dar asta nu trebuie sa se intample de fiecare data cand ii vorbeste, ci doar atunci cand este cazul.

In cartea „Cele cinci limbaje de iubire ale copiilor”, autorii Gary Chapman si Ross Campbell scriau: „Care dintre urmatoarele cuvinte are o conotatie negativa: iubire, caldura, ras, disciplina? Raspunsul este: nici unul. Contrar a ceea ce s-ar putea crede, disciplina nu are o conotatie negativa. Disciplina vine dintr-un cuvant grecesc care inseamna „a forma”. Disciplina presupune o misiune indelungata si foarte vigilenta, aceea de a calauzi copilul de cand este sugar si pana la varsta adulta. Scopul este ca acest copil sa ajunga la un nivel de maturitate care sa-i permita ca intr-o buna zi sa functioneze ca un adult responsabil in raport cu societatea. Acesta este intr-adevar un scop pozitiv!”

Cum poate fi invatat un copil comportamentele dezirabile si cum se poate forma? El poate sa invete imitand comportamentul parintilor, deci primul mod este puterea exemplului; poate sa invete daca asculta ceea ce parintii ii spun; prin gesturi, sfaturi sau experienta de viata, prin pedeapsa sau prin corectie.

Pedeapsa este acceptata daca ea nu este utilizata excesiv: „Unii parinti, in special cei care nu au primit prea multa dragoste in propria lor copilarie, au tendinta sa nu ia in seama importanta cresterii cu afectiune a copilului. Ei considera ca principala indatorire a parintelui este sa pedepseasca si nu stiu sa foloseasca o forma mai buna de disciplina. Pentru a fi eficienti in a-si disciplina copiii, parintii trebuie sa pastreze mereu plin rezervorul de iubire al copilului. De fapt, disciplina fara iubire este asemenea incercarii de a face o masinarie sa functioneze fara benzina.”

Este nevoie de disciplina pentru ca un copil nu poate sa functioneze in societate daca nu are un set de reguli pe care sa le urmeze. In prima parte a copilariei, aceste reguli trebuie sa fie foarte ferme in ceea ce priveste sanatatea fizica si pericolele. Copiii trebuie sa stie sa se fereasca de foc, de masini, de orice ar putea sa le faca un rau fizic. Apoi ei, singuri, vor sti mai tarziu sa evite pericolele de acest tip: se vor uita la masini inainte sa traverseze strada sau nu vor manca detergent pentru ca stiu cum anume i-ar putea afecta.

Un lucru foarte important este ca atunci cand copilul regreta sincer ceea ce a facut gresit, sa primeasca iertarea parintelui. Acest lucru se intampla foarte rar in societatea de astazi, iar copiii sunt pedepsiti si disciplinati sever si dupa ce si-au aratat regretul sincer pentru ceea ce au facut in mod gresit. Daca un copil sufera pentru ceea ce a facut, inseamna ca a inteles mesajul corecturii si deja are acel disconfort care il impiedica sa mai doreasca sa mai faca si a doua oara acelasi lucru. Daca se va simti iertat, atunci se va simti si iubit in acelasi timp. El va simti ca este important pentru parintii sai si ca acestia fac ceea ce fac din dragoste si pentru ca ii doresc binele.

Cand un copil este disciplinat, parintele este bine sa tina cont de principalul sau limbaj al iubirii. Daca, de exemplu, acesta este oferirea de daruri, este de preferat ca o pedeapsa sa nu fie luarea lucrurilor pe care le-a primit (multi parinti confisca jucariile sau obiectele care au fost primite in dar pentru a aplica o pedeapsa) pentu ca mesajul transmis copilului este ca i se ia dragostea aceea neconditionata de care are nevoie pentru a creste si a merge mai departe in viata.

 

 

Adaptare dupa: „Cele cinci limbaje de iubire ale copiilor” – Gary Chapman & Ross Campbell

Lasa un comentariu