Dinamica triunghiului conjugalTriunghiul conjugal este format dintr-un cuplu casatorit si o a treia persoana, amantul sau amanta. De cele mai multe ori, a treia persoana ia in calcul doar persoana cu care are o aventura excluzand complet partenerul acesteia de viata.

Ca si consecinta, amantul sau amanta neglijeaza in totalitate situatia de cuplu a persoanei casatorite, amagindu-se cu ideea ca aparitia ei in cadrul cuplului nu face rau pentru ca oricum relatia nu functiona. La randul sau persoana casatorita are aceeasi impresie si anume, ca infidelitatea sa nu afecteaza in nici un fel relatia initiala de cuplu.

In cartea „Fata in fata cu infidelitatea” Julia Cole realizeaza o descrierere a acestei situatii: „Acest triunghi poate fi sustinut cat timp cei trei oameni raman in el. Daca unul dintre parteneri spune ca vrea sa plece sau aventura a fost dezvaluita, iar partenerul fidel spune ca nu mai vrea sa continue, triunghiul se dizolva. Pentru ca aventura sa dureze, trebuie sa se mentina triunghiul. Este, probabil, un lucru evident, dar nu intotdeuna inteles de cei care se inhama la o aventura. Acestia pot intretine fantezii despre mentinerea cu usurinta a doua relatii sau despre mutarea de la o relatie la cealalta, fara ca partenerul de cuplu sa sufere. Dar nu se intampla asa prea des. Dupa ce aventura este dezvaluita si acceptata ca fiind adevarata de toate partile implicate, ea poate avea un efect cataclismic asupra relatiei si a stilului de viata.”

In aceeasi carte este dat exemplul unui cuplu casatorit de cinci ani: Anya si Bill. Dupa aceasta perioada de cinci ani Bill a avut o aventura cu Sarah. Bill a cunscut-o pe Sarah la locul sau de munca, la un eveniment al fabricii la care lucra. Dupa scurt timp, au inceput sa se vada saptamanal. Dupa o anumita perioada de timp, un prieten de-al lui Bill a decis sa ii spuna sotiei acestuia ca Bill o insela pentru ca nu considera a fi corect comportamentul prietenului sau. Desi i-a spus Anyei, ea nu a vrut sa creada si atunci el s-a hotarat sa o duca la locul de intalnire. Ea nu a vrut sa mearga si i-a spus ca are incredere in sotul ei, ca are incredere in ceea ce el i-a zis ca face la acea ora si anume ca merge cu prietenii lui sa construiasca un automobil pentru curse. Dupa un an de zile, Anya a fost capabila sa accepte ca sotul ei are o aventura extraconjugala. Pana in acel moment era infricosata de ceea ce ar putea sa descopere, asa ca prefera sa nu admita posibilitatea ca el are o aventura. Nu era pregatita pentru aflarea adevarului si s-a mintit pe sine timp de un an de zile pana la momentul confruntarii.

In faza initiala, persoana care are o aventura isi spune ca are nevoie de acest lucru pentru ca lucrurile merg prost in relatia de cuplu. Persoana inselata simte o neliniste, dar nu stie cum sa ii spuna partenerului despre ceea ce simte, iar amanta/amantul nu se gandeste la sotul sau sotia celui cu care este intr-o relatie. Crede ca responsabil/a este cel/cea care are relatia. Pe masura ce relatia avanseaza, cel care are relatia extraconjugala se minte pe sine si isi spune ca aventura sa nu poate sa afecteze relatia de cuplu, cel inselat simte din ce in ce mai mult ca ceva este in neregula, iar amantul/amanta se intreba ce semnificatie are relatia pe care o are in acel moment si in ce directie ar putea sa mearga.

Daca aventura continua, atunci amantul sau amanta doreste ca relatia sa fie dezvaluita, iar cel care insala nu stie ce sa aleaga, nu stie ce sa faca, devine din ce in ce mai confuz. Desigur ca pentru persoana inselata este din ce in ce mai clar ca ceva nu este in regula si suspecteaza din ce in ce mai mult o relatie extraconjugala. Daca aventura este dezvaluita atunci amantul sau amanta este nesigur/a, nu stie ce se va intampla, cel care a fost tradat simte ca lumea sa a luat sfarsit si nu mai are incredere in partenerul de viata, iar cel care a inselat se simte vinovat.

Acestea sunt etapele prin care trece orice cuplu care se confrunta cu o asemenea situatie, dar ceea ce este important este ca solutia este intotdeauna comunicarea, indiferent de problemele care au dus la existenta unei aventuri.

 

 

Adaptare dupa Fata in fata cu infidelitatea – Julia Cole & Relate

Lasa un comentariu