Dificultatea parintelui in tranzitia serviciu-familie 

A fi un adult care munceste este un lucru foarte stresant in cele mai multe dintre cazuri. Singurele exceptii sunt cele in care adultii isi gasesc locuri de munca potrivite pentru ei si in care munca depusa este o hrana pentru sufletul lor. In aceste ipostaze, munca nu mai este resimtita in sine ca o munca, ci este parte din insasi structura lor interna. Dar, din pacate, aceste situatii sunt rar intalnite in societatea de astazi si cei mai multi oameni lucreaza multe ore pe zi si au slujbe care aduc o compensatie financiara si atat.

Daca un om care munceste multe ore pe zi pentru a avea un venit din care sa se poata intretina, are si o viata de familie cu copii, atunci lucrurile devin din ce in ce mai greu de gestionat.

Un parinte care munceste mult isi doreste sa fie alaturi de familie si de copii, dar nu se poate imparti in mai multe locuri in acelasi timp. De aceea este nevoit sa stea departe de viata de familie si sa munceasca cea mai mare parte a zilei.

In momentul in care ajunge acasa ceilalti membri ai familiei, care pana in acea clipa i-au simtit lipsa, isi doresc sa petreaca timp cu acesta si sa rezolve problemele urgente sau doar de moment care au aparut intre timp.

De multe ori este foarte dificil pentru un parinte sa faca fata la aceasta schimbare radicala de registru. La serviciu exista un anumit tip de probleme, iar acasa alt tip de probleme. Pentru a putea sa faca tranzitia are nevoie de un anumit timp de procesare si de relaxare. Chiar daca un copil are nevoie de atentie, si parintele, la randul sau, are nevoie de iubire si de atentie, precum are nevoie si de relaxare si de timp pentru sine.

In cartea „Intre parinte si copil”, Haim Ginott spunea: „Cand parintii care lucreaza se intorc seara acasa, ei au nevoie de o tranzitie calma intre cerintele sociale ci cele ale familiei. Nici mama, nici tatal nu trebuie intampinati cu un bombardament de plangeri si de pretentii sau cu un ocean de revendicari si acuzatii. O perioada de <<discutia este interzisa>> ajuta la instituirea unei oaze de calm care contribuie enorm la buna calitate a vietii de familie. De cand sunt foarte mici, copiii trebuie sa inteleaga ca parintii istoviti care vin de la slujba au nevoie de o scurta perioada de calm si confort.”

Parintii, ca si copiii, au nevoie de timp pe care sa il petreaca cu cei iubiti, dar, pentru a face fata cum trebuie la solicitarile unui asemenea moment, ei trebuie sa fie pregatiti. De exemplu, daca un parinte este foarte obosit, poate sa stea in camera sa timp de o ora si sa doarma, sa citeasca sau sa faca o baie fierbinte. Acesta este un timp petrecut doar cu sine in care poate sa se detensioneze si sa “isi incarce bateriile”. Fiecare om stie ce anume ii face placere sa faca si ce il ajuta mai mult.

Aceasta tranzitie pe care o face un parinte este una necesara pentru buna desfasurare a vietii de familie. Este nevoie de o pregatire pentru a reusi sa faca fata noilor provocari. In familie nu este intotdeauna o oaza de liniste si de relaxare. Fiecare dintre cei prezenti are probleme si nevoi de indeplinit. De aceea, daca fiecare membru este relaxat in momentul in care reuniunea de familie are loc, sansele ca problemele sa se rezolve sunt mult mai mari.

Impartasirea problemelor este de asemenea o dificultate uneori: „Anumiti parinti isi iau cate un copil la restaurant ca sa fie doar ei intre patru ochi. In timp ce mananca un hamburger sau o pizza, copilul, bucurandu-se de intreaga atentie a mamei ori a tatalui, isi poate impartasi problemele.”

Desigur ca nu numai pentru copii impartasirea poate fi o problema, ci si pentru adulti. De aceea, conditiile unei ambiante potrivite sunt necesare sa fie implinite inainte de a vorbi. Adultii nu se ingrijesc intotdeauna de aceste aspecte si isi ingreuneaza singuri procesul.

 

 

Adaptare dupa „Intre parinte si copil” de Haim Ginott

 

Lasa un comentariu