Despre relatiile la distantaRelatia la distanta este o optiune pentru multi oameni tineri care isi incep studiile in alte orase sau alte tari decat persoana iubita. De asemenea un job nou poate sa fie o oportunitate pe care sa nu o poate refuza. Exista situatii in care familia este intr-un moment delicat din punct de vedere financiar si unul dintre membrii familiei trebuie sa faca un sacrificiu si sa stea departe de tara sa pentru cateva luni sau chiar ani. Motivele pentru care cineva alege sa fie departe de partenerul de viata sunt diverse. Totusi, suferinta despartirii este prezenta in toate ipostazele.

Exista desigur persoane care rezista mai bine la separare si persoane care sufera mult, unele ajungand pana la stari depresive. Persoanele care reusesc sa faca fata despartirii temporare de partenerul/partenera de viata sunt acele persoane care au o fire independenta, care au scopul foarte bine fixat in minte si care nu au o problema legata de abandon. Astfel de persoane isi traseaza o destinatie clara a acestui sacrificiu de moment si profita chiar de timpul liber pe care pot sa il aiba cand o sa fie singure. De exemplu, pot sa se apuce de anumite activitati pe care nu puteau sa le faca din cauza lipsei de timp sau din cauza partenerului care nu dorea acele activitati – de exemplu sport in cazul barbatilor sau un atelier de creatie pentru femei.

Persoanele care fac fata mai greu unei despartiri temporare sunt persoanele care vor sa aiba control asupra partenerului, care nu au foarte multa incredere in ele sau in partenerul/partenera de viata, persoanele mai dependente sau care doresc foarte multa apropiere fizica, persoanele care au o problema din copilarie legata de abandon. Aceste persoane sufera mult mai mult si reusesc foarte greu sa-si mentina o stare buna pe parcursul despartirii. Unii oameni care nu fac fata ajung sa se descurce foarte greu in activitatile lor zilnice, ajung sa se gandeasca doar la cel/cea care a plecat pentru cateva luni sau ani de zile. Nu se simt bine in stadiul acesta al relatiei, dar, de obicei, nici nu pot sa renunte la relatie tocmai pentru ca au sentimente pentru acea persoana care a plecat si pentru ca sunt firi dependente.

Intr-o relatie la distanta este foarte importanta increderea pe care o poarta unul celuilalt. Daca nu exista incredere, atunci suspiciunile pot sa apara permanent fara a putea fi verificate. De aceea este intretinuta o situatie dureroasa pentru ambii parteneri si acest lucru nu poate decat sa distruga relatia.

Ceea ce mai poate ajuta o relatie la distanta este sinceritatea. Daca incep sa apara temeri, nelinisti, acestea pot fi discutate. Este mai bine sa fie aleasa aceasta cale pentru ca sentimentele sau fricile exista oricum, iar in acest fel cei doi se pot conecta emotional si fiecare se poate simti inteles de celalalt.

De asemenea, esential este ca oamenii care sunt in ipostaza unei relatii la distanta sa-si traseze foarte bine perioada de timp in care sunt despartiti. Este bine ca ei sa stie cand aceasta situatie va lua sfarsit pentru ca astfel isi pot programa viata mai usor, isi pot face planuri impreuna pe care sa le indeplineasca atunci cand vor fi din nou impreuna. In tot acest timp in care sunt in alte localitati, este bine sa fie prevazute intalniri cat mai dese posibil. Acestea vor tine pasiunea vie pentru ca va exista contact fizic intre parteneri, iar atingerea este un factor foarte important intr-o relatie.

Compromisurile si regulile pe care le stabilesc sunt din nou elemente importante si care definesc aceasta etapa a relatiei in care trebuie sa stea despartiti. Este foarte clar ca unul dintre ei, probabil cel plecat, sa fie nevoit sa-si schimbe stilul de viata, programul si asa mai departe. El trebuie sa primeasca intelegere si suport pentru a putea sa faca fata schimbarii. Persoana care ramane este si ea supusa unor schimbari si are nevoie de ajutorul emotional al partenerului plecat.

Micile cadouri sau surprize fac perioada sa fie mai usoara si aduc un zambet celui care le primeste. Este un mod usor de a reintari ideea de cuplu, ideea de apropiere si de stabilitate.

Asteptarea este grea pentru cei care sunt despartiti si se iubesc. Unele cupluri nu rezista unei despartiri, iar altele sunt intarite tocmai din cauza acestei situatii. Cele din urma sunt cuplurile care au stiut ce anume sa faca pentru a mentine relatia, structura personala specifica facand posibil acest tip de aranjament.

 

 

Autor: Raluca Banuta, psiholog

Lasa un comentariu