Despre nevoia de a fi confirmatOamenii simt nevoia permanent de confirmare in actiunile, gandurile sau intentiile lor. Isi doresc sa fie admirati, sa fie in conformitate cu ideea societatii despre omul „ideal”.

Ce inseamna de fapt acest „om ideal?” Fiecare perioada istorica are o imagine a frumusetii ideale, o imagine a barbatului ideal sau a femeii ideale, o imagine legata de comportamentul acceptat in cuplu, o imagine despre un lider social sau despre unul spiritual, etc. Pe langa toate acestea, omul are niste nevoi personale care apar datorita contextului de viata sau datorita unor aspecte cu care se naste. De exemplu, daca un om are o dizabilitate, va avea nevoi speciale care vor trebui sa fie indeplinite pentru ca el sa se simta confortabil intr-o lume creata pentru o majoritate altfel decat este el.

Incrucisarea si unirea dintre aceste doua elemente- imaginea societatii dintr-un anumit timp istoric si nevoile personale- scot la iveala caracteristici personale de comportament si adaptare. Daca un om are nevoia de a fi admirat permanent, va gasi o modalitate de a iesi in evidenta. Uneori acest lucru este facut elegant si intr-o maniera artistica sau armonioasa- de exemplu intr-o piesa de teatru poate fi ales un rol activ, care sa puna in valoare o personalitate accentuata. Alteori, poate fi aleasa o varianta mai putin placuta – de exemplu o comunicare zgomotoasa, o impunere a dorintelor prin forta si printr-o atitudine dura, agresiva chiar. In ambele situatii omul a iesit in evidenta. Este posibil ca in ambele situatii sa existe oameni care sa il admire. Este mai putin probabil insa ca in ultima situatie, oamenii sa il accepte foarte mult in preajma lor.

De aceea o modalitate foarte buna de a transforma acea energie agresiva in ceva pozitiv, este gasirea unui loc potrivit de a o pune in evidenta. De exemplu, este nevoie ca un lider al unui grup care participa intr-o batalie (razboi, revolutie, etc) sa poate sa tipe, sa se impuna in acest fel care sa fie total dominator. Intr-un astfel de post, cu siguranta ca va avea succes si se va simti confirmat permanent prin faptul ca ceilalti il vor respecta.

Un alt exemplu este cel al unui chirurg. De obicei, orice chirurg prezinta o accentuare a laturii sadice, dar prin faptul ca o transforma intr-un mod care ajuta oamenii prin ceea ce face, modifica aceasta tendinta in ceva cu totul pozitiv.

Exista de asemenea persoane foarte lente si care se adapteaza foarte greu intr-un mediu de lucru de genul fabricilor in care se asambleaza diverse obiecte si totul trebuie sa fie facut contra cronometru. O astfel de persoana poate sa isi gaseasca admiratia din partea celorlalti in locuri de munca in care este nevoie de o rabdare exagerat de mare pentru marea masa a populatiei, mai ales in aceasta perioada in care totul este facut cu foarte mare viteza.

Nevoia de a fi confirmat vine din dorinta de a fi acceptat, de a face parte dintr-un grup (microgrupul cunoscutilor sau macrogrupul –societatea in ansamblu). Aceasta este o nevoie normala pentru orice om. Este bine ca ea sa fie constientizata si sa se tina cont de existenta ei. Totusi, in situatia in care cei apropiati nu sunt de acord cu deciziile personale, este si mai important ca cel in cauza sa stie cu adevarat cine este, unde vrea sa ajunga si ce poate cu adevarat sa faca sau sa devina.

 

Autor: Raluca Banuta, psiholog

Lasa un comentariu