Despre durerea psihogenaDurerea este unul dintre simptomele cele mai frecvente care ii determina pe pacienti sa solicite o consultatie, fie ca este vorba de durere ca simptom unic, fie in asociere cu alte simptome.

Nevrozele si tulburarile asociate

In tulburarile nevrotice anxioase, durerea are un caracter tipic de presiune sau constrictie, de obicei bilaterala, localizata in regiunea frontala sau occipitala. Asocierea cu alte simptome somatice (digestive, respiratorii, SNC) si cu simptome psihice (labilitate psihica, tulburari ale somnului, anxietate) este foarte sugestiva pentru diagnosticarea unei tulburari nevrotice anxioase.

In tulburarile de conversie (afectare a functionarii motrice voluntare sau senzoriale, motiv pentru care aceste simptome  sunt denumite si “simptome pseudoneurologice”) si disociative, hiperesteziile polimorfe se localizeaza la nivelul craniofacial sau abdominal, putand fi descrise ca durere sau arsura. Durerea este insotita de alte tulburari senzoriale (anestezii si parestezii) si de tulburari motorii (tulburari ale mersului, tremor, mutism psihogen).

Tulburarile depresive

Durerea craniofaciala de tipul cefaleei frontoocipitale necaracteristice. Se insoteste de simptome precum tulburari de dispozitie, astenia fizico-psihica, perturbarea somnului si de ideile depresive.

Debutul schizofreniei acute

Durerea este prezenta la majoritatea pacientilor aflati la debutul unei schizofrenii acute, variind in intensitate si localizare, uneori putand fi foarte intensa. Majoritatea durerii craniofaciale din schizofrenia acuta sunt necaracteristice, diagnosticul fiind pus prin integrarea simptomului durere in sindromul schizofreniei acute (care cuprinde: tulburari ale fluxului gandirii, anomalii ale dispozitiei, halucinatii, idei delirante)

Sursa:  Revista Medicina Moderna, 2011, vol XVIII, nr3.

Lasa un comentariu