Depresia si interesele personaleDepresia si interesele personaleDr. James Herndon ne impartaseste din cercetarile sale asupra depresiei plecand de la cele doua instincte de supravietuire: dominarea si supunerea (vezi art. Sursa depresiei). De aceasta data, ni se evidentiaza legatura dintre Dominare si Interesele personale:

Lasati-ma sa va impartasesc ceea ce am descoperit ca este aspectul cel mai interesant din cercetarile mele asupra despresiei – lucru ce a rezultat in dezvoltarea Terapiei Peronalizate impotriva Depresiei.

Mi-am inceput cercetarea asupra depresiei prin chestionarea unui esantion mare de indivizi. M-am asigurat ca am un esantion reprezentativ de persoane care nu au suferit niciodata o depresie majora si un esantion reprezentativ de persoane care au suferit. Obiectivul meu era acela de a vedea daca reusesc sa indic niste diferente semnificative intre cele doua grupuri.

Si am pus intrebari din tot felul de arii diferite: varsta, sex, stil de viata, atitudine, interese, ocupatie, educatie, dieta, istoricul familiei vis-a-vis de depresie, probleme de familie, si asa mai departe. Predictia mea a fost ca undeva trebuie sa fie niste factori comuni care ar putea sa furnizeze cel putin un indiciu partial asupra misterului numit depresie.

Cand am inceput sa analizez rezultatele primul grup examinat, au aparut multe tipare. Dar unul, in mod deosebit, m-a socat. In timp ce alti factori erau constanti, indivizii care au dezvoltat interese personale in sase zone – pana acum, au fost departe de a suferi un episod sau multiple episoade de depresie majora. Asta a fost ciudat. Cum este posibil ca ceva atat de comun precum interesele personale ale cuiva sa aiba de-a face cu posibilitatea de a dezvolta sau nu depresii severe?

Asta era prea simplu, asa ca am devenit automat suspicios. In ciuda faptului ca savantii sunt invatati sa caute solutii clare, simple, la probleme, ceva atat de simplu in domeniul psihologiei – dintre toate lucrurile – parea de asemenea prea frumos ca sa fie adevarat. Dar asa era. Implicatiile acestei descoperiri m-au tinut ocupat cu cercetari ulterioare in ultimii ani. Dar, practic acestea se reduc la:

Indivizii cu cele mai putine episoade de depresie majora au dezvoltat interese personale – si se preocupa activ de ele – in urmatoarele sase arii: 1) obiecte, 2) activitati, 3) locuri, 4) oameni, 5) aptitudini si 6) convingeri. Si acesti oameni petrec, in medie, undeva peste 90% din timpul lor liber ocupandu-se de aceste interese.

Ghiciti cate ore din timpul liber – sau in care nu lucreaza – petrec indivizii deprimati ocupandu-se cu interesele personale? Mai putin de 20%. Si mare parte din restul timpului se gandesc la faptul ca sunt deprimati.

Ultimele mele cercetari continua sa sustina aceste rezultate si sunt increzator cand afirm ca: Lipsa unor interese personale cuprinzatoare din aceste sase zone contribuie in mare masura la dezvoltarea unei depresii majore. Putem sintetiza astfel:

Persoanele cu un set vast de interese personale au “personalitati” mai dominante si sunt mai putin inclinate sa se angajeze in dialoguri interioare negative. In astfel de cazuri, raspunsul de cedare este putin probabil sa se declanseze. Astfel, este mai putin probabil ca aceste persoane sa aiba depresie majora.

Una dintre cele mai fascinante ramuri ale psihologiei este psihologia personalitatii. Psihologii au dezbatut ani de zile ce anume defineste personalitatea unui individ. S-au scris, in particular, volume intregi de cercetari pe tema notiunii de “trasatura” cu care ne etichetam noi insine si unii pe altii.

De exemplu, daca as vrea sa spun ca sunt “asertiv” si “increzator in mine insumi” sau ca sunt “timid” si o persoana “retrasa”, as folosi termeni caracteristici. Cu totii folosim acesti termeni si multi altii, in mod constant. Si credem ca stim ce inseamna. Totusi, apare o problema cand incercam sa gasim comportamentelor specifice niste termeni de trasaturi specifici.

Unul dintre rezultatele interesante care au reiesit in urma cercetarii mele despre depresie, spune ca indivizii chiar par ca se autodefinesc – in fapt, pentru a-si defini personalitatea – nu prin termeni de “trasatura”, ci prin interesele personale. Ce este cel mai important lucru, este faptul ca interesele personale par sa fie zone pe care le percepem ca fiind punctele noastre “forte”, precum “puterea” noastra, controlul nostru pe care il avem asupra mediului inconjurator, cu alte cuvinte, reprezinta abilitatea noastra de a “domina”.

Simplu spus, interesele personale reprezinta acele comportamente in care ne putem exersa in siguranta si intr-un mod “uman” dominarea si, procedand astfel nu ne simtim amenintati – cel mai important, nu se simtim amenintati de dialogurile negative interioare. Cu totii avem cel putin un lucru la care ne pricepem sau despre care stim foarte multe. Acest lucru devine un mijloc prin care putem exercita partea pozitiva a puterii, partea pozitiva a dominarii.

Oricum, aparent, aceia dintre noi care poseda mai multe interese din aceste domenii de incredere – cu alte cuvinte, mai multe domenii de interes – sunt, de asemenea, mai rezistenti la tot felul de dialoguri interioare negative care declanseaza raspunsul de cedare. De ce? Pentru ca partea opusa a raspunsului de cedare, cel de dominare, este declansat, in schimb.

 

Sa ne uitam pe scurt la cele sase domenii de interese personale

Primul domeniu il reprezinta obiectele. Oamenii se definesc foarte puternic prin intermediul obiectelor pe care le poseda. Multi dintre noi avem amintiri familiale sau premii care inseamna foarte mult pentru noi. Aceste obiecte pot fi automobile, case, carti de colectie, un calculator, o colectie de CD-uri… si lista poate continua. Esenta este ca, cei mai multi dintre noi avem obiecte pe care le pretuim, in fata carora ne petrecem timpul, atingandu-le sau la care ne gandim. Si de obicei aceste obiecte reprezinta un interes atat de mare pentru noi incat stim foarte multe lucruri despre ele si suntem interesati sa aflam si mai multe despre ele.

Al doilea domeniu este reprezentat de activitati. Acestea sunt lucrurile pe care ne place sa le facem: sa inotam, sa schiem, sa citim, sa ne uitam la televizor, sa avem un hobby, sa construim ceva, sa cream ceva, sa gatim sau sa iesim cu prietenii. De fapt, atunci cand oamenii se gandesc la interesele personale, se gandesc in primul rand la activitati.

Al treilea domeniu este reprezentat de locuri. Cu totii avem locuri care inseamna foarte mult pentru noi, precum casa noastra, sau chiar o camera anume. Poate este vorba despre un oras, sau o vecinatate sau o cladire interesanta in mod particular. Pentru multi dintre tinerii pe care i-am examinat, poate fi un loc in care le place sa iasa cu prietenii.

Al patrulea domeniu il reprezinta oamenii. Multi dintre noi cunoastem unul sau mai multi indivizi care inseamna foarte mult pentru noi, cel mai adesea prieteni sau membri ai familiei. Oamenii pe care nu i-am intalnit pot insemna de asemenea foarte mult pentru noi precum persoane istorice celebre, cele din sport sau divertisement.

Al cincilea domeniu il reprezinta aptitudinile. Aceasta este o zona in care sentimentul de dominare poate fi prezent foarte puternic. In esenta, aptitudinile includ orice lucru la care esti bun sau despre care stii foarte multe. Cineva poate avea foarte multe cunostinte in domeniul istoriei sau poate fi un schior grozav sau un sef remarcabil sau un mecanic exceptional sau poate sa stie foarte multe din domeniul muzicii. Asa cum au aratat cercetarile mele de atatea ori, dezvoltarea aptitudinilor, mandrindu-te cu ele si aplicandu-le activ, este cruciala in a ajuta evitarea declansarii raspunsului de cedare.

In sfarsit, al saselea domeniu este reprezentat de convingeri. Convingerile personale erau foarte importante pentru persoanele pe care le-am examinat. Convingerile pot implica ori religia ori cadrul filosofic, depinde de punctul de vedere al fiecaruia.

Deloc surprinzator, cei mai multi dintre noi, cei care suferim o depresie majora nu avem interese in fiecare dintre aceste 6 categorii – in special interese pe care sa le exercitam in mod activ. Sunt constient ca in momentul in care trecem printr-o depresie majora, exista o tendinta de a deveni extrem de pasivi. Sentimentul depresiei este atat de agonizant, incat ultimul lucru pe care dorim sa il facem sau la care sa ne gandim, este sa urmam o pasiune. In realitate, apare chiar efectul opus. In mod ironic, a ne simti deprimati si a ne gandi la depresia noastra poate deveni chiar cel mai arzator interes personal al nostru.

Se spune deseori ca depasirea depresiei este o problema de vointa. Pentru mine, aceasta nu are sens. Nu putem sa spunem: “M-am decis, acum si aici, sa nu mai fiu deprimat”. Orice persoana depresiva poate sa va spuna ca, daca era o problema de vointa, nu ar fi existat ceea ce numim depresie majora. Pentru ca nimeni nu are vointa de a scapa de depresia lui sau a ei mai mult decat o victima a depresiei. Dar o strategie viabila este necesara pentru a face ca acest lucru sa se intample. “Puterea vointei” are grija de ea insasi.

 

Traducere dupa Personalized Depression Therapy

Lasa un comentariu