Dependenta fizica si sevrajulDependenta fizica si sevrajulConsumul de alcool reprezinta o atractie pentru foarte multi oameni. El nu poate sa dauneze daca este baut rar si cu masura. Problema apare atunci cand oamenii consuma mult mai mult decat este necesar si devin dependenti. Dependenta poate sa fie de mai multe tipuri, prima forma de dependenta fiind cea fizica.

Ralf Schneider (1999) defineste acest tip de dependenta ca fiind „o consecinta a unui consum frecvent de drog si a adaptarii treptate a organismului la aceasta (cresterea tolerantei). Drept urmare, organismul are nevoie de alcool si de medicamente pentru a-si indeplini functiile. Senzatia trupeasca de normalitate se instaleaza abia atunci cand drogul este prezent. In schimb, cel in cauza simte ca ii lipseste ceva atunci cand trebuie sa se descurce fara drog”.

De obicei, oamenii vorbesc despre o posibila dependenta fizica doar atunci cand observa sevrajul. Pana in acel moment ei nu constientizeaza aceasta forma de dependenta. In realitate, corpul este dependent cu mult timp inainte. Fenomenul sevrajului este unul foarte dur si cu multe reactii neplacute ale organismului: „Daca alcoolemia (concentratia de alcool in sange) nu este restabilita dupa ce drogul a fost metabolizat, organismul nu se poate readapta rapid la lipsa acestuia. Drept urmare apar fenomene de sevraj: tremuraturi, senzatie de voma, sudoratie abundenta, tulburari de somn, frica, neliniste. Intensitatea acestor fenomene se extinde de la o simpla stare de slabiciune cu tulburari digestive pana la manifestari grave, uneori letale, asa-numitul Delirium”.

In cazul in care apare Delirium tremens – boala acuta, cu pericol real de moarte, care este prezenta dupa un consum indelungat de alcool – omul este dezorientat, nu mai poate sa se orienteze in timp si spatiu, are halucinatii permanent, tremuraturi, stari de neliniste, insomnie, anxietate, iritabilitate foarte mare si sudoratie abundenta. Acest delir apare la doua sau trei zile dupa ce a fost intrerupt brusc consumul excesiv de alcool al acelei persoane. Din cauza intreruperii bruste, organismul nu se readapteaza la forma initiala de constructie si functionare (adica fara alcool) si atunci intra intr-un gen de colaps organic. Practic, corpul nu mai stie cum sa functioneze fara substantele cu care s-a obisnuit. Daca un om care se afla in aceasta situatie nu este tratat, atunci exista posibilitatea mare sa moara. In lipsa unui tratament, rata mortalitatii este de aproximativ douazeci la suta.

In cazul sevrajului aparut in urma intreruperii concomitente de medicamente si alcool, fenomenul este foarte grav. Oamenii experimenteaza simptome greu de indurat pentru ca organismul lor era bombardat cu substante multiple si le este mult mai dificil sa faca fata schimbarii.

Un astfel de sevraj este insotit de convulsii epileptiforme si de toate celelalte forme ale sevrajului: „Pe langa convulsii si delir, apar in timpul sevrajului tocmai simptomele impotriva carora se consumau medicamentele: neliniste, stari tensionate, anxietate, dureri, nervozitate, fenomene de epuizare, tulburari de concentrare si de somn. La dependentii de medicamente, frapeaza faptul ca devin deosebit de sensibili la dureri si se concentreaza asupra fenemenelor din propriul organism, exteriorizandu-se sub forma de vaicareala sau plangeri despre asistenta medicala, insuficienta dupa parerea lor.”

Astfel, dependenta fizica este de fapt instalata de la primele semne ca organismul s-a obisnuit cu substanta ingerata (toleranta) si ca nu se mai poate adapta la functionare fara a primi doza necesara.Un raspuns pentru “Dependenta fizica si sevrajul”

  1. eugen ciubota rosa says:

    Dependenti nu costientizeaza acest lucru.

Lasa un comentariu