Dependenta de alcool si ereditateaDependenta de alcool si ereditateaAceasta intrebare legata de ereditatea dependentei este foarte des intalnita. Exista copii care se nasc in familii cu parinti alcoolici si se intreaba permanent daca nu exista riscul sa fi mostenit acest viciu. Specialistii in domeniu afirma ca dependenta de alcool nu este ereditara.

Este ceva cu care nu te poti naste. In schimb, riscul ca un copil care provine dintr-o astfel de familie sa devina alcoolic este mai mare decat unul care se naste intr-o familie in care parintii nu beau sau beau doar ocazional: „Este insa cunoscut de mult timp faptul ca, in anumite familii, cazurile de alcoolism sunt mai dese. Dupa un studiu american, copiii din familiile de alcoolici au un risc de patru ori mai mare de a deveni dependenti de alcool. Se pare ca unii oameni reactioneaza diferit fata de alcool in comparatie cu altii si ca aceasta sensibilitate poate fi transmisa ereditar asa cum au aratat anumite studii asupra gemenilor, studii extinse asupra mai multor rase umane. Urmasii masculini ai tatilor alcoolici cu probleme sociale (loc de munca, familie, lege) par a fi mai periclitati ereditar decat femeile si barbatii ai caror tati erau alcoolici cu complicatii predominant organice. Aceasta nu inseamna insa ca toti copiii de alcoolici vor deveni la randul lor dependenti.”( „Alcoolul si medicamentele- droguri?” – Ralf Schneider, Ingrid Lux si Holger Lux).

Dependenta de alcool nu este ereditara, dar poate sa dea anumite predispozitii. In afara de aceste inclinatii, copiii care provin din familii care au avut problema alcoolului, sunt supusi unor stimuli pe care de multe ori ii neglijeaza. Acestia sunt legati de ceea ce vad in familie, de obisnuinta de a avea alcool in casa sau de a vedea ca este „normal” sa bei, etc.

Conform aceleiasi carti, adultii din astfel de familii cu parinti alcoolici se diferentiaza de ceilalti prin caracteristici precum:

 1. Nu stiu ce inseamna sa aiba un comportament normal acceptat social, asa ca iau drept model ceea ce vad in afara familiei cand isi dau seama ca nu trebuie sa urmeze modelul din interiorul familiei
 2. Au dificultati in a urmari un plan de la inceput pana la sfarsit
 3. Mint si in situatii in care ar fi mai simplu sa spuna adevarul
 4. Se judeca foarte mult pe ei insisi
 5. Au dificultati in a se deconecta, se simt nelinistiti chiar si cand este o perioada aparent calma
 6. Se iau foarte in serios
 7. Au mari dificultati in relatiile intime – de exemplu, este foarte de intalnita frica de a fi parasit
 8. Se sperie atunci cand exista modificari in mediu, mai ales daca nu pot controla ceea ce se intampla
 9. Cauta mereu apreciere si confirmare
 10. Se considera a fi deosebiti fata de alti oameni
 11. Se afla la extreme: sunt fie foarte constiinciosi, fie total iresponsabili
 12. Uneori sunt loiali, chiar si atunci cand loialitatea lor nu este meritata
 13. Sunt impulsivi. Nu analizeaza dinainte posibilele consecinte.

Aceste persoane prezinta anumite caracteristici datorate stilului de viata in care au crescut. De exemplu, ei au mari dificultati in a relationa in cuplu pentru ca sunt dependenti de persoana de langa ei, asa cum cei din familie erau dependenti de alcool si de alte substante, sau, in unele cazuri, de cei apropiati.

Un alt exemplu poate fi cel legat de faptul ca se judeca foarte aspru pe ei insisi. Acest lucru poate exista deoarece judecau parintii pentru viciul pe care il aveau sau se temeau sa nu ajunga precum au ajuns parintii lor si atunci isi mentin un standard inalt al valorilor si dezvoltarii prin autocriticism frecvent.

 Lasa un comentariu