Depasirea conflictelor in functie de tipul tau de cuplu 

In cadrul studiilor de referinta (M.A. Fitzpatrick) s-au identificat 4 tipuri principale de cupluri: traditional, separat, independent si mixt.

Fiecare tip de cuplu are propriile lui tendinte de negociere defectuoasa a conflictelor. Citind cele ce urmeaza afli care este tipul tau de cuplu si ce tehnici sa aplici care sa te ajute sa elimini problemele.

CUPLUL TRADITIONAL

Se manifesta o abordare traditionala in ceea ce priveste sarcinile casnice, rolurile sexuale. Cei doi au tendinta de a cadea de acord asupra chestiunilor familiale si conjugale.

Desi acest tip de cuplu intampina cele mai putine conflicte, acestea nu sunt cu totul absente.

Din cauza faptului ca iubita/sotia ignora situatiile conflictuale si isi ascunde sentimentele reale cu privire la acestea, exista riscul de a intra in depresie sau va suporta afectiuni psihosomatice precum dureri de cap, tulburari digestive etc.

Sentimentele refulate vor iesi la suprafata prin descarcari periodice de manie.

Este necesar ca acest gen de femei sa abordeze direct situatiile conflictuale spre a evita descarcarile emotionale, posibil violente.

CUPLUL SEPARAT

Partenerii au tendinta de a se detasa unul de celalalt, isi petrec majoritatea timpului separat si discuta mult cu prietenii lor despre ceea ce simt. Cei doi parteneri evita conflictele directe cu scopul de a „evita explozia de sentimente, de altfel intense, care sunt mascate de pretinsa lor indiferenta”. (Turndorf, J.)

Acest aranjament convine celor doua parti doar pentru o anumita perioada scurta de timp pentru ca, daca intalnesc pe cineva care le atrage atentia, ambii se „trezesc” ca nu au nimic in comun cu partenerul. In aceste cazuri relatia/casnicia se destrama rapid.

Daca partenerii acestui tip de cuplu decid sa infrunte aceasta separare emotionala si sa-si analizeze conflictele, trebuie sa aiba in primul rand in vedere stapanirea tehnicile de ascultare.

CUPLUL INDEPENDENT

Acest tip de cuplu comunica direct. Nu exista conventii in ceea ce priveste impartirea sarcinilor in casa, nu se satisfac asteptarile in ceea ce priveste dovezile de iubire si obtinerea increderii si deseori se pune problema separarii sau divortului. Sunt prinsi deseori in valtoarea discutiilor asupra unor probleme semnificative sau mai putin semnificative.

Conform cercetarilor, independentii afirma despre ei insisi ca sunt extrovertiti si partenerii introvertiti.

Pentru cuplurile de acest gen este important sa reuseasca sa discearna asupra lucrurilor care sunt cu adevarat importante si sa nu se mai piarda in maruntisuri.

Partenerii independenti trebuie sa gaseasca alte cai de comunicare cu celalalt mai ales ca ei sunt predispusi la luptele deschise. Trebuie sa invete sa alterneze intre ascultare si interventie in dialogul cu partenerul, lucru care lipseste din casnicia independentilor.

CUPLUL MIXT

Cuplurile mixte manifesta cateva dintre trasaturile descrise in tipurile de cuplu de mai sus. Ele trebuie sa aplice recomandarile pentru genul de cuplu cu care se aseamana cel mai mult. Imbunatatirea relatiei se poate face tinand cont si de alte sugestii din cadrul celorlalte tipuri; cu cat mai multe probleme mici sau mari sunt rezolvate, cu atat mai mult se va instala intelegerea in cuplu.

 

Lasa un comentariu