De la casatorie la divortCasatoria implica sentimente, dorinte, nevoi ale fiecaruia dintre cei doi soti. Fiecare vine cu un bagaj de asteptari si isi doreste sa se implineasca alaturi de celalalt. Astfel ca sotul sau sotia devine o modalitate prin care se poate ajunge la imaginea despre o viata frumoasa.

Casatoria moderna implica o mare doza de libertate pentru ambii soti: libertate in a lua decizii, in iubire, in a se descoperi si implini prin intermediul celui de langa el.

Mariajul modern implica si o mare instabilitate, deoarece nu se mai incadreaza in normele vechi, traditionale. Exista multa libertate de alegere si atunci intervin foarte mult dorintele si nevoile diferite ale membrilor familiei nou formate.

De aceea este foarte des intalnit divortul. Exista multe familii in care parintii se despart si copilul este crescut doar de unul dintre acestia sau copiii sunt despartiti si sunt crescuti separat de cate un parinte; exista de asemenea multe cupluri formate din oameni care au divortat si formeaza o noua familie, uneori reunind copiii din alte casatorii, etc.

Casatoria moderna are rolul de a ii ajuta pe cei care au decis sa traiasca impreuna de a ii ajuta sa se descopere cu ajutorul celuilalt. Astfel, fiecare dintre cei doi va incerca sa se regaseasca si sa gaseasca partea care ii este complementara; va afla cum este el/ea ca barbat/femeie si care este incarcatura lui/ei masculina/feminina.

Este practic un proces de autodescoperire permanenta prin celalalt. Intr-o casnicie ies la iveala foarte multe neimpliniri din viata de dinainte, foarte multe iluzii sunt spulberate, foarte multe notiuni clarificate, foarte multe dorinte implinite sau ramase in acelasi stadiu, foarte multe nevoi deja existente dispar si altele le iau locul, etc.

Iolanda Mitrofan (in „ Elemente de psihologie a  cuplului” ) spune: „Casatoria apare astfel ca o adevarata scoala a auto si intercunoasterii psihologice, a formarii si educarii comportamentului relational intersexe, a invatarii stiintei si artei dialogului, negocierii si convietuirii. Parteneritatea maritala constituie tot mai mult o sansa a fiecaruia de a „ creste social”, de a cunoaste si de a se implini prin propriile resurse psihologice. Ea presupune totodata exercitiul constant al autoreglarii si stapanirii de sine, al perfectionarii capacitatilor de cooperare eficienta, al dobandirii unei competente de rol masculin si feminin care sa-i confere individului echilibru, siguranta, satisfactie.”

Armonia dintre parteneri ii ajuta pe  fiecare dintre ei sa se autodepaseasca. Cei doi isi gasesc resursele necesare sa faca fata problemelor si sa creasca din punct de vedere al planului personal.

Exista trei posibile cauze ale dizarmoniei in cuplu: „ ignoranta psihologica”; „disputa puterii”; „inabilitatile comportamentale in jocul de rol”.

  • Ignoranta psihologica: „ corelata cu imaturitatea […], accentueaza latentele ostil agresive si inlocuieste treptat „mirajul” cooperarii de tip fuzonal, amoros, cu angoasa pierderii obiectului-iubirii, si , implicit, cu cea a pierderii de sine”
  • Disputa puterii: prin disputa puterii cei doi soti isi vor transforma treptat sentimentele intense de iubire in adevarate instrumente de lupta si santaj emotional. Astfel, iubirea va deveni un camp de incrucisare a orgoliilor si nevoilor exagerate, iar iubirea va pierde terenul in fata sentimentelor negative care vor iesi la iveala.
  • Inabiliatea comportamentala in jocul de rol: este vorba despre lipsa „imaginatiei relationale” si a empatiei intre cei doi. Empatia este foarte importanta pentru stabilitatea cuplului, mai ales cand acesta intalneste situatii dificile de viata carora trebuie sa le faca fata si sa depaseasca criza de familie. Daca empatia lipseste, atunci cuplul va avea de suferit pentru ca nu va exista o sustinere adecvata situatiei dificile in care cuplul se afla.


Lasa un comentariu