De ce utilizam metafore in terapie 

Comunicarea de tip hipnotic va utiliza metafore si analogii care vor deschide drumul catre schimbarea terapeutica. Metafora reprezinta o figura de stil care, la fel ca si comparatia, are o valoare analogica. Ea presupune alaturarea a doua aspecte ale realitatii si aceasta relatie de contiguitate conduce la identificarea, macar partiala, a uneia cu cealalta.

Metaforele se adreseaza atat persoanelor mai simple, cat si celor cu un nivel mai inalt de instruire si au fost utilizate in timp pentru a transmite tinerei generatii experientele de viata acumulate de varstnici.

In cadrul metaforei se produce un transfer de atribute intre elementele comparate, fapt ce transforma notiunea statica de similitudine intr-un proces dinamic, activ. Eficienta exprimarii metaforice consta in aceea ca metafora sintetizeaza intr-o forma concisa, descriptiva si naturala un lung discurs explicativ.

Rolurile metaforei in terapie converg spre stabilirea unei relatii securizante. Roluri:

  • prin intermediul exprimarii familiare, favorizeaza contactul dintre client si terapeut si sporeste forta argumentarii, datorita captarii atentiei clientului;
  • stabileste corespondenta dintre simptomele si problemele clientului si elementele metaforei;
  • reeticheteaza simptomatologia, ceea ce-l face pe client sa-si priveasca dificultatile intr-o noua lumina;
  • incurajeaza clientul sa utilizeze imaginatia si sa-si puna in actiune disponibilitatile creative.
  • contribuie la reducerea rezistentelor, pentru ca problemele s-au modificat si, practic, clientul nu mai are pentru ce sa reziste;
  • acceseaza experientele emotionale ale clientului si le fixeaza in memorie;
  • pune in actiune procese asociative care permit trecerea de la problema la rezolvarea acesteia;
  • contribuie la responsabilizarea clientului, care confera o noua semnificatie simptomelor sale si se angajeaza in depasirea acestora.

Practic, sentimentul de identificare pe care-l traieste clientul caruia i s-a aplicat metafora contribuie la cresterea fortei metaforei ca agent al schimbarii. Povestirea metaforica sugereaza un drum de urmat. Terapeutul poate utiliza metafore personalizate (in functie de caz) sau povestiri existente intr-un repertoriu.

In general, clientii care se prezinta la hipnoterapie isi prezinta problemele si simptomele intr-o maniera metaforica, terapeutul fiind cel care va trebui sa transforme metafora-simptom in metafora-solutie.

Rolul important al comunicarii metaforice consta in modificarea perspectivei asupra problemei, care poarta numele de reincadrare (sau recadraj): se modifica punctul de vedere conceptual si/sau emotional din care este privita o situatie de viata si plasarea ei intr-un alt context, care se potriveste mai bine cu faptele concrete si care schimba total semnificatia situatiei.

 

Note de curs – Irina Holdevici

Lasa un comentariu