De ce suntem diferiti: emotia in creierIn studiile cercetatoarei de origine canadiana Sandra Witleson, s-a reusit localizarea emotiei in creier la femei si barbati folosindu-se imagini cu incarcatura emotionala. „Printr-o scanare MRI (imagistica prin rezonanta magnetica) ea a ajuns la concluzia ca emotia la barbati este localizata mai ales in doua zone din emisfera dreapta, iar la femei in ambele emisfere. Noile cercetari  arata ca emotiile pot fi localizate in diverse organe ale corpului, in aminoacizi numiti si neuropeptide, zonele aparand la scanare sub forma unui fel de telecomanda care declanseaza aceste neuropeptide.”

Emotia la barbati si femei:

De ce suntem diferiti: emotia in creier

 

 

Barbatii pot actiona separat de celelalte functii ale creierului din cauza ca emotia la ei este pozitionata in lobul drept. Ca dovada, intr-o polemica barbatul isi prezinta argumentele in mod logic – actioneaza lobul stang – si apoi trece la o solutie in spatiu – se exercita partea din fata a lobului drept, fara ca el sa se implice emotional in discutia respectiva: „Ca si cum emotia s-ar afla intr-o incapere de sine statatoare, si cum corpus callosum e mai mic la barbat, e mai probabil ca emotia nu actioneaza simultan cu celelalte functii.

La femei, emotia se afla intr-o zona mai intinsa in ambele emisfere si poate fi simultana cu alte functii ale creierului. Aceasta se implica emotional cand se discuta o problematica emotionala, dar barbatul nu se implica sau pur si simplu nu discuta despre problema.

Ca sa intelegem mai exact cum se petrec lucrurile la nivelul creierului, autorul ofera urmatorul exemplu: „in ansamblu, la femei, emotiile pot functiona simultan cu majoritatea altor functii ale creierului, ceea ce inseamna ca femeia poate plange in timp ce schimba un cauciuc la masina, in vreme ce barbatul considera schimbarea cauciucului un fel de testare a capacitatilor sale de a rezolva o problema, deci va ramane complet impasibil, chiar daca se afla pe un drum pustiu, in toiul noptii, unde ploua cu galeata, iar cauciucul de rezerva este dezumflat, ba mai mult, cu o saptamana in urma a scos cricul din portbagaj si a uitat sa-l mai puna la loc.”

 Un barbat emotionat poate lovi ca o reptila, in vreme ce o femeie prefera „sa discute subiectul”.

Diferenta la nivel emotional dintre barbati si femei o subliniaza si profesorul de neuropsihologie de la Universitatea din Pennsylvania, Ruben Gur, un adevarat pionier in domeniul acestui tip de cercetare. Concluzia sa a fost ca barbatul avand creierul atat de bine compartimentat el abordeaza emotiile la un nivel primitiv, similar cu cel al unui crocodil care ataca, in  vreme ce femeia va lua loc si va discuta problema in detaliu. Cand barbatul isi descarca emotiile, reactiile lui se aseamana cu cele ale unei reptile, fiind perceptibile din intensitatea vocii sau din agresivitatea adresarii.

 Femeile pretuiesc relatiile interumane, barbatii — munca

Desi traim intr-o societatea moderna din punctul de vedere al progresului tehnologic, al comfortului locuintei s.am.d, in ceea ce priveste evolutia individuala a speciei lucrurile nu s-au prea schimbat de-a lungul mileniilor. Barbatii si femeile au ramas la fel, se ocupa cu aceleasi lucruri, activitatile de interes sunt doar variatiuni pe aceeasi tema, in functie de distractiile aparute mai nou in societate.

Barbatii si femeile au reactionat in trecut asa cum o fac si in prezent din cauza structurarii creierului, care sta la baza problemelor noastre relationale, precum si a neintelegerilor. De cand este lumea si pamantul, barbatii s-au definit prin munca si prin reusitele lor, iar femeile prin valoarea de sine si prin calitatea relatiilor interumane intretinute.

Barbatul indeplineste partea sa de supravietuire: aduce pranzul si este cel care rezolva problemele. Femeia este aparatoarea familiei — rolul sau fiind acela de a asigura supravietuirea generatiei urmatoare. Cu toate ca femeile sunt mult mai active in viata sociala si au serviciu, totusi „studiile asupra barbatilor si femeilor din anii 1990 continua sa arate ca 70-80 % dintre barbatii de pretutindeni continua sa spuna ca lucrul cel mai important din viata lor este munca, iar 70-80 % dintre femei sustin ca prioritara este familia”. Ca urmare :

 Cand o femeie este nefericita din cauza relatiei ei sentimentale, nu se poate concentra asupra muncii. Cand un barbat este nefericit la munca, nu se poate concentra asupra relatiei sentimentale.

 

De ce barbatii fac ceea ce fac?

Creierul barbatului este setat pe principiul „oare cum pot sa repar”, intelegandu-se prin asta evaluarea obiectelor, relatia dintre ele, importanta in spatiu, functionarea ansamblului si rezolvarea problemelor.

Barbatii folosesc acest principiu al „reparatiei” in abordarea tuturor situatiilor de viata, poate cu mici exceptii. Un exemplu elocvent il da Allan Pease spunand ca: „o femeie ne-a spus odata ca ar fi vrut ca sotul ei sa-i arate multa iubire — si atunci el s-a apucat sa tunda iarba. El considera ca aceasta este o forma de exprimare a iubirii sale. Cand ea i-a spus ca tot nu este fericita, el s-a apucat sa zugraveasca bucataria. Cand nici asta n-a avut nici un efect, s-a oferit s-o ia cu el la un meci de fotbal. Cand femeia este suparata, se descarca emotional in prezenta prietenelor, in schimb, cand un barbat e suparat, se apuca sa repare motorul masinii sau un robinet care curge”.

Barbatul ofera femeii exact solutiile pe care le-ar urma el insusi. Pentru el, dovezile de iubire inseamna actiune si se comporta ca atare.

 Pentru a-si demonstra iubirea fata de ea, el a escaladat cel mai inalt munte, a inotat in cel mai adanc ocean si a traversat desertul cel mai cumplit. Numai ca ea l-a parasit—pentru ca el nu era niciodata acasa.

Fiecare isi imagineaza anumite lucruri despre relatie, despre celalalt, iar in momentul cand cele doua „vise” se intalnesc, apare dezamagirea. „In vreme ce femeile isi imagineaza tot felul de lucruri in legatura cu iubirea si idilele, barbatii viseaza la masini de curse, calculatoare mai puternice, ambarcatiuni si motociclete. Acestea sunt lucruri practice, care au o baza in spatiu si le dau posibilitatea sa nu stea degeaba”. Aceasta neconcordanta este adesea o problema in cuplu.

 

 De ce se despart barbatii si femeile?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

In genele sale, barbatul simte nevoia de a proteja femeia asigurandu-i traiul zilnic, impreuna cu nevoia de a i se aprecia si confirma reusita in raport cu eforturile sale depuse. Acest fapt este valabil universal. Daca ea este fericita, el este implinit.

Daca femeia nu este fericita, el gandeste despre sine ca este un ratat, ca a esuat in munca sa, ca nu este bun de nimic pentru ca el considera ca nu ii poate oferi destul. „Permanent barbatii le spun prietenilor lor: <<N-o pot multumi niciodata!>> acesta fiind un motiv suficient ca un barbat sa renunte la o relatie sentimentala pentru o alta femeie, care pare multumita de ceea ce ii poate el oferi.” Aceasta este o problema relativ-subiectiva, depinzand de gradul de multumire al femeii respective care se poate multumi cu mai putin sau cu foarte mult, ceea ce poate fi peste posibilitatile lui.

De obicei, femeile parasesc barbatii din cauza ca se simt neimplinite din punct de vedere emotional. Ea vrea iubire, idila si conversatie, iar el simte nevoia ca ea sa ii spuna ca a reusit in ceea ce a intreprins si ca este suficient ceea ce ii poate oferi.

Pentru el, dovada de iubire inseamna suportul sotiei – indiferent daca maine este angajat si a doua zi somer, increderea si intelegerea ei. In prezent, daca aceste criterii sunt indeplinite, barbatul se va arata mult mai receptiv la nevoile ei si gata sa ii ofere ceea ce ea isi doreste: sa fie pe cat posibil romantic, s-o asculte atunci cand ea vorbeste, fara sa ii ofere solutii. Problema este ca unele femei nu au tactul necesar prin care sa-i determine pe barbati sa le ofere ceea ce-si doresc pentru ca enumereaza doleantele sub forma de critica. Si asa ajungem la:

“Barbatii urasc criticile ce li s-ar putea aduce si de aceea prefera sa se insoare cu fecioare”.

Cu toate ca nu sunt la indemana acceptarea acestor diferente de gandire, cu cat aceste lucruri sunt luate ca pe niste fapte, cu atat mai repede se vor rezolva dezacordurile. Daca femeia doreste sa il schimbe pe barbat pentru ca asa i se pare ei ca este bine si/sau chiar asa si este, barbatul va gandi ca nu este suficient de bun pentru ea. „Barbatul are nevoie sa inteleaga ca obiectivul femeii nu este sa-l faca pe el sa greseasca, ci sa-l ajute, iar el nu trebuie sa ia lucrurile ca pe ceva personal”.

Barbatul crede ca, daca va recunoaste acolo unde a gresit, ea il va considera slab si nu-l va mai iubi. Realitatea este ca femeia il iubeste mai mult pe barbat atunci cand acesta isi recunoaste greselile.

Barbatii isi ascund sentimentele

Prin structura lor „barbatii din ziua de azi continua sa pastreze mostenirea de a fi curajosi  si de a nu arata nici un fel de slabiciuni. Femeile de pretutindeni intreaba: „De ce trebuie el intotdeauna sa fie atat de puternic — de ce nu poate sa se exteriorizeze, sa arate ce simte? Cand este nervos sau suparat, se inchide in sine, se izoleaza sau devine distant.”

Femeia moderna intelege acum de ce barbatii se comporta si actioneaza astfel.

In plus, mai exista si o categorie de barbati, pentru care izolarea semnifica de fapt modul lor de a-si reveni, asa cum pentru femei descarcarea problemelor unei prietene, mamei etc, este modul prin care ele trec peste necaz, se mobilieaza si-si ridica moralul. Insistenta ei de a-l face sa vorbeasca ar duce doar la inrautatirea lucrurilor. Ea trebuie sa inteleaga acest lucru si sa-l lase sa-si revina in felul lui.

Femeile trebuie sa stie ca „din fire, barbatul este banuitor, competitiv, controlat, defensiv si singuratic. El isi ascunde starea emotionala, pentru a ramane stapan pe situatie. Barbatii considera ca exteriorizarea emotiilor ar insemna o pierdere a controlului”.

Barbatii trebuie sa stie: „ca aparatoare a cuibului, femeia are un creier structurat pentru a fi deschis, increzator, cooperant, pentru a-si manifesta vulnerabilitatea si a-si destainui emotiile, pentru ca ea stie ca nu este necesar sa fie permanent stapana pe situatie. De aceea atunci cand un barbat sau o femeie sunt confruntati simultan cu diverse probleme, fiecare este usor dezorientat de reactia celuilalt”.

Cei doi si-ar putea impartasi felul de a privi lucrurile si invata unul de la celalalt, dar in final, ramane la latitudinea fiecaruia sa isi armonizeze diferentele asa cum crede de cuviinta.

 

 

Adaptare dupa De ce barbatii se uita la meci si femeile se uita in oglinda – Allan & Barbara Pease
Editura Curtea Veche

Lasa un comentariu