De ce refuzam schimbarea?Conform unui principiu imuabil al naturii, totul in jurul nostru se schimba. Societatea, modul de viata, modul individual de gandire, mediul inconjurator s.a.m.d. Se spune ca omul este suma experientelor sale, ca aceste experiente il schimba. Dar, ar trebui sa ne intrebam cine si unde suntem noi cu adevarat in aceasta valtoare a schimbarilor. Suntem noi cei care acceptam schimbarea in urma unei analize sau schimbarea ne modeleaza in timp ce noi nu suntem prezenti?

Unele schimbari trebuiesc acceptate ca facand parte din evolutia si dezvoltarea personala, altele trebuiesc respinse categoric (de ex. anturajul poate fi o sabie cu doua taisuri; poate aduce o schimbare pozitiva sau negativa: multe persoane devin dependente de droguri sau alcool, imbratisand acest mod de viata doar din dorinta de a fi acceptati de catre grup).

Oamenii se impart in doua categorii: cei care accepta schimbarea usor, datorita temperamentului lor, iar altii care o accepta cu mare greutate sau deloc. Acceptarea fara analiza denota superficialitate si este la fel de daunatoare ca si neacceptarea sub pretextul unei analize prea indelungate. Ambele abordari au la baza frica. In primul caz este frica de plictiseala, de a ramane pe loc, iar in cel de-al doilea este prezenta frica de necunoscut. Probabil va intrebati care ar trebui sa fie etalonul: orice alegere ar trebui sa aiba la baza binele propriu cat si binele celorlalti.

Imaginati-va ca sunteti pusi in urmatoarea situatie: prietenul vostru cel mai bun a comis o eroare grava, iar voi sunteti pusi in situatia de a-l denunta sau de a-l acoperi. Cum este corect si bine sa se procedeze? Sa sacrificam adevarul in favoarea prieteniei sau prietenia in favoarea adevarului? Intr-o situatie reala, de cele mai multe ori adevarul devine un concept desuet si usor de abandonat. Dar ce s-ar intampla daca absolut toata lumea ar proceda la fel? Societatea ar decade si in cele din urma s-ar sparge in grupuri de interese. In acest caz despartirea de un prieten vechi este grea, este o schimbare foarte greu de acceptat, dar veti obtine in schimb puterea de a va putea privi in oglinda cu constiinta curata. In urma unei impacari reale cu tine insuti, golul interior si fricile dispar fiind inlocuite de acea liniste profunda pe care toti in mod inconstient o cautam.

In cele de mai sus am vorbit despre o schimbare profunda. Dar de cele mai multe ori ne confruntam cu schimbari mici, dar care ne pot schimba cursul vietii. Nu intotdeauna frica sta la baza acceptarii sau neacceptarii unui anumit eveniment. Comoditatea si lenea ne impiedica deseori sa facem ceea ce este mai bine pentru noi. Foarte multa lume sufera din cauza sedentarismului, dar pe motiv de comoditate nu fac sport, avand ca pretext lipsa timpului liber.

Intr-una din lucrarile sale, maestrul dezvoltarii personale Larry Winget exemplifica unele dintre aceste obiceiuri:

  • „vreau sa am mai multi bani, dar continui aceeasi munca din care nu castig cat imi doresc;
  • vreau sa fiu fericit, dar continui o relatie in care nu ma simt bine sau pe care nu ma ostenesc sa o imbunatatesc;
  • vreau sa fiu promovat dar continui sa nu muncesc cat pot de bine;
  • vreau sa slabesc, dar continui sa mananc mult sau lucruri care ingrasa”.

 

Larry Winget merge mult mai departe de atat sustinand sus si tare ca oamenii sunt idioti, acesta fiind si titlul bestsellerului sau. Adevarul doare, iar cel vizat adopta tehnica strutului ignorand sau chiar ripostand agresiv in fata celui care-i arata defectele cu degetul.

Singura cale de a invinge aceste „obiceiuri proaste” este un program strict care trebuie respectat indiferent de cheful de moment. Cu timpul obisnuinta devine o a doua natura. Obiceiurile proaste sunt inlocuite de cele bune care ne conduc mai departe pe drumul autoperfectionarii.

Larry concluzioneaza: „Cum ai de gand sa reusesti in viata? Inca nu ai un plan? Este timpul sa nu mai vorbesti atat despre lucrurile pe care ti le doresti, despre lucrurile pe care ai fi vrut sa le ai, ci spune cam ce ai facut sau ce vei face ca sa le ai. Nu mai pierde timpul cautand scuze si explicatii”.

Lasa un comentariu