De ce nu rezista cuplurile?Allan Pease in cartea sa, spune: „74% dintre femeile care muncesc si 98% dintre femeile care nu muncesc considera ca defectul cel mai mare al sotilor sau iubitilor lor este faptul ca nu sunt dispusi sa vorbeasca, mai  ales la sfarsitul zilei.”

Pe vremuri, femeile casnice aveau grija de copii, iar sprijinul acordat de catre alte femei, vecine, rude le ofereau acestora „portia de vorbire” de care are nevoie structura feminina. In prezent, femeile casnice se simt singure pentru ca vecinele lor sunt la munca, dar femeile care muncesc nu se confrunta cu o astfel de problema deoarece au vorbit cu alte persoane inainte de a ajunge acasa. (Lucru care ne face sa ne intrebam in prezentul modern cat timp ar rezista un cuplu daca amandoi ar sta acasa si s-ar vedea non-stop?!)

Barbatii folosesc fraze scurte si concise. Pentru a avea o conversatie reusita cu un barbat, femeia trebuie sa se centreze pe o singura idee ca el sa se poata gandi la ea (si doar la ea!) Barbatii au probleme in urmarirea unei conversatii pe mai multe planuri, o caracteristica deosebita a femeilor. Femeile pot discuta simultan despre mai multe subiecte, sa treaca de la unul la altul si sa se intoarca la primul subiect completandu-l de unde a ramas cu o precizie uimitoare.

 


Barbatii vorbesc in gand

Cand un barbat este rugat sa rezolve o problema, el va spune frecvent: “Lasa-ma sa reflectez” sau: „Am sa ma mai gandesc. Si se gandeste in tacere, avand un chip pe care nu se poate citi nimic: „Numai dupa ce gaseste raspunsul vorbeste sau se invioreaza, pentru a arata ca este gata sa comunice o solutie. Barbatii isi vorbesc mai ales in gand, pentru ca nu au acea capacitate verbala a femeilor de a folosi cuvintele pentru comunicare. Cand un barbat sta si priveste pe geam, scanerul arata ca de fapt are o conversatie cu sine in gand. Cand femeia il vede pe barbat ca face asta, presupune ca este plictisit sau lenes si incearca sa-i vorbeasca sau sa-i dea ceva de facut. Cel mai adesea, barbatul se infurie ca este intrerupt. Caci asa cum bine stim, el nu poate face mai multe lucruri deodata.”

Creierul scanat al femeilor arata ca in timp ce acestea vorbesc se activeaza in lobul stang centrii de control ai vorbirii cat si cei aflati in lobul drept. Capacitatea auditiva opereaza de asemenea simultan.

Acest talent al femeilor care le permite sa vorbeasca si sa asculte simultan, sa treaca in discutie prin mai multe subiecte fara nici o legatura intre ele, le provoaca stupoare barbatilor avand in vedere ca ei le considera galagioase si haotice. Pentru ca ele se vad capabile de astfel de abilitati, ii acuza in schimb pe barbati ca nu sunt in stare sa faca nici una, nici alta.

Cine intra in gratiile unei femei va observa ca aceasta simte nevoia sa vorbeasca foarte mult. Daca ea doreste sa pedepseasca persoana respectiva il va trata cu tacere. Acesta este semnalul pentru barbati ca ceva nu este in ordine: „Unui barbat obisnuit ii trebuie cam noua minute de tacere ca sa-si dea seama ca este pedepsit. Pana sa se implineasca cele noua minute, el considera tacerea ei ca pe un fel de recompensa; in sfarsit, s-a ales si el cu putina „liniste”. Barbatii de pretutindeni se plang ca femeile vorbesc prea mult. Sigur ca ele vorbesc mult comparativ cu barbatii!”

O alta problema de comunicare care provoaca motiv de cearta este „vorbitul pe ocolite” al femeilor. Aceasta strategie nu functioneaza in cazul barbatilor, desi aplicata intre femei duce la formarea unor relatii interumane. Barbatii se exprima direct si iau totul adliteram.

Autorul ofera urmatorul exemplu pe care sigur l-ati intalnit in viata dumneavoastra intr-un fel sau altul, cu mici variatiuni:

<< „John”, ii spuse Allison, iubita lui, „nu vrei o cafea ?”
John zambi. „Nu, multumesc, nu-mi trebuie nimic”, raspunse el, gandindu-se ca e frumos din partea ei ca i-a propus. Ceva mai incolo, John observa ca Allison a tacut dintr-odata si banuieste ca a facut el vreo isprava.
„Iubito, totul este OK?”, intreaba el.
„Foarte!”, o tranteste ea. Total dezorientat, el intreaba: „Dar care e problema?” Ea ii da replica pe un ton batjocoritor: „N-ai vrut sa opresti”, zise ea.
Mintea analitica a lui John incearca sa-si aminteasca daca a existat vreun moment in care ea a folosit cuvantul: „Opreste”.
Era absolut convins ca n-a spus asa ceva. Si ii zice si ei asta. Ea ii raspunde ca ar trebui sa fie mai sensibil, pentru ca atunci cand l-a intrebat daca nu vrea o cafea, insemna ca ea vroia una. „Si eu ce ar trebui, sa-ti ghicesc gandurile ?”, veni replica lui sarcastica. >>

Vorbirea pe pe ocolite are un tel precis, si anume sa construiasca noi relatii si legaturi cu ceilalti, evitand orice forma de agresivitate, pareri contrare cu toate ca in dialogul cu un barbat starneste reactii neasteptate si chiar controversate.

Barbatii spun totul pe sleau

Propozitiile barbatilor sunt axate pe o solutie, deci la obiect, folosind un vocabular mai restrans si descriind fapte. Ei utilizeaza notiuni clare ca: „nici unul”, „niciodata”  si „categoric”. De aceea acest tip de limbaj „ajuta in afaceri, care pot fi incheiate mai rapid si mai eficient, fiind si o modalitate de impunere a autoritatii. Atunci cand barbatii folosesc o exprimare pe sleau in relatiile mondene, adesea par grosolani si prost crescuti.”

Urmatoarele exemple ne edifica asupra acestui stil:

<< Du-te si fa o omleta pentru micul dejun!
Vrei sa-mi faci si mie o omleta la micul dejun?
Ai vrea, te rog, sa-mi faci o omleta la micul dejun?

 Crezi ca am putea manca omleta la micul dejun ?
Ar fi grozav sa faci o omleta la micul dejun, nu-i asa?
N-ai manca o omleta la micul dejun? >>De ce nu rezista cuplurile3
Se porneste de la o exprimare directa pana la una ocolitoare. Primele trei formulari sunt, de obicei, tipice pentru barbati, iar ultimele trei pentru femei. De la chestiuni atat de marunte se poate ajunge la un final in lacrimi si cu o replica din partea ei de genul: „Magar nesimtit ce esti! Fa-ti-o  singur!”, iar el sa-i spuna: „Nu esti in stare sa iei o hotarare. Ma duc la McDonald’s!”

Impacarea celor doua specii

Cu toate ca este greu sa-i intelegem pe ceilalti cand dau dovada de abilitati sau capacitati pe care noi nu le avem, este important sa acceptam aceste diferente ca facand parte din structura fiecaruia. De obicei, daca un om nu poate sa faca un lucru, crede ca nici ceilalti nu pot, si inversa sa fiind de asemenea valabila.

In cazul nostru, barbatii trebuie sa inteleaga faptul ca exprimarea pe ocolite face parte din constructia feminina. Sa te superi pe acest fapt e ca si cum te-ai supara ca cerul este albastru. „Pentru a pune bazele unei relatii sentimentale cu o femeie, barbatul trebuie sa stie sa o asculte cu atentie, aratandu-i ca o asculta prin onomatopee si limbajul trupului.” Solutiile se ofera doar daca sunt cerute in mod expres.

Pe de alta parte, acest tip de formulare este interpretata de creierul masculin ca o aluzie adusa la adresa lor.

Exemplu: „O femeie experta in adresarea pe ocolite pune intotdeauna intrebari cu „poti” sau „ai putea”: „Poti sa duci gunoiul?”; „Ai putea sa ma suni diseara ?”; „Poti sa iei tu copiii ?”

 Barbatul interpreteaza vorbele ca atare, atunci cand ea spune:

„Poti sa schimbi becul?” El intelege: „Esti in stare sa schimbi un bec?” Barbatul interpreteaza intrebarile care incep cu „poti ” sau „ai putea “ca pe o forma de verificare a capacitatilor sale, asa incat raspunsul sau logic este „Da “— poate sa duca gunoiul sau ar putea sa schimbe becul, dar asta nu inseamna o asumare a actiunii respective. In plus, barbatii se simt manipulati si obligati sa dea un raspuns afirmativ.

 Pentru a motiva un barbat, formulati cererea folosind sintagma „N-ai  vrea”, si atunci el se va implica.

De  exemplu:

„N-ai vrea sa ma suni diseara ?” — ceea ce presupune o implicare, drept pentru care barbatul poate raspunde cu „Da ” sau „Nu”. Mai bine sa ti se raspunda „nu” la o intrebare care incepe cu „N-ai  vrea” si sa-ti dai seama exact cum stau lucrurile decat sa primesti un „Da” la toate care incep cu „Poti ” sau „Ai putea”.

 Un barbat care cere o femeie de sotie ii va spune: „N-ai vrea sa te casatoresti cu mine?”, niciodata nu va zice: „Ai putea sa te casatoresti cu  mine? “

O alta paralela interesanta in ceea ce priveste modul de exprimare diferit, este acela in care: femeile pun sentiment in ceea ce spun, barbatii doar se exprima.

Pentru ca vocabularul nu este specialitatea femeilor, ele pot considera definirea precisa a cuvintelor ca irelevanta sau inutila (vocabularul se afla la nivelul emisferelor atat in fata cat si in spate si este un punct slab dezvoltat la femei. Astfel, definirea si intelesul cuvintelor nu conteaza pentru ele, pentru ca se bazeaza pe tonul vocii care transmite continutul fidel – emotional.)

Utilizarea licentelor poetice de catre femei aduce un plus de efect in rezultatul final al unui dialog, insa „barbatii vor interpreta fiecare cuvant pe care ele il vor spune ca si cum ar fi unul sincer si vor reactiona ca atare.” (La barbati nu exista o localizare specifica a vorbirii in creier si de aceea sensul cuvintelor este foarte important pentru ei pentru a transmite un numar mare de informatii in cat mai putine cuvinte; ceea ce ii confera si prestigiu in grupul sau de amici)

Localizarea vocabularului in creierul barbatilor:

 

 

 

 

 

„Intr-o cearta, barbatul defineste cuvintele folosite de catre femeie pentru a incerca sa aiba castig de cauza. Sa vedem daca va este familiar acest tip de conversatie:

Robyn: Tu nu esti de acord niciodata cu nimic din tot ceea ce spun.
John: Cum adica niciodata? Tocmai am fost de acord asupra ultimelor doua chestii.
Robyn: Intotdeauna esti de alta parere si intotdeauna numai tu ai dreptate!
John: Nu-i adevarat! — nu intotdeauna sunt de alta parere. Chiar azi dimineata am fost de aceeasi parere, dar si aseara, si sambata trecuta, deci nu poti spune ca intotdeauna sunt de alta parere!

Robyn: Asa spui de fiecare data cand deschid discutia!
John: Asta e o minciuna. Nu spun asa de fiecare data!
Robyn: Si ma mangai doar cand
vrei sa facem sex!
John: Nu mai exagera! Nu doar cand
…”

Ea se cearta si se implica sufleteste, el continua sa vorbeasca despre intelesul cuvintelor. Scandalul escaladeaza pana in momentul in care ea refuza sa ii mai vorbeasca sau el paraseste incaperea spre a ramane singur.

Barbatul trebuie sa inteleaga ca femeia foloseste cuvinte pe care nu le ia adliteram, motiv pentru care nici el n-ar trebui sa le inteleaga astfel si nici sa le precizeze sensul. Cu toate acestea, stim ca este dificil de aplicat ceea ce am inteles, in contextul unei obisnuinte consistente cu propria natura feminina sau masculina. Dar cu ajutorul vointei si a renuntarii la sinele egoist, intelegerea celuilalt duce la evitarea multor certuri de rutina care macina treptat cuplul.

 

Adaptare dupa De ce barbatii se uita la meci si femeile se uita in oglinda – Allan & Barbara Pease

Un raspuns pentru “De ce nu rezista cuplurile?”

  1. Nina Petre says:

    Informatiile specialistilor in psihologia cuplului sunt foarte utile pentru a ne imbunatatii relatia cu partenerii, prietenii, sotii, iubitii nostri.Facand mici schimbari in modul in care ne facem cunoscute verbal intentiile, opiniile in fata barbatului si cunoscand modul in care gandesc ei vom avea sanse mari sa comunicam mai eficient.

Lasa un comentariu