De ce nu reusim sa identificam copiii inzestrati?Copiii inzestrati cu abilitati deosebite sunt uneori greu de identificat intr-o societate care pune accent pe uniformizare. Societatea actuala scoate in evidenta o trasatura doar daca aceasta socheaza sau daca poate sa produca publicitate/bani.

In situatia unui copil care are abilitati cognitive sau un anumit talent care in acel moment nu poate decat sa fie dezvoltat pentru a ajunge la performante mari in viitor, nu este nimic care sa atraga atentia si care sa determine o investitie. Aceasta investitie se refera de obicei la atentie si preocupare pentru nevoile acelui copil si la asigurarea unui mediu in care abilitatile sa poata sa fie explorate corespunzator.

Un copil poate sa fie privat de aceasta sansa din mai multe motive. In cartea „Copiii inzestrati si talentati – Manual pentru parinti” este scris: „Copiii inzestrati pot sa inceapa scoala, sa realizeze performante foarte satisfacatoare pentru profesori si pe parcursul tranzitiei lor dintr-o clasa in alta sa nu le fie niciodata recunoscut adevaratul potential. Ei fac fata cu usurinta cerintelor, isi termina munca, se conformeaza asteptarilor, toate acestea in timp ce functioneaza la un nivel academic scazut comparativ cu posibilitatile lor. Doi factori contribuie la nivelul acesta nesatisfacator de realizare: unul este dorinta foarte reala a copiilor inzestrati sa le faca pe plac profesorilor, iar celalalt este lipsa oportunitatilor de a se manifesta sau de a utiliza material suficient de avansat pentru a-si descoperi adevaratele abilitati.”

Un copil inzestrat se adapteaza la normele si cerintele din acea clasa si nu va incerca sa iasa din acest tipar pentru ca simte ca daca o va face, va fi vazut ca fiind un copil problema. El se conformeaza si nu depaseste limita maxima a acelei clase in care invata. Este aproape intotdeauna vazut ca un copil model, un copil care invata bine, iar profesorii sunt multumiti de reusitele sale.

Problema este ca el nu isi atinge potentialul si lucreaza mult sub posibilitatile sale reale permanent. Nu va putea sa fie stimulat sa se descopere si sa avanseze daca acesta este tipul si nivelul la care el invata. Se va simti substimulat si va avea o nevoie permanenta de a progresa.

O alta problema este ca acesti copii nu sunt identificati de timpuriu si foarte multi sunt pierduti pe parcurs. Foarte rar o institutie de invatamant va investi in gasirea adevaratelor talente si a copiilor cu inzestrari speciale.

O alta problema este ca de obicei copiii inzestrati progreseaza mult dinaintea inceperii clasei intai si vor avea probleme de adaptare: „Din pacate de cele mai multe ori copilul inzestrat deja a progresat la un nivel la care este aproape sigur ca va intalni dificultati. Daca stie sa citeasca, nu mai are nevoie de un program pregatitor in acest sens; daca stie matematica, nu mai are nevoie sa i se predea conceptele de inceput ale numerelor. Este vulnerabil in mod deosebit pentru ca inca nu a invatat sa utilizeze activitati substituente care sa ii ascunda frustrarile sau sa amane exprimarea sentimentelor, si de aceea este foarte probabil ca se va exprima in mod mai deschis si mai direct decat copiii inzestrati de varste mai mari.” Astfel, este foarte important ca ei sa fie ajutati in acest proces, sa fie intelesi, sa fie ghidati corespunzator. Daca nu se va intampla asa, este posibil ca din cauza frustrarilor sa nu mai avanseze si sa nu mai ajunga la potentialul lor real.

O alta problema este ca nu li se acorda destula atentie pentru ca se considera ca cei cu capacitati deosebite se pot descurca si singuri si ca mai mare nevoie de ajutor o au copiii care sunt in media clasei. In realitate toti copiii au nevoie de atentie, doar ca in mod distinct. Nevoile lor sunt diferite si modalitatea de abordare a lor poate sa fie de multe ori diferita.

Adaptare dupa „Copiii inzestrati si talentati – Manual pentru parinti”

Lasa un comentariu