De ce nu poti stopa consumul abuziv?De ce nu poti stopa consumul abuzivOamenii recurg la consumul excesiv de alcool din cauze care nu sunt placute. In interiorul lor exista anumite neplaceri, dureri neimpartasite, probleme de care sunt constienti, dar pe care nu stiu sa le gestioneze, etc. Alcoolul pare de multe ori o solutie care poate sa schimbe realitatea cu care se confrunta.

Omul spera astfel ca va avea parte de un ajutor care sa il duca pe drumul mai usor al vietii, care sa il scoata din starea neplacuta sau dureroasa in care se afla. Nu multa lume stie ca orice om poate sa isi gaseasca singur puterea de a trece mai departe indiferent de ceea ce a experimentat negativ in existenta sa pana la acel punct. De aceea, simtindu-se neajutorat, omul apeleaza la solutii din exterior, la solutii care par magice. Alcoolul este una dintre acele variante care par a fi miraculoase.

Pe moment, omul care incepe sa consume, simte ca uita de probleme in starea de ebrietate, se simte mai liber, mai neimpovarat, mai usor. Cu cat va consuma insa mai mult, cu atat va avea nevoie de o cantitate mai mare de drog care sa il faca sa uite de problema avuta. Este important accentul care se pune pe „a uita”, pentru ca in realitate problema nu dispare, nu este rezolvata, ci doar pusa intr-un colt, ascunsa pentru putin timp. Omul ajunge astfel sa consume din ce in ce mai mult pentru ca doreste o perioada din ce in ce mai mare in care sa uite ceea ce il supara. Perioada in care este treaz, in care este lucid, devine din ce in ce mai scurta si experimenteaza din si mai mult starea de betie, in care controlul este al alcoolului si nu al omului.

Cateva motive pentru care un om poate sa decida sa iasa din aceasta stare:

  • Nu mai suporta situatia
  • Spera ca schimbarea va avea efecte pozitive pe care altfel nu le-ar putea obtine
  • Este silit din exterior. “Introducerea de modificari prin constrangere duce doar la un conformism trecator, ascunzand reticentele. Un alcoolic nu se asteapta la nimic bun daca se lasa de baut, in afara de lipsa consecintelor negative ale abuzului. Acest fapt este valabil si pentru cel care inghite prea multe medicamente”.(„Alcoolul si medicamentele – droguri?”, Ralf Schneider, Ingrid Lux &  Holger Lux)

 

Este extrem de important ca omul care este alcoolic sa inteleaga corelatia intre problemele pe care le are si consumul de alcool. De multe ori intuim ca exista o anumita problema pe care nu poate sa o rezolve si care il face pe om sa apeleze la alcool, dar aproape niciodata cel cazut in patima alcoolului nu va vedea clar problema, nu va putea sa inteleaga implicatiile in viata sa si nu va putea sa vada solutii pentru a iesi din acel cerc vicios. De aceea sa vorbesti despre problema reala si consumul de alcool poate fi o sarcina foarte greu de indeplinit.

Este de asemenea important ca alcoolicul sa observe ce anume ii dauneaza cu adevarat, ce ii face alcoolul in momentul consumului. Daca un om nu observa ce anume i se intampla si cum isi degradeaza viata, nu va incerca niciodata sa renunte la alcool. In momentul in care vede impactul consumului abuziv in viata sa, poate sa inceapa sa isi doreasca sa schimbe ceva si atunci are sansa unei intoarceri pe o linie a normalitatii.

Un alt punct important de cotitura, un punct care il poate duce pe omul in suferinta sa renunte la alcool, este acela al preluarii raspunderii pentru propria persoana. Daca va face acest lucru, atunci va gasi si metode de a rezolva problema cauza.

 

Lasa un comentariu