De ce femeile nu asculta: obstacoleIn cadrul unui articol s-au evidentiat principalele obstacole din cauza carora barbatii nu asculta ceea ce spun femeile. In cele ce urmeaza ne vom ocupa de principalele dificultati de ascultare ale femeilor si vom explica dedesubturile acestor probleme. Astfel, barbatii vor sti cum sa actioneze intr-o maniera mai productiva si deschisa dialogului avand la baza noile cunostinte ajutatoare.

 

 Obstacole:

Teama

Cand sotul este dispus sa-si insuseasca tehnicile de ascultare, sotia se poate gasi in situatia in care isi poate descoperi anumite prejudecati ce pot periclita bunul mers al lucrurilor. Adica, anumite temeri pot fi obstacole serioase in apropierea si cunoasterea profunda a celor doi.

Temerile ne impiedica sa progresam, insa ideal este sa se poata actiona pentru obtinerea unui climat conjugal echilibrat, in pofida acelor temeri.

 

Furia

„El nu ma asculta niciodata, eu de ce l-as asculta?”

Din cauza faptului ca sotul/iubitul se retragea din fata reprosurilor si criticilor, nu era posibil sa asculte mesajul pe care sotia/iubita incerca sa-l transmita. Intelgerea acestei reactii a barbatului va atenua reactiile de razbunare si resentimentele nascute in urma neintelegerii conjugale si insatisfacerii nevoilor.

Constientizarea acestui fapt va ajuta sotia sa depaseasca suferinta si sa inceapa si ea sa-l asculte. Totodata, va fi ascultata la randul ei, iar furia va mai scadea in intensitate. Mesajul trebuie sa fie unul „ascultabil” si anume, comunicarea verbala sa fie nonagresiva si lipsita de critica.

Comportamentul nonverbal are de asemenea o importanta deosebita. O privire urata, un ton ridicat si aspru sau plangacios sunt suficiente in generarea unei reactii chimice care sa-l faca pe sot sa se retraga.

 

 N-am de gand sa-l laud

„Daca vreti ca sotul dvs. sa va asculte, trebuie sa-i apreciati eforturile. Multe sotii intampina aceasta sugestie cu un entuziasm potrivit unei vizite la dentist. Ele spun adesea: <<Ar fi trebuit sa stie sa asculte de la bun inceput>>. ”

Cu toate ca ceea ce ne pare noua femeilor, usor, acelasi lucru ar putea fi considerat dificil de facut de catre barbati. Si invers.

Barbatii nu au fost invatati sa asculte. Nu stiu sa asculte si ca urmare, trebuie sa deprinda aceste tehnici de invatare. Nu i-au invatat nici tatii, nici scoala.

„Oare cum se face ca femeile isi lauda fara rezerve prietenele, dar sunt atat de refractare cand vine vorba sa laude eforturile de invatare ale sotilor?” Pentru ca femeile incep sa poarte resentimente partenerului si nu mai pot sa se gandeasca la el decat prin prisma sentimentelor negative.

Aproape orice asociere a figurii lui cu orice lucru banal pe care ar  trebui sa-l faca pentru tine va naste un resentiment cronic.

Cu toate acestea, exista un motiv mult mai profund pentru acest refuz. Acesta izvoraste din convingerea ca sotul ar trebui sa cunoasca toate lucrurile de care sotia are nevoie, fara ca aceasta sa-i vorbeasca. Ar trebui sa stie cum sa se poarte, cum sa fie, ce sa faca pentru ca sotia sa fie multumita si incantata. Se scapa din vedere faptul ca nici o fiinta de pe lumea aceasta nu este telepata.

Substratul profund care poate fi valabil in anumite cazuri, este: daca nevoile copilului mic nu au fost satisfacute sau au fost doar partial, cand parintele nu si-a dat mereu seama de ce anume are nevoie bebelusul, atunci, cel mai frecvent, copilul ramane cu „nevoia de a fi despagubit”.

Autoarea Jamie Turndorf, spune: „Dupa 20 de ani: ne casatorim si inconstientul nostru vede in mariaj o a doua sansa de a ne bucura de bunurile afective de care nu am avut parte atunci cand eram mici.”

Cand ea se infurie pentru ca sotul nu stie ca prin farmec ce isi doreste, sotia vrea sa spuna de fapt: Mama si tata ar fi trebuit sa ghiceasca ce imi doream, iar tu esti dator sa-mi compensezi lipsurile mele timpurii.

Atunci cand asteptarile sunt inselate, femeile se infurie. Atunci cand o femeie refuza sa-si laude sotul, ea gandeste: „pentru ca el nu mi-a dat ce vreau, nici eu n-o sa-l laud!”.

Ca sa depaseasca aceasta problema este necesara constientizarea si realismul: de unde provine acea nevoie pentru care celalalt ar trebui sa-i suplineasca lipsurile afective si de ce, si faptul ca partenerul nu poate citi gandurile. Impartasirea problemelor ajuta in mare masura la rezolvarea problemelor.

Ceea ce este clar si evident pentru tine, pentru el ar putea sa nu fie la fel de clar. Atunci cand ii sunt laudate eforturile, barbatul se va simti motivat sa munceasca din greu pentru a invata cum sa te asculte. Renuntand la furie, iti faci si tie si lui o favoare.

 

Adaptare dupa Arena conjugala-solutionarea conflictelor – Jamie Turndorf

Cititi si articolul “De ce barbatii nu asculta: obstacole

Lasa un comentariu