De ce dam vina pe amanti?Amantul sau amanta este cea de-a treia persoana care intra intr-un cuplu stabil. Cei trei impreuna formeaza un triunghi conjugal. Se discuta de obicei despre cei care sunt parteneri de mult timp, dar aproape niciodata despre amant sau amanta. In ceea ce ii priveste, sunt vazuti ca fiind total „fara inima”, total neimplicati emotional, total dezinteresati de ceea ce se petrece in cuplul initial. De cele mai multe ori vina rupturii relatiei le este atribuita lor, ceea ce nu este intocmai adevarat.

Cei care decid sa intre in aceasta relatie sunt amantul/amanta si unul dintre partenerii de cuplu, dar problema principala care duce la aparitia unei aventuri este doar in cuplul initial. O aventura este doar un simptom al unei probleme deja existente. De aceea amantii decid pentru sine, dar nu pot obliga persoana casatorita sa intre intr-o relatie extraconjugala daca nu doreste acest lucru.

In cartea „Fata in fata cu infidelitatea” (Julia Cole & Relate) scrie: „De obicei, aceste persoane intalnesc un individ de care se simt atrase, in locul acestuia existand posibilitatea sa fie oricine altcineva. Ele ori isi doresc ca persoana cu care au o aventura sa se hotarasca daca vrea sau nu sa-i ramana credincioasa vechiului partener, ori nu vor sa stie nimic despre relatia de cuplu a celuilalt, deoarece vor foarte mult sa aiba o noua relatie. Sunt, totusi, anumite indicii care descriu tipul de persoana care stie ca amantul ales este deja implicat intr-o relatie de angajament, dar cu toate acestea merge inainte.”

Aceasta situatie in care amantul alege doar persoane implicate deja in relatii si stie acest lucru de la inceput, este un om care are frica de angajament real. A fi in relatie cu un om care este deja implicat in alta relatie, presupune automat o jumatate de masura in orice. Este posibil, de exemplu, sa existe o atractie sexuala foarte puternica, dar sa nu existe si alt gen de apropiere. Este posibil ca un astfel de cuplu sa nu poarte niciodata o discutie serioasa. De asemenea este posibil ca un astfel de cuplu sa nu reuseasca sa faca fata unor situatii minore, de tipul uitatului la televizor si alegerii unui program care sa placa amandurora.

Amantul mai prefera persoanele casatorite pentru ca nu doreste o relatie serioasa si poate renunta oricand doreste la aventura fara „sa se lege la cap”.

Alteori, o relatie de acest gen inseamna si multa suferinta cauzata de singuratate. Amantul sau amanta este nevoit/a sa stea singur/a de sarbatori. Daca sunt aniversari care se suprapun cu cele din familie, din nou trebuie sa astepte sa primeasca un semn din partea celui care sta cu familia. Singuratatea este foarte dureroasa si greu de trait pentru cei in aceasta postura.

De obicei amantul sau amanta nu doreste sa faca rau familiei, nu vrea sa aduca suferinta si nu vrea sa raneasca un copil, daca acesta exista in familia celui/celei cu care este. Motivele pentru care intra intr-o astfel de situatie sunt diverse, dar in cele mai multe dintre situatii, dorinta nu este de a face un rau voit.

Rolul amantului este deosebit de dificil pentru ca va fi acuzat, stigmatizat si va fi considerat responsabil pentru tot raul produs familiei.

 

Lasa un comentariu