De ce barbatii nu asculta: obstacoleIn cele ce urmeaza prezentam cateva repere utile femeilor in vederea unei mai bune intelegeri a modului in care barbatii se raporteaza la “ascultare”.  Cu cat  femeile inteleg mai bine ce se petrece in mintea si sufletul barbatilor cu atat reusesc sa nu mai cada in capcana certurilor. Acest lucru este valabil si pentru barbati. Constientizarea propriilor sentimente, probleme, vulnerabilitati, temeri si curajul de a discuta pe marginea lor cu femeia de langa el, va elimina nevoia instinctiva de aparare si va duce la o mai buna empatie cu partenera de viata.
Ce rost ar avea sa fiti langa o femeie in fata careia aveti retineri sa-i impartasiti problemele, framantarile si gandurile dumneavoastra?!

 

Obstacole:

Sentimentul de responsabilitate

Este vorba despre sentimentul de vinovatie care-i incearca pe barbati atunci cand sotiile sunt suparate. Pentru a-si atenua sentimentul de vinovatie (simtit inconstient) sar in ajutorul ei oferind solutii problemei. Se simt brusc responsabili pentru femeia de langa ei, desi este posibil ca nu ei sa fi cauzat acea suparare.

Cand sotul aplica aceasta tactica, ascultarea esueaza.

 

Maniacul actiunii

Pentru ca „barbatii au fost crescuti in spiritul actiunii si nu al compasiunii, au dificultati cand trebuie sa impartaseasca starea sufleteasca a sotiilor”. Orice fel de conversatie despre sentimente este o pierdere de timp si energie – acel dialog trebuie sa se incheie cat mai repede cu putinta.

Ca atare vor incerca sa rezolve problemele sotiei in unicul mod pe care il cunosc: cu ratiunea, cu intelectul si abilitatea de a rezvola probleme.

 

Apararea masculina

Barbatii au fost invatati sa fie tot timpul niste duri sau cel putin sa para niste duri ca sa nu-si piarda masculinitatea in fata lor si/sau in fata altora si sa fie considerati vulnerabili.

In momentul in care barbatul sta langa o femeie suparata, este „obligat” sa se confrunte cu propriul lui sentiment de vulnerabilitate.

A fi vazuti de catre femei, cu sentimente, dureri, emotii ii face pe unii barbati sa se considere vulnerabili, slabi, iar gandul de a nu mai fi respectati, dupa ce situatia critica trece, ii omoara.

 

Teama de intimitate

„Cine este ingrozit de ideea de intimitate va avea tendinta de a evita discutiile cu incarcatura afectiva.” Aceasta ascunde adesea o teama de abandon, dependenta, autodistrugere etc. Este o trauma din copilarie pentru care se aplica tratamentul adecvat.

 

Aplicarea legilor logicii la sentimente

Foarte multi oameni, de obicei barbatii, isi rationalizeaza sentimentele. Aplicarea legilor logicii pe taramul sentimentelor este un act inutil. Pentru a fi buni ascultatori, ambii parteneri trebuie sa fie capabili sa isi accepte toate sentimentele.

Ex: „Nu are rost sa simt asta”.

 

Adaptare dupa Arena Conjugala – solutionarea conflictelor – Jamie Turndorf
Editura Curtea Veche

Cititi si articolul: De ce femeile nu asculta: obstacole


Lasa un comentariu