Cuvintele si impactul lor asupra adolescentilor 

Cand parintii vorbesc cu un adolescent, ei folosesc adesea un ton agresiv, un mod dur de a comunica. Vorbesc folosind interjectii, tipand sau rastindu-se si ajung sa il faca pe adolescent sa fie infricosat de prezenta lor.

Cuvintele pe care cineva le foloseste pentru a transmite un mesaj sunt foarte importante. Este bine ca ele sa fie alese cu grija si tinand cont de situatia in care se afla persoanele care comunica in acel moment. Nu numai cuvintele in sine sunt importante, ci si modul in care ele sunt transmise, cum sunt rostite, cu ce ton, pe ce vibratie sau cat de mult sunt accentuate. Ritmul vorbirii este de asemenea important.

Pentru ca parintii nu isi fac intotdeauna timp pentru copiii lor, mai ales daca acestia au ajuns la pubertate sau adolescenta si nu mai sunt in totalitate dependenti de ei asa cum erau cand erau sugari de exemplu, ei nu mai acorda atentie modului in care cer ceva de la ei. De exemplu, daca adolescentul nu si-a facut curat in camera, parintele va striga „ esti mizerabil” sau „ nu te intereseaza deloc curatenia, doar eu sunt cel/cea care munceste aici”.

 Aceste modalitati de a comunica sunt distructive. Prima este o acuza si o jignire mare pentru ca orice adolescent este foarte atent la modul in care este perceput de ceilalti, atat de familie, cat si de societate in general.

Acest apelativ il poate jigni si ii poate schimba perceptia despre sine, ii poate altera imaginea pe care si-a format-o. Cea de-a doua varianta il poate face sa se simta vinovat si responsabil pentru faptul ca parintele munceste, cand, in realitate, este o situatie absolut normala. La varsta aceasta, adolescentul este inca la scoala, deci nu poate sa munceasca.

 O modalitate buna de comunicare ar fi discutia pe un ton adecvat si incercarea de a intelege si punctul de vedere al adolescentului. De asemenea, gasirea impreuna a unor solutii poate foarte mult sa ajute relatia.

Nu numai in relatia parinte-copil intervine problema legata de folosirea nepotrivita a cuvintelor, ci si intre copii in general sau intre adolescenti. Acestia obisnuiesc sa isi puna porecle cu conotatie negativa sau sa se jigneasca in gluma. Desi toti apeleaza la felul acesta de a comunica, nu inseamna ca nu exista adolescenti sau copii care sufera din cauza apelativelor auzite.

Ei nu pot sa faca fata usor la jignirile din grup, dar, pentru ca viata sociala este foarte importanta, vor incerca sa ramana in grupul de prieteni pentru a nu se simti respinsi. Daca vor vorbi deschis intre ei despre acest subiect este foarte posibil sa inceteze sa mai foloseasca mijlocul acesta de comunicare, insa pentru a se ajunge in acest punct, este importanta prezenta parintilor si indrumatorilor in viata lor.

Increderea in sine poate creste considerabil si cuvintele care il pot supara nu vor mai fi usor acceptate.

 

Adaptare dupa Adele Faber si Elaine Mazlish – „Cum sa-i asculti pe adolescenti si cum sa te faci ascultat”

 

Lasa un comentariu