Curajul de a spune nuDe foarte multe ori mi s-a intamplat sa cunosc oameni care dintr-un motiv sau altul nu au curajul sa-si exprime opinia. Motivele sunt multiple: teama de a nu dezamagi, mila, jena, bunul simt inteles gresit, dorinta de a fi acceptat de catre ceilalti. Experienta mi-a aratat ca aceasta atitudine este nociva pe termen lung, iar in cele ce urmeaza voi da cateva exemple de cazuri des intalnite:

Un agent de vanzari suna la usa ta. Politicos, amabil, cu zambetul pe buze incearca sa iti prezinte un nou produs care, spune el, iti va schimba viata. Nu ai chef sa-l asculti, nu te intereseaza produsul si stii sigur ca nu te va interesa. Dar nu il poti refuza! E asa de simpatic, incat bunul simt te forteaza sa il asculti pana la capat cu gandul de a-l refuza apoi politicos.
Il refuzi, insa el insista, in acelasi mod “Dar puteti incerca, aveti o mostra gratis, pretul este foarte mic, stiti..este promotie..”.  Pana la urma accepti, doar ca sa scapi de el.

Acesti oameni participa la cursuri intensive de manipulare a comportamentului. Pentru el un zambet si o atitudine aparent calda si deschisa este un mijloc de a atinge un scop. Trebuie sa fii naiv sa crezi ca un om care nici nu te cunoaste si care va pleca peste 5 minute te trateaza asa pentru ca-i place de tine. El vinde iluzii, tu le cumperi, dar..it’s just business pentru el. De fapt nu ai cumparat un produs, ai cumparat 5 minute de stima de sine.

Poti refuza din prima, politicos, si la fel de zambitor si degajat: “Va multumesc pentru oferta, o apreciez, dar nu am nevoie de acest produs, cand si daca voi avea, fiti sigur ca il voi cumpara de la firma Dumneavoastra.”. Daca insista, ar trebui sa te simti agresat, nu flatat.
Inainte sa am afacerea proprie am lucrat ca IT manager la o firma si am avut de-a face cu multi clienti. Astfel de cursuri de manipulare a comportamentului erau aproape obligatorii. In realitate, pentru cel care vinde, tu esti doar un potential client devenit client. Ocupi un loc de cinste intr-un tabel lunar. Bineinteles, si ei trebuie sa traiasca, dar nu abuzand de bunul tau simt.

Mai demult, stand de vorba cu o amica am descoperit o expresie noua, aceea de “charity sex”, in traducere “sex din mila”. Nestiind conotatiile, am cerut detalii. Treaba functioneaza asa: o persoana de sex opus te place. Tu pe ea nu prea sau deloc, dar iti este mila de ea, se vaita mereu, a dus o viata grea, accepti sa te intalnesti cu ea doar ca s-o consolezi, sa-i oferi si o alta perspectiva asupra vietii. Pur si simplu ti-e mila de ea, iar mila poate duce la niste complicatii de care probabil nu ai nevoie. Respectiva amica a ajuns in pat cu acel baiat, doar din mila. Pe langa experienta in sine, care a fost, citez “groaznica”, s-a ales si cu o groaza de complicatii, acel baiat a dezvoltat o adevarata obsesie pentru ea.

Corect ar fi fost sa separe lucrurile. Mie personal nu imi plac oamenii care se vaita, dar nu fac nimic sa isi schimbe viata. Esti urat, dar nu te ingrijesti, nu ai bani, dar nu muncesti, vrei sa ajungi director de banca, dar nu vrei sa lucrezi la banca incepand cu munca de jos. Astfel de atitudini sunt nocive pentru cel care intra in contact cu ele, iar din proprie experienta recomand ca astfel de persoane sa fie evitate dupa ce evident observati ca nu pun in practica nicio solutie oferita. Poate parea crud ceea ce scriu, insa realitatea este putin diferita de o telenovela. Nu exista evolutie fara efort.

Vrei sa fii acceptat intr-un grup, si pentru asta accepti orice cerinta din partea membrilor grupului in speranta ca vei fi luat in considerare? Gresit. Daca nu te accepta asa cum esti, totul e fals. Cultiva-ti propria personalitate, iar cei care nu te accepta pentru ceea ce esti inseamna ca nu te merita. Bineinteles, pentru asta este necesar sa te accepti tu intai pe tine, dar deja e o alta discutie..

A refuza politicos cand este necesar, a refuza ferm cand se insista foarte mult, a accepta cand este cazul, toate acestea sunt parti componente ale unei personalitati armonioase care trebuiesc scoase la iveala in functie de situatie.

Scriind acest articol, mi-am amintit de o poezie din copilarie care incepea asa:

‘Sa ai curajul sa spui DA,
Sa ai curajul sa spui NU,
Si pentru toata viata ta,
Sa ai curajul sa fii TU.”

Un raspuns pentru “Curajul de a spune nu”

  1. Corina says:

    Foarte util articolul! Cedam de atatea ori in fatza cunostintelor/ prietenilor, si apoi ne dam seama ca nu era cazul…

Lasa un comentariu