Cum sa-ti vindeci traumele din copilarie – partea a 2-aCicatricea nr.5: „Mami/tati nu mai tipati la mine”. „Mami/tati nu ma mai loviti!”

Cum este resimtita in conflictele conjugale?

1. Barbat sau femeie

Oamenii care au suferit agresiuni in trecut sunt in pericol de a fi la randul lor agresivi.

2. De regula femeie

Daca o femeie a fost victima unor agresiuni in copilarie, exista riscul ca ea sa adopte rolul de victima in viata adulta.

 Tipul adecvat de vindecare pentru cazul 1

 Daca partenerul este cel agresiv verbal, nu trebuie sa ii acorzi atentie, refuzand chiar si continuarea dialogului astfel: „ daca imi explici calm ce anume te-a deranjat din ce am facut, te ascult”, sau „ daca ai de gand sa ma jignesti in continuare, ma vad nevoita sa plec”. Daca acest il lucru face sa isi piarda si mai mult controlul, nu functioneaza, apeleaza la un specialist.

Insa, daca tu ai fost victima agresiunilor din copilarie este posibil sa doresti sa te razbuni pe parinte, insa in loc de aceasta te vei descarca pe partener. Trebuie sa separi sentimentele de furie care ti le-a cauzat tatal sau mama si de sentimentele de pe care le ai pentru partener. Dialogand cu el vei descoperi ce anume din ce a facut el ti-a amintit de parintele abuziv. Astfel, el se va simti mai putin vinovat si va fi dispus sa asculte suferintele prin care ai trecut si astfel vei reusi sa iti vindeci cicatricele, incurajat de persoana care te iubeste.

Daca agresivitatea verbala a devenit un obicei, de regula se ajunge si la violenta fizica. Sugeram de urgenta consultarea unui specialist.

 Tipul adecvat de vindecare pentru cazul 2

 Fostele victime se tem sa se impuna de frica represaliilor. Daca traiesti cu sentimentul ca esti o victima si nu ai reusit sa faci un pas mai departe de ceva timp, este nevoie sa consulti un specialist care sa te faca sa iesi din acest cerc vicios.

Cicatricea nr. 6: „Mami/tati nu mai strigati unul la celalalt”

Este vorba despre copiii care au crescut cu parinti care aveau obiceiul sa critice, sa se insulte si sa se certe.

 Cum apare in conflictele conjugale?

Barbat sau femeie: atitudine razboinica, agresiva

Certurile care apar sunt interminabile si presupun agresivitate verbala.

Tipul adecvat de vindecare este similar cicatricii nr. 5.

Cicatricea nr.7: „Tati, n-o mai lovi pe mami/„Mami, tati nu va mai bateti”.

 Cum apare in conflictele conjugale?

1. Barbat sau femeie: comportament abuziv sau predispozitia de a deveni victima abuzurilor

In perioada de formare a personalitatii sale fiind martor/a unor batai, mai tarziu poate deveni agresiv/a, sau victima unor agresiuni. Daca exista violenta fizica in casnicia ta, apeleaza imediat la un specialist.

Cicatricea nr.8: „Mami/tati nu ma mai atingeti asa”

1. Barbati sau femei: blocaj sexual

De obicei este vorba de o femeie frigida sau o persoana care manifesta dezinteres pentru relatiile sexuale, acestea fiind mecanisme de aparare.

2. Barbat sau femeie: transpunere in act a traumei sexuale

Daca persoana a fost victima unui abuz sexual este posibil ca aceasta sa devina dependenta de sex, infidela, cu predispozitii la relatii sexuale intamplatoare sau chiar obsedata de raporturi sexuale perverse.

 Tipul adecvat de vindecare pentru cazul 1

 Daca suferi de un blocaj sexual, este indicat exercitiul numit concentrarea senzoriala. Scopul acestui exercitiu este sa inveti sa te bucuri de placerea de a fi atins – fara a te simti fortat sa te exciti. Daca apar amintiri dureroase, vorbeste despre asta cu partenerul tau. Ridica-te si plecati din dormitor ca sa vorbiti despre subiectul dureros (daca va aflati acolo). Astfel, eviti sa incarci dormitorul cu sentimente negative legate de sex.

Atunci cand esti atins/a fa o separare constienta in minte intre atingerea lui/ei si atingerea persoanei care te-a abuzat. Iti poti spune: „ el/ea ma atinge; e bine, vreau sa fiu atins/a; am dreptul sa simt placere; corpul meu este minunat”.

Daca nu observi progrese, apeleaza la un specialist.

Tipul adecvat de vindecare pentru cazul 2

 Aceste tipuri de comportamente se vor diminua pe parcurs daca constientizezi sentimentele asociate cu abuzul timpuriu.

Nu o sa poti renunta imediat la obiceiurile sexuale suparatoare, dar usor, usor vei depasi aceasta problema. Tratamentul poate fi urmat doar in cadrul unei terapii.

Cicatricea nr.9: „O iubesti mai mult pe sora mea/„Il iubesti mai mult pe fratele meu”.

Cum apare aceasta cicatrice in conflictele conjugale?

1. Barbat sau femeie: sentimentul ca este marginalizat

Daca in copilarie s-au nascut competii intre frati este posibil ca inconstient sa dai nastere in prezent a coalitiilor.

Astfel, conflictele vor aparea exact atunci cand crezi ca partenerul s-a coalizat cu altcineva impotriva ta si nu este de acord cu opinia exprimata de tine.

 

 Tipul adecvat de vindecare

Daca partenerul tau este cel care sufera de pe urma unui astfel de traume, evita sa coalizezi impotriva lui. Transmite-i emotional ca el este mereu pe primul loc pentru tine si ca esti mereu de partea lui. Daca trebuie sa fii de partea altcuiva, nu face acest gest public. Daca nu esti de acord cu el, spune-i acest lucru in privat, reamintindu-i ca ca el este pe primul loc pentru tine. Incepe cu o propozitie de incurajare, iar apoi sugereaza-i colaborarea in privinta chestiunii care tie ti se pare prea aspra sau exagerata etc.

De exemplu, daca vrea sa ii pedepseasca pe cei mici si sa-i trimita mai devreme la culcare, poti sa ii spui ca apreciezi ca e un tata minunat, dar ar trebui sa va sfatuiti in ceea ce priveste pedeapsa. Ar dori ca si copiii lui sa se simta dati la o parte asa cum au facut-o parintii lui? Purtati un dialog bland si intelegator.

Acest lucru cere rabdare si metoda, ca sa ii demonstrezi ca esti de partea lui.

 Procesul de constientizare este cheia vindecarii cicatricelor.

Lasa un comentariu