Cum sa-ti vindeci traumele din copilarie – partea 1Psihoterapeutul de cuplu Jamie Turndorf in cartea sa “Arena conjugala – solutionarea conflictelor” ne prezinta cicatricile copilariei, efectul pe care acestea le vor avea in viitorul adultului si modurile in care ele se pot vindeca. Pentru o citire cat mai usoara am ales sa impartim subiectul in doua articole. Incepem cu:

Cicatricea nr 1: „Mami/tati unde esti? Acorda-mi atentie”

Este vorba despre acel copil care a fost abandonat fizic sau psihic de unul sau ambii parinti; s-au separat sau au divortat. Mama sau tatal nu a avut timp pentru copil, disparea, promitea ca vine si nu mai aparea.

 Cum se face simtita in cuplu aceasta cicatrice in conflictele conjugale?

1. La femei: se exprima prin posesivitate excesiva

Daca abandonul face parte din istoria ta personala, atunci e posibil sa fii posesiva si sa pretinzi de la partener mai mult decat este dispus sau poate sa ofere, simultan cu insistenta de a cauta o asigurare constanta din partea lui pentru a-ti dovedi ca esti importanta pentru el.

2. Barbat sau femeie: gelozie

Este vorba despre impresia gresita ca celalalt iubeste mai mult pe altcineva sau il apreciaza mai mult decat pe tine. Sau gelozia apare pentru ca el/ea se implica in activitati cu alte persoane, petrece mai mult timp satisfacandu-si pasiunile sau cu prietenii.

3. Barbat sau femeie: transpunere in act

Trauma se manifesta prin consum excesiv de alcool, cumparaturi exagerate, alimentatie in exces, relatii sexuale intamplatoare, legaturi extraconjugale.

4. Cel mai adesea in cazul barbatilor: teama de intimitate sau de pierderea independentei

Implica cazurile de abandon care se vor comporta prin tinerea la distanta a partenerului de viata: munceste excesiv, evita iesirile sau vacantele cu familia, lipseste de la mesele in familie. Evita apropierile si momentele de intimitate ca sa nu mai sufere daca va fi abandonat din nou.

Tipul adecvat de vindecare pentru cazul 1 si 2

 Este necesar sa intelegi ca partenerul nu te va abandona asa cum au facut-o parintii tai. Ca dovada incearca sa vezi ca el este totusi acolo langa tine spre deosebire de mama sau tatal tau, in ciuda conflictelor.

Partenerul nu iti poate arata de fiecare data ca esti in inima lui daca se simte acuzat de infidelitate sau neglijare. De aceea este important sa vorbesti cu el si sa ii spui ca aceste acuzatii sunt de fapt efectul unui abandon din copilarie.

El nu se va ma simti obligat sa se apere si va fi atent la nevoile pe care le ai. Acest lucru se aplica si in cazul in care el este persoana geloasa.

Pe de alta parte, aminteste-ti ca actiunile/ gesturile sau cuvintele care abia daca ar deranja pe altcineva pe tine sau pe el va devasteaza tocmai din cauza traumei din trecut.

 Tipul adecvat de vindecare pentru cazul 3

 Umplerea golului interior se face prin comportamente excesive care duc la si mai multa suferinta. Pentru ca aceste comportamente sa fie stopate sunt necesare impunerea unor limite foarte stricte. Nu se vor utiliza tipetele, strigatele sau incurajarea comportamentului respectiv. Se recomanda frazele constructive, gaseste ceva la el/ea care poate fi apreciat, laudat in ciuda comportamentului nepotrivit de care mai poate face dovada. Trebuie sa-i oferi foarte multa afectiune.

Atunci cand face mici progrese nu ezita sa-l/o incurajezi. Acestea vor duce la progrese si mai mari.

Tipul adecvat de vindecare pentru cazul 4

 In cazul in care el a fost abandonat de catre parinti, psihic sau fizic, traieste cu frica ca va fi abandonat din nou. Incercand sa se protejeze, se comporta detasat din punct de vedere emotional. Trebuie sa il ajuti sa inteleaga faptul ca acest mecanism de aparare face ca persoana de langa el sa cedeze la un moment dat si sa se indeparteze.

Spune-i ca, ori de cate ori doreste sa se indeparteze ca sa se confrunte cu propriile sentimente ii acorzi aceasta libertate temporara si il reasiguri ca nu pleci nicaieri; il astepti. El trebuie sa explice de ce se indeparteaza ca sa nu alimenteze fara sa vrea ideile fugare de genul ca nu te iubeste, nu ii pasa de familie etc.

De cate ori se va simti inspaimantat de noua intimitate, ii vei permite sa se indeparteze.

Cicatricea nr 2:” Mami/tati lasati-ma in pace!”

Este vorba despre copilul care a crescut cu un parinte sever care incerca sa coordoneze intregul program al acestuia: cu cine sa se joace, ce hobby sa aiba, cand sa faca temele etc.

 Cum se face simtita in cuplu aceasta cicatrice in conflictele conjugale?

1. Fie barbat sau femeie: se vede printr-un comportament tiranic.

O persoana care a fost dominata in copilarie poate deveni un adult tiran copiind comportamentul parintelui dominator (Subliniem cuvantul poate, pentru ca este posibil ca el sa nu ajunga astfel, pe principiul ca observa atent ce i se intampla, simte ca nu ii place si nu-i face bine si tine minte ca sa aiba in vedere sa nu se comporta niciodata asa cu viitorul lui copil).

2. Barbat sau femeie: atitudine necooperenta

In cuplu, certurile sunt interminabile, iar partenerul tiranic va face presiuni asupra celuilalt pentru a-si impune dorintele sau a-si reconfirma pozitia.

3. Cel mai frecvent in cazul femeilor: obedienta excesiva

De obicei femeile care au fost dominate in copilarie, vor face dovada in cuplu a unui comportament supus, permitand sotului sa o domine. In intimitate se va confrunta cu sentimente de neajutorare, furie sau victimizare.

 Tipul adecvat de vindecare pentru cazurile 1 si 2

 Persoana care a fost dominata in copilarie, va tinde la maturitate sa simta din independenta de care a fost privat in trecut. Astfel, in viata de adult adopta comportamentul tiranic: „ totul va fi asa cum spun eu!”. Reactia naturala a partenerului este de supunere, dar acest lucru va duce la razboaie fara sfarsit.

Provocarea consta aici in a NU va transforma in parintele critic si incapatanat pe care l-a avut partenerul. Este important sa devii un partener consultant cerandu-i adesea opinia in ceea ce priveste conflictele. El va simti ca este luat in considerare si nu iti va mai impune deciziile sale. Stii ca, atunci cand te certi cu cineva este destul de dificil sa cedezi si sa aplici cooperarea, dar gandeste-te ca el poarta de fapt un razboi cu propriul trecut nu cu tine. Cedand temporar ii asiguri vindecarea emotionala.

Tine cont ca, daca continui sa te certi cu partenerul, intri in rolul parintelui dominator de care partenerul incearca sa scape. Cedarea in fata dorintelor partenerului nu trebuie sa devina o solutie permanenta a conflictelor din cuplu. Trebuie sa ajunga sa inteleaga ca prin aceste cedari temporare, se exprima iubirea si respectul pe care il simti pentru el, consideratie de care nu s-a bucurat cand era copil. Dupa un anumit timp va fi mai dispus sa acorde la fel de mult timp dorintelor tale.

Tipul adecvat de vindecare pentru cazul 3

 In acest caz este nevoie sa echilibrezi balanta de „putere”. El s-a casatorit cu tine pentru ca i-ai permis sa te domine, iar el se simte foarte bine considerandu-se superior, necesar si important. Inainte de a cere drepturi egale in casnicie (vrei sa ai un cuvant de spus legat de buget, planificari etc) sa fii pregatita sa auzi multe refuzuri din partea lui.

Este posibil ca refuzul lui sa ascunda frica sa referitoare la faptul ca, daca vei fi mai independenta sa nu mai ai nevoie de el. Pe masura ce reusesti sa hotarasti in privinta gospodariei, de ex, continua sa ii spui cat de important este el pentru tine si cat de multa nevoie ai de el.

Cicatricea nr. 3: „Mami/tati, de ce nu pot doar sa ma joc?”

Este vorba despre o copilarie pierduta pentru ca copilul a fost obligat sa isi asume responsabilitati neconforme varstei lui.

Cum se face simtita in cuplu aceasta cicatrice in conflictele conjugale?

1. De obicei in cazul barbatilor: comportament iresponsabil

Refuzul de a accepta responsabilitati de adult: plata cu intarziere a facturilor, incapacitatea de a-si respecta promisiunile si de a finaliza proiecte, refuzul de a respecta legi si reguli.

2. De obicei in cazul femeilor: comportament excesiv de responsabil

Pentru ca parintii nu au fost in stare sa se ocupe de copil, aceasta indatorire i-a revenit acestuia; ar fi fost pierdut daca nu si-ar fi purtat singur de grija. Mai tarziu, in viata de adult aceasta responsabilitate continua de teama ca viata ii va fi in pericol daca va pierde controlul situatiei.

Este posibil ca in cuplu sa simta ca partenerul nu va putea sa faca fata responsabilitatilor sau, cel putin, nu asa de bine cum o face ea. Conflictul se va isca in momentul in care partenerul uita sa respecte ce spune.

Tipul adecvat de vindecare pentru cazul 1

 Partenerul tau simte nevoia de libertatea de care nu s-a bucurat in copilarie. In prima faza asigura-te ca ai un cont separat in banca special ca sa eviti eventualele daune care pot aparea. Apoi, trebuie sa il lasi sa se confrunte singur cu urmarile faptelor sale; sa se descurce singur. Este important sa te asiguri ca nu te razbuni pentru faptele lui pentru ca altfel ii incurajezi comportamentul prin aceasta atentie negativa.

In momentul in care va simti pe pielea lui ca distractia este destul de costisitoare, actiunile sale iresponsabile vor lua sfarsit. E necesar sa te incarci cu rabdare si un pic de detasare ca sa poti face fata acestui proces, deoarece poti simti sa vii in ajutorul partenerului, sa-l salvezi pentru ca si in cazul tau responsabilitatea excesiva recreeaza tipare pe care le-ai trait in copilarie.

Tipul adecvat de vindecare pentru cazul 2

 Trebuie sa ii transferi partenerului responsabilitati pana cand situatia se echilibreaza. Probabil o sa fii tentata sa ii spui cum sa faca anumite lucruri, ceea ce barbatii detesta. E bine sa il faci sa inteleaga ca sugestiile pe care i le dai te fac sa lasi mai usor fraiele din mana si diminueaza nemultumirile care se pot naste.

De obicei femeile de acest tip se casatoresc cu persoane pe care nu se pot baza si este destul de riscant sa lase responsabilitatile pe mana unor astfel de oameni.

Daca nu poti avea incredere in el, urmeaza sugestiile de la Cicatricea nr4.

Cicatricea nr.4: „Mamei si/sau tatei nu le pasa de ceea ce fac eu”

Partenerul nu a cunoscut suficiente constrangeri sau nu a avut responsabilitati conform varstei sau nu a avut interdictii, nu l-au pus sa isi faca temele etc. Nu de multe ori am auzit copii care spuneau ca ar fi vrut ca parintii sa le spuna pur si simplu un „nu” ca semn al grijei lor pentru acestia.

 Cum apare in conflictele conjugale?

Partenerul este exact produsul mamei care nu a incetat niciodata sa il trateze ca pe un print: l-a cocolosit, l-a adorat ca pe un rege, la orice mic planset a fost luat si dragalit s.a.m.d. Barbatii care au fost crescuti astfel se vor astepta ca femeia care ii vor lua ca soti sa fie inlocuitoarea mamei.

Aceasta este o problema dubla: pe de o parte nu vor o iubita, ci o mama care sa aiba grija de ei mai departe si pe de alta parte, lipsa de preocupari sociale, de asumare a responsabilitatilor de adult. Vine la ce ora doreste, nu-si asuma treburi casnice. Se afla inca la stadiul infantil, iar tu, daca ai un astfel de sot, probabil ca joci rolul sotiei cicalitoare si nemultumite.

 Tipul adecvat de vindecare

 O propunere in care sa il faci pe sot sa devina mai responsabil si o persoana matura este urmatoarea:

  1. Nu mai curata dupa el, nu-l mai salva, nu te uita la el cu o atentie pozitiva atunci cand se comporta iresponsabil
  2. Nu ii acorda atentie negativa ori de cate ori este iresponsabil; nu tipa, nu ameninta.
  3. Nu da atentie purtarilor imature, sub nici o forma! Trebuie sa pretinzi ca esti surda, oarba, nepasatoare chiar daca iti vine sa il „ucizi”. Trebuie sa iti repeti: ”e doar ceva temporar si va da rezultate”.
  4. Recompenseaza comportamentul responsabil prin cuvinte de laude, gesturi afectuoase si atentie pozitiva.
  5. Nu uita sa ii lauzi fieacare pas pe care il face si nu te astepta sa se schimbe peste noapte. Daca pana acum nu a invatat sa mearga singur, trebuie sa invete sa faca primii pasi.

Trebuie sa faci din ce in ce mai putine lucruri pentru el si sa il lauzi pentru orice actiune responsabila. Cand era mic era recompensat tocmai pentru ca nu era responsabil, iar tu l-ai recompensat pana recent tolerandu-i comportamentul. Oamenii evolueaza atunci cand au parte de suficienta dragoste si incurajare. Chiar daca pare ciudat sa il tratezi ca pe un copil gandeste-te ca deja actionezi ca o mama preocupandu-te de tot si toate si il cicalesti ca un parinte.

Daca insisti sa-l educi prin mesaje negative, pedepse, constrangeri, el va fi mereu un copil si in final s-ar putea sa plece. De altfel, acesta este motivul pentru care s-a casatorit cu tine: a stiut ca vei juca rolul persoanei vesnic responsabile in casnicie.

Aminteste-ti ca are nevoie de o multime de cuvinte de lauda ca sa renunte la un mod de a fi extrem de confortabil

 

Lasa un comentariu