Cum sa-ti ajuti copilul sa-si aleaga o meserie?Relatiile dintre parinti si copii influenteaza mult caracterul, atitudinile, sanatatea tinerilor si deciziile lor. Isi formeaza  punctul  de vedere,  isi construiesc  stima de sine si increderea  in abilitatile  lor, isi dezvolta  creativitatea,  increderea  in sine, auto-controlul, toleranta  fata  de ceilalti, capacitatea de a empatiza, intelegerea.

De asemenea relatiile parinti – copii influenteaza si tendinta copiilor catre agresivitate precum si sanatatea fizica si mentala  a acestora.  Cu alte cuvinte, ei sunt cei care determina daca copilul va prospera cand va fi mare sau nu. (Pobojewska, 2006).

Trebuie sa incepem sa consideram faptul ca si copiii nostri intra intr-o noua perspectiva asupra lumii, adolescenta, si trebuie sa aleaga ce doresc sa devina cand vor fi mari, ce slujba le-ar placea sa aiba, si pentru ce vor sa isi dedice viata. Aceasta situatie poate fi considerata primul simptom  al maturitatii.


Este adevarat ca de multe ori aceasta alegere este facuta cand inca nu sunt pregatiti. Aceasta se datoreaza  faptului ca societatea, mediul inconjurator si familia au deja anumite asteptari  de la ei si ei nu pot intotdeauna sa indeplineasca aceste asteptari
. Nu stiu intotdeauna ce anume isi doresc, nu stiu intotdeauna cum sa lupte pentru  ceea ce isi doresc si se prabusesc.

Dificultatea consta adesea  in a se hotari intre ceea ce le place cu adevarat  si ce este oportun pentru ei. Familia, prietenii si societatea, in general, “recomanda un viitor sau altul” pentru ca au o pespectiva sociala si o apreciere mai mare. Nu trebuie sa uitam ca decizia pe care o iau ar trebui sa le aduca bunastare sufleteasca si satisfactie.

In acest proces de luare a deciziilor exista factori de o importanta vitala, nu doar cele tipice unui adolescent dar si factori externi legati de mediul cultural in care el traieste, resursele economice  disponibile ale familiei si experienta acumulata in familie. Aceste pagini  ar putea  sa ajute  parintii sa isi sfatuiasca  copiii in dificila decizie pe care acestia trebuie  sa o ia. Pentru a atinge  aceasta  tinta, este necesar  sa cunoastem nevoile, convingerile, motivatiile si asteptarile  copiilor nostri, precum  si pe cele ale societatii pentru  a putea sa ii ajutam sa atinga acele obiective.(Lucas & Carbonero, 2002).

Daca vrem sa ii ajutam efectiv pe copiii nostri, ar trebui sa avem in vedere ca achizitia cunostintelor permite diversitatea de opinii si punctele de vedere si ajuta sa luam in considerare aprecierile celorlalti. Daca vrem sa ii ajutam  trebuie  sa cunoastem factorii externi care influenteaza dezvoltarea profesionala.

In acest punct, intrebarea va fi urmatoarea: care factori externi influenteaza decizia pe care tinerii trebuie sa o ia in legatura cu alegerea profesiei?

Pentru a obtine mai multe informatii despre acest lucru ar trebui sa avem in vedere diferitele perspective teoretice asupra acestei teme, prezentate de diferiti autori (Crites & Super, 1966), conform acestora le putem clasifica in cadrul grupului Abordarilor Non Psihologice care mentioneaza anumiti factori dificil de controlat din cauza faptului ca sunt externi:

  • Teoriasansei. Decizia asupra unei cariere profesionale la intamplare: o decizie este luata in mod aventuros datorita unor factori conditionati de imprejurari. In aceste situatii nu exista o planificare anterioara. Aceasta corespunde unor persoane cu un control extern considerabil.
  • Legea cererii si ofertei. Alegerea profesionala este facuta avand in vedere profitul economic pe care aceasta l-ar aduce. Factorul economic nu explica alegerea, dar o influenteaza intr-o mare masura.
  • Factori sociologici. Alegerea profesionala este influentata de cultura si de societatea din jurul individului. Familia, scoala, grupul de prieteni sunt referenti sociali influentand vizibil luarea unei decizii cu privire la profesie.

Conform acestui autor:

1. Conditiile sociale influenteaza in alegerea unei ocupatii.

2. Clasa sociala limiteaza nivelul aspiratiilor si numarul alegerilor.

3. Media, rolurile din interiorul unei familii sunt elemente de presiune in luarea unei decizii.

4. Factorul economic limiteaza sau faciliteaza decizia profesionala.

 

Un alt factor important demn de luat in considerare este presiunea exercitata de context. Aceasta presiune va determina in multe cazuri luarea unei decizii.

Intelegem prin presiune, forta care ne impinge sa facem ceva despre care nu suntem pe deplin convinsi sau sa facem ceva cu urgenta  maxima. Date fiind aceste fapte, copiii nostri pot fi adesea cufundati  intr-o spirala care ii obliga sa nu ia decizia corecta, adica, cea care ii obliga sa se lase dusi de vant in functie de ce anume vor sau asteapta ceilalti de la ei.

Putem identifica diferite tipuri de presiune, interna sau externa. Daca ne concentram asupra celor care ajuta copilul sa ia o decizie in mod calm si constient, le putem  evientia pe urmatoarele:

  • Presiunea timpului: aceasta ne face sa ne grabim si sa acceleram actele noastre pentru ca avem un timp limita care de obicei ne provoaca disconfort, insecuritate, nervozitate. Ceilalti, slujba, familia si prietenii ar putea sa ne preseze in acest fel.

Urmatorul ar putea fi un exemplu:

Tatal: Ti-ai aflat notele?
Copilul: Inca nu.

Tatal: Cand o sa le afli?
Copilul: Cred ca in curand.

Tatal: Cum au mers lucrurile?
Copilul: Ca de obicei.

Tatal: Exact. Si ce inseamna “de obicei”?
Copilul: Nu incepe iar, tata!

Tatal: Iar ai picat!
Copilul: Lasa-ma in pace!

Tatal: Iti pierzi timpul…, nu inveti, nu muncesti… la varsta ta eram pe punctul de a ma casatori si aveam o slujba, imi cumparasem deja prima masina. Dar tu…le ai pe toate facute si nu trebuie sa iti faci nicio grija… Trezeste-te, ai 21 de ani si nu ai facut nimic in viata!

  • Presiune datorita asteptarilor familiei.  Acest tip de presiune ar corespunde, de exemplu, acelor situatii in care copilul alege o profesie pentru a le face pe plac parintilor sau pentru a continua munca pe care au facut-o ei fara sa isi doreasca acest viitor cu adevarat. Aceasta situatie este frecventa atunci cand parintii cred ca copilul este bun la ceva si vor sa scoata tot ce e mai bun din acel lucru. Sa vedem un exemplu:

 

Copilul:  Am aflat notele pentru intrarea la facultate.
Tatal: Cum sunt, spune-mi?

Copilul: Sunt foarte multumit de rezultatele mele, pot sa fac orice vreau/sa urmez orice facultate.

Tatal: Felicitari! Esti genial. Ce nu poti obtine tu, nu va obtine nimeni.
Copilul:  Tata, nu exagera.

Tatal: Meriti totul… si acum, cand te inscrii la Medicina?
C
opilul: Tata, nu ma inscriu la Medicina, m-am tot gandit si… imi place matematica.

Tatal: Matematica? Esti nebun? Cu notele astea poti sa studiezi orice. Medicina, intotdeauna ai vrut dai la medicina. Te si vad deja… Dr. Antonio Lopez… Sunt foarte mandru de tine.

Copilul: Tata, am hotarat deja… Nu voi studia medicina.
T
atal: dar… ai de gand sa arunci notele tale si viitorul tau… matematica nu are nici un viitor… Ce vei face mai tarziu? Vei fi somer, sunt sigur. Un medic va avea un loc de munca.

 

  •  Presiune datorita situatiei familiale: resursele economice de obicei limiteaza alegerile pe care le iau copiii. Aceasta este situatia in care copilul decide sa isi continue studiile, dar trebuie sa o faca in alt oras deoarece in orasul sau nu exista acea specializare. In multe cazuri, copilul trebuie sa renunte din cauza lipsei resurselor economice.

Pana acum, am oferit o viziune generala a factorilor care influenteaza intr-un mod decisiv alegerea profesionala pe care copiii trebuie sa o faca. Trebuie sa fim constienti ca parintii:

Trebuie sa fie facilitatori, ghizi ai invatarii si sfatuitori in luarea deciziilor”.

(Rivas, 2003)

 

Avantajele incurajarii dezvoltarii profesionale a copiilor nostri intr-o lume competitiva

Exista cateva avantaje care incurajeaza dezvoltarea profesionala a copiilor nostri:
Cunoasterea asteptarilor mediului:
ar trebui sa stim ce ocupatii sunt cerute pentru a fi acoperite de societate pentru ca, in acest fel copiii nostri pot alege o slujba “folositoare” si “indispensabila”.

Crearea unei  necesitati: stiind disponibilitatea ocupationala care se ofera, copilul ar trebui  sa faca din nevoie, o alegere. Pentru  aceasta ar trebui sa fie imbunatatita prezentarea aspectelor pozitive si sa li se arate oamenilor ca ei sunt cei potriviti pentru acea slujba.

Cunoasterea resurselor existente: daca dorim sa obtinem unele avantaje intr-o lume competitiva, ar trebui sa cunoastem resursele disponibile, sa invatam cum sa le folosim si sa obtinem  mai multe beneficii.

Promovarea abilitatilor. Adaptarea lor la nevoile existente. Trebuie sa fim constienti ca nimeni nu este perfect, indispensabil sau desavarsit. Asadar, ar trebui sa ne promovam abilitatile transformandu-le in puncte forte necesare pentru ocupatia aleasa.

Exercitiul 1 promoveaza  abilitatile de comunicare ca pe un punct forte in dezvoltarea profesionala.

 

Mediul in care ne dezvoltam. Caracteristicile sale. Influenta lui in dezvoltarea noastra.

Cine spune ca orasul nostru, cartierul nostru sau tara noastra nu ne influenteaza dezvoltarea? S-a dovedit ca viitorul nostru este influentat intr-un mod decisiv de context.

Cand ne referim la “mediu”, trebuie sa il consideram dintr-o dubla perspectiva:

Mediul ca si context: acesta ar fi mediul care influenteaza si determina comportamentele si deciziile noastre considerand perspectivele sale sociale, economice si politice.

Mediul ca ambianta apropiata: compozitia si caracteristicile spatiului familial, al prietenilor, al orasului nostru in care ne miscam confortabil.

Copiii nostri vor fi influentati de acesti agenti in luarea deciziei, asadar, va fi necesar sa optimizam toate informatiile pe care le ofera mediul, sa promovam relatiile cu ele si sa aflam caracteristicile pentru a vedea cum ar putea sa favorizeze sau sa ajute.

 

Familia. Caracteristici tipice  ale  mediului  nostru apropiat: membri nucleului familiei, istoria lor si nivelul de educatie, asteptari si sperante.

De la nastere, familia constituie primul nostru grup de referinta pentru ca asigura contextul in care primele contacte si relatii sunt stabilite si satisfac nevoile de baza.  Putem spune ca familia pentru a fi o familie are nevoie de membrii sai si este nevoie ca structura familiei sa fie perpetuata in timp.

Dar conceptul de familie ar trebui sa fie mai presus de aceste lucruri. Ar trebui sa fie contextul, mediul in care s-au stabilit legaturi capabile sa ofere experiente care sa conduca copiii catre maturizarea lor progresiva si sa le ofere autonomie transformandu-i astfel in adulti.

Una dintre functiile principale ale contextului familial este transmiterea de valori si indrumarea culturala acceptata social. In acest moment isi arata influenta.Vom vedea de ce.

Familia a evoluat vertiginos in ultimii ani. Daca inainte singura sa structura era cea constituita din mama si tata, astazi gasim diferite tipuri cu privire la structura sa. In plus, in influenta pe care familia o poate  exercita asupra copiilor, ne intereseaza tipul de structura stabilit si de asemenea rolul jucat de fiecare membru.

Putem clasifica familia dupa cum urmeaza (Navarro,2004):

Familia simetrica: barbatul si femeia lucreaza in afara casei. Exista o impartire a treburilor gospodaresti.

Familia intermediara: femeia lucreaza mai putine ore in afara casei, asadar, treburile casei si ingrijirea copiilor ii revin ei.

Familia traditionala: barbatul este singurul care lucreaza in afara familiei. Femeia se ocupa de treburile casei si de ingrijirea copiilor.

Asadar, numarul componentilor si rolul pe care acesta il au conditioneaza perceptia pe care o avem asupra familiei. Povestea  traita de fiecare membru al familiei este de asemenea importanta: povesti despre saracie, modestie, incredere in sine, succese sau esecuri. Este inevitabil ca membrii acestui grup familial sa nu creeze asteptari in ceea ce priveste viitorul copiilor lor, pentru ca aceste asteptari ii ajuta sa obtina ceea ce si-au dorit si nu au putut avea.

Daca doriti sa va ajutati copilul sa ia decizii in mod liber cu privire la viitoarea sa ocupatie, puteti face un exercitiu de reflectie despre nucleul familiei si traiectoria sa precum cel propus in Exercitiul 2.

Parteneri si prieteni. Repercursiunile grupului celor de aceeasi varsta in luarea deciziilor si dezvoltarea profesionala. Interese create.

Un alt context de interactiune sociala decisiva in alegerea pe care copiii trebuie sa o faca asupra optiunilor profesionale va fi cel format din parteneri si prieteni.

Cand copilul nostru este adolescent, incepe o perioada  de distantare de nucleul familial, acum acest nucleu este reprezentat de grupul de parteneri si prieteni. In aceasta perioada exista legaturi mai apropiate cu cei de o varsta cu ei. Aceasta nu inseamna ca nu are nevoie de sprijin sau de sfaturi, doar implica faptul ca neaga modelele exercitate de familie.

Este important sa avem in vedere ca, daca dorim ca si copilul nostru sa ajunga la maturitate, permitandu-i  sa acceada la viata adulta, trebuie sa ii acordam spatii in care noi informatii si puncte de vedere il ajuta sa ia decizia profesionala corecta.

Unul dintre aceste spatii este cel format din prieteni. Inainte de a continua, rezolvati Exercitiul 3 pentru a va verifica daca stiti grupul de prieteni al copilului dumneavoastra si interesele pe care acestia le au. Acest exercitiu ajuta la cunoasterea grupului de prieteni in care copilul se invarte si informatiile pe care acest grup le poate oferi copilului, aceasta ajutandu-ne sa cunoastem mai bine eventualele optiuni.

Lumeamuncii si stereotipurile profesionale.

Candva, accesul la lumea muncii era considerat in totalitate un proces global, permitand coeziunea intre cunostinte/abilitati  transmise de diferiti agenti sociali precum familia sau scoala.

Faptul de a avea o slujba indica utilitatea sociala, stima de sine, independenta economica si recunoasterea sociala. Un loc de munca adaptat conditiilor personale ofera satisfactie, interactiune sociala si o imagine pozitiva despre propria persoana, asigura, pe scurt, integrarea.

In zilele noastre, politicile somajului nu sunt concentrate numai pe imbunatatirea calitatii lor ci si pe imbunatatirea accesibilitatii. Avem de a face cu un nivel educational din ce in ce mai inalt, cu un grup social, cel al tinerilor, din ce in ce mai calificati si cu tot mai multe dificultati de a intra pe piata muncii.

Printre problemele zilelor noastre  care genereaza dificultati de acces pe piata muncii le putem gasi pe urmatoarele:

Competitivitate: accesul pe piata muncii este limitat prin supraaglomerare, numarul mare de candidati pentru slujbe, de fiecare data mai calificati. Este greu sa mai gasim tineri fara o diploma iar acest lucru face accesibilitatea mai complexa.

Temporalitate: permanenta pe un post este o alta problema care trebuie rezolvata in tarile dezvoltate. Este adevarat ca exista multe optiuni, dar nu toate ofera stabilitate in munca. Acest lucru implica faptul ca tinerii isi amana dezvoltarea pe plan familial din cauza ca nu li se asigura continuitatea. Asadar, tinerii pleaca de acasa mai tarziu.

Versatilitatea: persoanele active care pot indeplini mai multe functii, sunt cautate.

Dominanta stereotipurilor profesionale. Stereotipurile corespund unor profile profesionale cu o anumita valoare in societate (nu neaparat una pozitiva) care conduc la decizii in functie de recunoasterea sociala atribuita, in functie de plata sau de munca sociala pe care o implica. Ce credem despre stereotipuri? Sunt copii nostri influentati de ele?

Va incurajam sa faceti Exercitiul 4; acesta va va ajuta sa aflati mai multe despre asteptarile dumneavoastra cu privire la viitoarea ocupatie a copilului dumneavoastra si sa cunoasteti valoarea atribuita ocupatiilor.

Optiuni profesionale. O alegere dificila atunci cand ai de unde alege

Contextul ar trebui sa faciliteze informatii referitoare la optiunile profesionale si de asemenea o gama de posibilitati care sa permita si sa ajute alegerea.

Dar atentie! o dificultate importanta pe care o putem intalni este supraincarcarea cu informatii, de multe ori imprecise si nefolositoare, care nu ajuta si care fac decizia mai grea. (Tabelul alaturat).

Alegeri ale unui loc de munca Informatii de interes

ANGAJAT

LA O FIRMA PRIVATA

Cunostinte despre sine.Cunostinte despre alegerile din piata muncii. Cunostinte despre ofertele de cursuri.Cunostinte despre intermediari pe piata muncii. Cunostinte despre posibilele instrumente de cautare. Interviuri de selectie.Cautare activa pentru angajare. Abilitati personale.Cunostinte despre ICTs (Tehnologia Informatiei si Comunicatiei).
ANGAJAT LA STAT Cunostinte despre sine.Cunostinte despre alegerile de pe piata muncii publice. Cunostinte despre ofertele de cursuri.Cunostinte despre sursele de informatie publice.Cunostinte despre ICTs (Tehnologia Informatiei si Comunicatiei). Cunostinte despre procesele de selectie publice.
LIBER PROFESIONIST (PFA) Cunostinte despre crearea unei afaceri. Cunostinte despre intermediari pentru angajari. Motivatie sa te angajezi. Dezvoltarea capacitatilor de antreprenor. Sfatuirea in proiecte de afaceri.

 

Avem multe optiuni la dispozitie si acest lucru ingreuneaza luarea unei decizii, legata de viitorul nostru profesional. Trebuie sa ajutam la minimizarea acelor dificultati. Un exercitiu care va va ajuta sa ii sfatuiti mai bine pe copii in luarea unei decizii este Exercitiul 5. Cu acest exercitiu ii putem ajuta pe copiii nostri sa aleaga dintre optiunile disponibile.

 

Exercitiile le gasiti in cadrul postului: Cunoaste-ti mai bine copilul!

 

Proiect in parteneriat: “Parintii ca facilitatori in alegerea traseului profesional pentru copiii lor. Program de pregatire  a consilierilor scolari bazat pe cooperarea cu parintii.”

Lasa un comentariu