Cum sa mentii o atmosfera agreabila in casnicie 

TEHNICI

1. Regula de platina

Majoritatea cuplurilor nefericite traiesc conform regulii de aur „ce tie nu-ti place altuia nu-i face”. Partenerii se comporta ca si cum ar fi uniti printr-un cordon ombilical, oferindu-i celuilalt ceea ce de fapt isi doresc ei insisi.

O sotie care are nevoie de multa tandrete ii ofera foarte multa afectiune sotului, care se simte sufocat de atata iubire. In astfel de cazuri, nici unul dintre parteneri nu e fericit. Sa luam un ex:

„Emily vrea sa fie rasfatata  atunci cand e bolnava, in vreme ce Aaron vrea sa fie lasat in pace cand nu se simte bine. De cate ori Aaron este bolnav, Emily il cocoloseste, dandu-i supa si medicamente, nutrind speranta secreta ca el va intelege mesajul si o va ingriji in acelasi fel cand va fi ea bolnava. Toata agitatia ei nu face decat sa-l deranjeze pe Aaron. Emily trebuie sa inceteze sa-i dea lui Aaron ceea ce are ea nevoie si sa ii dea ceea ce isi doreste el, si invers.”

 In casniciile fericite, sotii sesizeaza diferentele dintre ei si traiesc dupa regula de platina: „ Fa pentru partener ceea ce stii ca-i place”.

2. Acceptarea diferentelor

In casniciile fericite, ambii parteneri sunt dispusi sa tolereze diferentele (n.e.: ideal este sa fie intelese; toleranta nu presupune neaparat si intelegerea diferentelor sau intelegerea faptului ca celalalt este altfel).

In casniciile nefericite, opiniile si atitudinile divergente sunt considerate insulte.

Pentru ca o casnicie sa prospere, partenerii trebuie sa fie suficient de increzatori in sine incat sa recunoasca dreptul celuilalt de a exista ca persoana separata (n.e: aceasta este si o forma de respect a individualitatii celuilalt).

3. Nu faceti presupuneri

Din moment ce barbatii sunt invatati sa ia fraiele in maini, ei pornesc adesea de la presupunerea ca stiu care sunt dorintele si necesitatile sotiilor lor, actionand conform acestor presupuneri, fara sa le verifice.

Luand in calcul diferentele si pentru a evita necazurile conjugale, nu presupuneti niciodata ce vrea partenerul. Verificati!

4. Nu luati decizii unilaterale

O cale de a face sa creasca brusc temperatura in casnicie este aceea de a lua decizii care il afecteaza pe partener fara sa-l consultati in prealabil.

5. Nu uitati sa-l laudati

Pentru ca partenerul dvs. sa va satisfaca dorintele fara sa fie cicalit, o recunoastere a eforturilor lui este foarte importanta. Nu uitati ca in vreme ce femeile au nevoie sa li se reaminteasca ca sunt importante, barbatii au nevoie sa li se aminteasca verbal ca eforturile lor sunt apreciate.

6. Satisfacerea dorintelor partenerului

In casniciile nefericite, ambii parteneri duc lupte pentru a se asigura ca propriile dorinte si nevoi sunt satisfacute.

In casniciile fericite partenerii urmaresc sa-si satisfaca reciproc dorintele. (n.e: aceasta este o consecinta a faptului ca se iubesc, egoismul fiind aproape – daca nu total – eliminat; nu este vorba despre o tranzactie sau o relatie de schimb in care fiecare este multumit in egoismul sau)

7. Oferiti intelegere

Pentru barbati aceasta este o tehnica greu de dobandit, doarece ei gandesc in termeni din sfera actiunii si le vine greu sa creada ca intelegerea este adesea singurul lucru necesar.

8. Respectarea promisiunilor

Cand unul din parteneri nu-si respecta in mod regulat promisiunile putem presupune ca de vina este o tulburare de personalitate pasiv-agresiva – in care mania este exprimata indirect prin nerespectarea promisiunilor sau pastrarea unei anumite distante.

Exista si situatii in care nerespectarea promisiunilor nu este cauzata de tulburari de personalitate. De multe ori barbatii actioneaza intr-un mod despre care cred ca sotiile lor il vor aprecia; procedand astfel, deseori uita sau trec cu vederea promisiunile facute anterior.

De ex: sotul care invita sotia la un restaurant sa ia cina intr-o sambata seara. Apoi uita de invitatie, fiindca era preocupat sa gaseasca o cale prin care sa-i cumpere sotiei masina dorita.

 9. Imbratisari verbale

Cand barbatul ar trebui sa fie simpatetic cu regretul iubitei care nu poate avea ceea ce-si doreste.
De ex:
„Judy era intr-un magazin de bijuterii si admira un inel cu diamant. Ea i-a spus sotului ei Kurt: „imi place atat de mult inelul acela…Mi-as dori sa mi-l poti cumpara”. Kurt in schimb, i-a raspuns intr-o maniera negativa: „Ce, ai innebunit?…Stii ca nu ne putem permite asa ceva”.

Problema nu este faptul ca el nu ii putea cumpara acel inel, ci faptul ca el nu i-a impartasit sentimentul ca i-ar fi facut placere sa-i cumpere acel inel daca avea banii necesari.

Un raspuns de genul: „Sunt atat de mahnit ca nu-mi pot permite sa ti-l cumpar acum. Atunci cand voi putea o voi face”, manifesta dorinta de a raspunde sentimentelor ei chiar daca nu putea sa-i implineasca realmente dorinta.

Uneori, a spune da dorintei unei femei e mai important decat a i-o implini.

 

Fragmente Arena Conjugala – solutionarea conflictelor – Jamie Turndorf

Citit si articolul “Calmati spiritele in cuplu si obtineti de la el ce va doriti

Lasa un comentariu