Cum sa le vorbesti copiilor despre moarteEste un mister pentru oameni ce se intampla dupa moarte, dar acesta este un punct de discutie foarte anxios mai ales pentru copii, care nu pot intelege ca exista acest sfarsit al vietii si de ce nu exista o reversibilitate a acestui proces. Ei nu pot sa inteleaga cu usurinta ca nu au putere asupra acestui fenomen si ca nu pot sa aduca inapoi un bunic care a murit sau un animal la care au tinut foarte mult si care nu mai este cu ei.

Pentru adulti una dintre problemele legate de sfarsitul vietii este ca nu-si pot inchipui cum este posibil sa nu mai existe un viitor, iar pentru copii reprezinta o anxietate legata de puterea pe care o au in lume, in viata.

In cartea „Intre parinte si copil”, Haim Ginott spunea: „Pentru adulti, tragedia mortii consta in ireversibilitatea ei. Moartea, definitiva si eterna cum este, inseamna sfarsitul oricaror sperante. Prin urmare, moartea e de neconceput la nivel personal; nu ne putem imagina propria disparitie, disolutia sinelui nostru.[…] Daca moartea reprezinta pentru adulti o enigma, pentru copii enigma aceasta este invaluita in mister. Copiii mici nu pot pricepe ca moartea este permanenta: ca nici parintii, nici rugaciunile nu-l pot readuce inapoi pe disparut. Zadarnicia dorintelor cu efect magic in fata mortii le da copiilor o lovitura puternica. Le clatina credinta in forta lor de a influenta evenimentele prin simpla dorinta si ii face sa se simta slabi si anxiosi”.

Foarte multi parinti se sperie in momentul in care sunt nevoiti sa dea o asemenea veste unui copil si nu stiu sa se poarte firesc in fata mortii. In cazul in care parintii nu si-au reglat ideile despre moarte si se tem de acest lucru, vor transmite si copiilor lor senzatia de frica, poate chiar de frica fara control, daca sunt extrem de anxiosi: „Aceasta abordare are efect cand parintii au acceptat ei insisi realitatile vietii si mortii. In toate chestiunile importante atitudinile vorbesc mai raspicat decat cuvintele”.

Cand unui copil ii moare un animal pe care l-a iubit, este indicat ca parintele sa nu mearga sa-l inlocuiasca imediat cu un altul, crezand ca fiul sau fiica nu va observa diferenta. Copiii simt schimbarea si au dreptul la suferinta pierderii animalului preferat: „Unii parinti incearca sa-si protejeze copiii de experienta durerii si a jalei inerente cand pierzi pe cineva drag. Daca un pestisor auriu sau o broasca testoasa moare, se grabesc sa-l inlocuiasca, sperand ca micutul nu va observa diferenta. Daca o pisica sau un catel moare, dau fuga sa-i daruiasca celui mic un substitut mai dragut si mai costisitor”.

Ceea ce gresesc foarte mult parintii in aceste situatii este ca toti oamenii au dreptul sa sufere si sa fie tristi pentru o pierdere. Si copiilor trebuie sa li se acorde acest drept. Ei au nevoie de o perioada in care sa stea si sa se gandeasca la ceea ce a fost si nu mai este.

Este un proces greu al pierderii cuiva drag, dar este unul necesar si se intampla tuturor. De aceea nu poate fi evitat la nesfarsit. Parintii nu pot sa aiba control asupra acestor intamplari in viata copiilor lor, dar pot sa usureze senzatiile pe care acestia le experimenteaza fiind naturali in legatura cu experienta mortii. Astfel, daca un copil intreaba despre moarte i se pot da raspunsuri scurte si la obiect din care sa inteleaga tot ce poate pentru varsta la care este: „Este posibil ca ei sa vrea sa stie daca doare sa mori, daca mortii se intorc vreodata, daca ei si parintii lor vor muri candva. Raspunsurile trebuie sa fie scurte si adevarate: cand cineva moare, corpul nu simte durere, o persoana care a murit nu se mai intoarce, toti oamenii mor in cele din urma. Cand le vorbim copiilor despre moarte este bine sa evitam eufemismele. O fetita de patru ani careia i s-a spus ca bunicul s-a refugiat in somnul vesnic, a intrebat daca si-a  luat cu el pijamaua.”

Astfel, copiilor nu trebuie sa li se induca o frica inexplicabila de moarte ci mai degraba sa fie linistiti in legatura cu ea si sa fie facuti sa inteleaga ca este un lucru normal, natural. In acest mod, anxietatea lor va fi mai scazuta.

 

Adaptare dupa „Intre parinte si copil” de Haim Ginott

Lasa un comentariu