Cum sa fii in acelasi timp afectuos si eficient in educarea copiilorParintii stiu ca isi iubesc copiii si stiu ca uneori sunt duri si ii fac sa sufere. Orice parinte si-ar dori sa scape de momentele acelea in care este nevoit sa refuze sau sa certe un copil. In principiu isi doreste sa vada copilul fericit, razand si cu toate nevoile mici sau mari indeplinite.

Insa cursul vietii face ca oamenii sa invete din greselile pe care le fac, sa fie corectati si sa mearga mai departe cu noi cunostinte acumulate si cu noi experiente. De aceea rolul parintilor este unul foarte important in dezvoltarea armonioasa a copiilor.

Iata mai jos cateva dintre aspectele legate de dezvoltarea copiilor si metodele in care informatiile trebuie sa fie transmise de catre parinte copiilor in viziunea lui Haim Ginott din cartea „Intre parinte si copil”:

1. Intelepciunea incepe odata cu ascultarea: Ascultarea empatica a copiilor ii face capabili pe parinti sa auda sentimentele pe care vorbele se straduiesc sa le transmita, sa auda totodata punctele de vedere ale copiilor si astfel sa inteleaga esenta lucrurilor pe care le comunica acestia.”

Parintii trebuie astfel sa ajunga sa poata accepta sa auda lucruri sau pareri bune si rele. Lor le este frica sa auda cuvinte dure sau pareri negative, asa ca nu le dau posibilitatea copiilor sa fie onesti si acestia ajung sa spuna doar ceea ce parintele doreste sa auda si nu adevarul.

„2. Nu nega perceptiile copilului, nu-i pune in discutie sentimentele, nu-i tagadui dorintele, nu-i ridiculiza gustul, nu-i denigra parerile, nu-l discredita, nu-i disputa trairile. In loc de toate astea, confirma.”

In momentul in care un copil simte ceva sau nu doreste sa faca un anumit lucru, este important ca parintele sa ii spuna ca intelege ca el simte acel lucru si sa nu nege simtirea copiilor. Daca, de exemplu, un copil spune ca il uraste pe fratele sau, reactia parintilor nu trebuie sa fie de negare (nu-i adevarat, tu iti iubesti fratele!), ci de acceptare a acelui moment. Ceea ce nu trebuie sa i se permita copilului este sa actioneze conform cu ceea ce simte si sa il loveasca sau sa ii faca rau in orice fel.

„3. In loc sa critici, indruma. Formuleaza problema si posibila solutie.

Daca, de exemplu o mama a observat ca termenul de predare al unei carti este depasit si copilul sau nu a inapoiat cartea la timp, in loc sa se enerveze si sa tipe la el, ar putea sa ii spuna cu calm ca acea carte trebuie sa fie inapoiata pentru ca termenul este depasit.

„4. Cand va infuriati, descrieti ceea ce vedeti, ce simtiti, si la ce va asteptati, incepand propozitiile cu verbul la persoana intai:<<Sunt suparata, sunt enervata, sunt furioasa, sunt indignata, sunt uluita.>> Feriti-va sa atacati copilul.”

„5. Cand lauzi, cand vrei sa-i spui copilului tau ce apreciezi la el sau la ceea ce a facut, descrie actele in cauza, nu evalua trasaturi de caracter.”

„6. Invata sa spui <<nu>> intr-un fel mai nedureros oferind in imaginatie ceea ce nu poti oferi in realitate. Copiilor le e greu sa distinga intre nevoie si dorinta. In ceea ce ii priveste, ei au nevoie de tot ceea ce cer.”

De aceea in momentul in care copiii cer jucarii, haine sau alte obiecte care nu pot fi luate sau cumparate in acel moment din motive pe care parintii le cunosc, atunci copilului i se poate spune un <<nu>> care sa nu ii raneasca. Acest lucru poate fi facut prin a spune: „Cat as vrea sa am bani ca sa ti-o cumpar!” Astfel copilul intelege ca mama si-ar dori si ca ii pasa de ceea ce isi doreste in acel moment, doar ca nu poate sa cumpere acel obiect.

„7. Dati-le copiilor dreptul de a alege si de a se exprima in chestiunile care le afecteaza viata. Copiii sunt dependenti de parinti, iar dependenta genereaza ostilitate. Pentru a reduce animozitatea, parintele trebuie sa-i ofere copilului ocazii de a resimti independenta. Cu cat e mai mare autonomia, cu atat se imputineaza resentimentele fata de parinte. Chiar si un copil mic poate fi intrebat: <<Ti-ar placea sa-ti ung cu unt sau cu gem painea prajita?>>”.

Adaptare dupa „Intre parinte si copil” de Haim Ginott

Lasa un comentariu