Cum recunosti un dependent de alcool?Cum recunosti un dependent de alcoolAceasta intrebare apare foarte des pe buzele celor care ii suspecteaza pe apropiatii lor de un consum abuziv. De asemenea apare in cazul celor care incep sa nu se mai poata opri din baut sau din ingerarea medicamentelor. Desigur, acestia din urma isi vor nega o posibila dependenta si vor incerca sa isi gaseasca o scuza pentru comportamentul nou aparut sau vor spune ca se pot opri oricand doresc, vor spune ca sunt stapani pe propriile lor porniri.

La intrebarea „cine este dependent?” raspunsul poate parea logic sa fie: „cine consuma prea mult dintr-un drog este dependent. Totusi, raspunsul nu este atat de simplu, caci fiecare om reactioneaza in felul sau la o anumita cantitate de substanta farmacologic activa. Apoi consumul, abuzul si dependenta se intrepatrund, iar delimitarea lor este in primul rand inexacta si in al doilea rand prea putin cunoscuta. Cel in cauza, de cele mai multe ori, nu observa evolutia bolii, pentru ca dependenta nu inseamna totul sau nimic.” („Alcoolul si medicamentele – droguri?”, Ralf Schneider, Ingrid Lux &  Holger Lux).

Dependentul poate fi definit in functie de multe variabile, dar specialistii au decis sa construiasca o definitie care porneste de la consecintele consumului de drog: „Dependentul de drog este cel care nu se poate opri din consum fara a suferi de stari fizice sau psihice neplacute (alcoolismul de tip delta; dependenta de doze mici) sau cel care ingereaza in mod repetat atat de mult din drog incat isi dauneaza siesi sau celor din jur (alcoolismul de tip gama si epsilon ).”

Astfel, ceea ce este important de retinut este ca intr-o dependenta nu este necesar ca persoana sa consume cantitati foarte mari de drog sau substante de tip alcool. Poate sa consume doze mici si repetate. Ceea ce este insa caracteristic oricarui om dependent este neputinta de a-si stapani impulsul de a consuma si faptul ca dozele cresc incontinuu. Ele nu se vor pastra de-a lungul timpului exact ca la inceput, ci vor avea o marire din ce in ce mai vizibila.

Un alt aspect de luat in calcul este ca dependentii de alcool sunt de mai multe tipuri. Exista tiparul alcoolicului care arata foarte rau din punct de vedere fizic si pe fata caruia se citeste consumul excesiv. Acesta este jerpelit, total neingrijit si nimeni nu este uimit in momentul in care cineva declara ca acea persoana bea in exces.

Un alt tip de alcoolic este insa acela care arata foarte normal. Doar o persona care este foarte atenta la schimbari mici poate sa observe ca ceva s-a modificat. Acest tip de alcoolic are responsabilitati, familie, serviciu si este permanent angrenat in diverse activitati. Pare ca nici nu ar avea cand sa bea si cum sa fie dependent. Totusi, este extrem de posibil. El nici nu va accepta ajutor specializat din exterior si nici nu va recunoaste ca are o problema. Din pacate, de foarte multe ori aceste persoane ajung sa fie spitalizate in ultimul moment si nu se mai poate face nimic pentru a le salva.

In concluzie, exista mai multe tipuri de alcoolici: „Nu exista un model comportamental care sa fie considerat tipic pentru un alcoolic. Manifestarile alcoolicilor sunt foarte diferite de la persoana la persoana, la fel si consecintele. Unii alcoolici beau zilnic, altii dupa anumite intervale, si exista persoane pentru care distantele dintre betii sunt foarte mari. Unii beau cantitati impresionante de alcool, altii foarte putin. Unii alcoolici beau numai bere, altii doar vin sau tarie. In timp ce alcoolismul apare la unii in anii tineretii, el se dezvolta la altii pe parcursul mai multor ani. De aceea, la drept vorbind, nu exista o singura boala „alcoolismul”, ci mai multe tipuri de „alcoolism”.”

 

Lasa un comentariu