Cum reactionezi cand esti inselat?Exista mai multe moduri in care un om poate sa afle despre aventura pe care partenerul sau de cuplu o are: de la vecini, rude sau prieteni, de la amant/a, gasind indicii care sa il duca cu gandul la infidelitate sau de la propriul partener. In ultima situatie, reactiile pot fi foarte variate. Acestea au legatura cu modul in care cuplul este obisnuit sa reactioneze la probleme. Exista de obicei un tipar reactional care se manifesta de fiecare data cand apare o problema.

Julia Cole descrie trei tipuri de cupluri care se incadreaza in aceasta situatie:

1. Cuplul de tipul „explozie vulcanica”

Aceste persoane sunt vulcanice, tipa si se cearta foarte zgomotos si puternic. Criticile sunt acide in aceste momente, dar pot exista perioade destul de lungi de calm intre certurile aprinse pentru ca cei doi parteneri de cuplu au nevoie de o perioada de timp in care sa se refaca. Un astfel de cuplu care se manifesta foarte dur si exploziv nu are cum sa reactioneze bine in cazul dezvaluirii unei aventuri. Emotiile care apar pot sa ii sperie chiar si pe cei care le traiesc. Daca cei doi observa ca nu se pot stapani si ajung la violenta, cel mai bine este sa ia o pauza de o zi si sa discute ulterior. Exista un mare risc de violenta, chiar fizica in cazul acestor cupluri. Totusi, nu trebuie lasat sa treaca prea mult timp intre aflarea vestii si discutie, pentru ca se vor afla in situatia unui vas sub presiune care din cand in cand are nevoie de ridicarea capacului pentru ca presiunea sa fie eliberata putin cate putin. Altfel, exista pericolul de explozie.

2. Cuplul de tipul „contraziceri circulare”

Acestea sunt cuplurile care au discutii referitoare la aceleasi probleme pe care le reiau foarte des. Partenerii se cearta mereu pe aceste teme, dar nu rezolva de obicei nimic in legatura cu ele. Implicarea in cearta este ca un fel de rutina ce trebuie facuta aproape zilnic. Ei nu gasesc nici o alta modalitate de a ajunge la o solutie care sa ii linisteasca. In cazul in care un astfel de cuplu este in pozitia dezvaluirii unei aventuri, discutiile pot fi interminabile, si, de obicei, sunt legate de un alt subiect dureros sau problematic pentru acel cuplu. Nu vor putea sa discute foarte clar pe baza subiectului aventurii pentru ca isi vor aminti de alte lucruri si le vor face sa apara in mijlocul discutiei despre infidelitate. Un ajutor pentru acest tip de cuplu este stabilirea clara a momentului discutiilor (de exemplu un interval orar sau o anumita zi) in care au voie sa discute numai pe aceasta tema. Alta modalitate ajutatoare este actiunea. Exista cupluri care au facut ceva practic pentru a-si reveni dintr-o cadere emotionala si au reusit sa puna bazele unui nou inceput.

3. Cuplul de tipul „ascunde problemele sub covor”

Situatiile dificile din cazul unui astfel de cuplu sunt cauzate de evitarea discutiilor asupra problemelor. Ei sunt stapaniti de frica impactului problemelor asupra lor si de prezenta anxietatii datorata tendintei de a crede ca nu vor putea sa rezolve nimic. De aceea nu mai discuta, schimba subiectul. Daca sunt prea multe lucruri nerezolvate si nediscutate, atunci cuplul se va prabusi sub presiunea acestora. In cazul unei aventuri, cei doi vor evita discutia si atunci vor ajunge chiar sa faca presupuneri nerealiste in legatura cu ceea ce se intampla de fapt. Cuplurile de acest tip pot sa se ajute prin construirea unei liste de intrebari deschise pe care sa si le puna cand observa ca incep sa se inchida in sine si cand se feresc asiduu de initierea unui dialog care presupune examinarea si lamurirea situatiei lor.

 

Lasa un comentariu