Cum putem controla atacurile de panicaAtacurile de panica, forme ale tulburarilor anxioase, se manifesta prin aparitia brusca a unei senzatii de teama intensa, insotita de disconfort puternic. De regula, un astfel de episod se declanseaza fara niciun avertisment sau motiv evident si este insotit de o serie de senzatii si simptome extrem de neplacute si chinuitoare: palpitatii, puls accelerat, ingreunarea respiratiei si senzatie de sufocare, disconfort sau durere in zona pieptului, durere de cap, senzatie de greata, ameteala, tremor, transpiratie abundenta, pusee de caldura sau frisoane, teama ca pierzi controlul sau ca innebunesti, frica ca urmeaza sa mori.

Durata unui atac de panica este cuprinsa in general intre 5 si 30 de minute si se caracterizeaza prin sentimente si senzatii coplesitoare de teama, neliniste, anxietate si diverse reactii fizice. Uneori, atacurile de panica pot sa dureze chiar si o ora sau mai mult, iar intensitatea maxima dureaza deobicei intre 5-10 minute.

Ce ar trebui sa facem cand avem un atac de panica

Iata cateva sugestii pe care le puteti urma in cazul in care suferiti de atacuri de panica. Desigur, acestea nu inlocuiesc tratamentul psihoterapeutic, insa va pot ajuta sa controlati aceste stari deosebit de neplacute pe termen scurt.

1. Inchideti ochii si cautati sa va reglati respiratia. Respirati din diafragma (sau abdomen) pentru a va putea relaxa. In timpul derularii episodului de panica, tendinta este de a respira rapid, sacadat si superficial, ceea ce va conduce la ameteli si durere in piept.

Respiratia ritmica din diafragma va elimina usor usor senzatia de panica si va va aduce o stare de calm si relaxare fizica si psihica. Pentru a obtine cele mai bune rezultate, asezati-va confortabil pe pat sau pe canapea asezand mainile pe langa corp sau, daca nu aveti posibilitatea, stati asezat cu o mana pe abdomen si respirati profund si lung pentru aproximativ 10-15 minute. La fiecare insipratie este important ca abdomenul sa se ridice cat mai mult. Tehnica de respiratie este urmatoarea: inspirati 3 secunde, mentineti 3 secunde respiratia si expirati in 3 secunde.

Pentru a putea beneficia de avantajele respiratiei diafragmatice este necesar sa practicati acest tip de respiratie o anumita perioada de timp pentru a va insusi aceasta tehnica de relaxare. In fiecare seara, inainte de a va culca, puteti sa practicati aceasta tehnica de respiratie pentru circa 5-10 minute. Va va ajuta sa va relaxati, sa uitati de grijile de peste zi, sa preveniti aparitia unui posibil atac de panica si sa adormiti usor. Totodata, prin repetarea acestui tip de respiratie in fiecare seara, veti invata sa respirati corect, lung si profund, ceea ce va va ajuta in toate aspectele vietii.

In momentul in care va veti confrunta cu un nou atac de panica, veti putea apela imediat la tehnica de relaxare invatata – prin intermediul respiratiei. Practicata corect, va face cu adevarat minuni in momentele de panica.

2. Relaxati-va mintea. Nu tot ceea ce va trece prin minte are o fundatie reala. Simptomele unui atac de panica sunt in general aceleasi de fiecare data: aveti senzatia ca veti muri, ca innebuniti, ca va pierdeti controlul sau ca veti lesina.

Profitati de experientele anterioare si recunoasteti simptomele unui atac de panica si renuntati sa le mai interpretati in mod tragic, ci intelegeti ca sunt reactii fiziologie normale, care nu sunt periculoase si care nu va pot face rau in niciun fel. Intr-un timp scurt toate aceste simptome se vor reduce.

3. Cautati un loc linistit in care sa nu fiti perturbat de stimuli exteriori (zgomote sau lumina puternica, aglomeratie sau alti factori stresori)

4. Practicati o tehnica de relaxare. Puteti practica exercitiile de respiratie prezentate mai sus, tehnica vizualizarii, tehnica de relaxare prin muzica, yoga s.a. In acest fel va veti antrena mintea sa se calmeze si sa se concentreze, fara a mai fi tentata sa acorde atentie stimulilor negativi.

5. Accepta starea de panica. Evitarea sau fuga nu va va ajuta, ci doar va amplifica starea.
In momentul in care simtiti ca nivelul de anxietate atinge cote tot mai inalte, ramaneti in acea stare si observati senzatiile pe care le aveti. Nu le atasati niciun fel de interpretare, observati si atat. Veti observa ca pentru o anumita perioada de timp nivelul de anxietate va ramane la fel, dupa care va incepe sa se reduca cu foarte mult.

Daca incercati sa evitati starea de anxietate pe care o resimtiti, nu veti face decat sa amplificati si mai mult starea de teama si panica, ceea ce se va transforma cel mai probabil intr-un nou episod de panica. Daca rezistati, continuati sa ramaneti alert si tolerati starea de panica si anxietate, creierul va invata ca puteti face fata unor astfel de situatii si nu va mai transmite semnale de alarma in alte ocazii.

6. Concentreaza-ti atentia. Odata ce atacul de panica s-a sfarsit, gandurile continua sa fie concentrare asupra starilor si simptomelor de anxietate si panica. Refocalizeaza-ti atentia asupra unor lucruri relaxante care sa iti aduca o stare de calm si echilibru. Nu hrani starile de anxietate si panica in continuare.

Incercati sa urmati pasii descrisi mai sus, cautati sa fiti mai relaxat si mai calm in viata de zi cu zi si nu uitati – desi experienta unui atac de panica poate fi cu adevarat infricosatoare, senzatiile si gandurile anxioase nu reprezinta realitatea. Sunt doar reactii fiziologie ale organismului.

Lasa un comentariu