Cum influenteaza rana nedreptatii viata viitorului adult?Cum influenteaza rana nedreptatii viata viitorului adult1In cartea „ Cele cinci rani care ne impiedica sa fim noi insine”, Lise Bourbeau, vorbeste si despre rana nedreptatii: „ O persoana care sufera de nedreptate este deci o persoana care nu se simte apreciata la justa ei valoare, care nu se simte respectata sau care nu crede ca primeste ceea ce merita. Cineva poate, de asemenea, sa sufere de nedreptate si cand primeste mai mult decat considera ca merita.”

Aceasta este o rana care este traita in raport cu parintele de acelasi sex si se declanseaza aproximatix intre patru si sase ani, atunci cand copilul isi dezvolta individualitatea. Copilul va percepe parintele de acelasi sex ca fiind rece, autoritar, critic, sever, intolerant si conformist.

Masca utilizata pentru a se feri de nedreptate este masca rigiditatii: „ Persoanele rigide sunt foarte sensibile, dar isi dezvolta capacitatea de a nu simti acea sensibilitate si de a nu o arata celorlalti.”

Rigidul se imbraca adesea in negru si isi incruciseaza foarte des bratele. Astfel se protejeaza de a simti. El isi va dori sa fie foarte corect tot timpul si va deveni perfectionist.

Corpul unui om cu aceasta masca este un corp rigid, cat mai drept, cat mai bine proportionat. Chiar si atunci cand se ingrasa, isi pastreaza proportiile. Femeile au de obicei rotunjimi si forme frumoase si obisnuiesc sa poarte centura in jurul taliei. Astfel, strangand zona, pot sa nu mai simta. Miscarile lor sunt de asemenea rigide si postura este la fel. Nu au flexibilitate. Un om rigid este un om prea optimist, care nu cere ajutorul decat in ultima clipa, sperand ca se va rezolva orice tip de problema.

Rigidului ii este teama de autoritate pentru ca are imaginea autoritatii care are intotdeauna dreptate, iar daca este intr-o confruntare de idei isi doreste intotdeauna sa aiba dreptate. Ei sunt si foarte exigenti cu ei insisi si daca vor fi in postura unei recompense, ei prefera sa nu o primeasca, pentru ca imaginea trebuie sa fie ideala pentru a simti ca merita sa primeasca ceva.

O persoana rigida foloseste frecvent cuvintele „ niciodata, intotdeauna, foarte”. De asemenea notiunile de bine sau de rau sunt importante pentru un om cu masca rigiditatii: „Adesea isi incepe frazele folosind bine sau bun pentru a se asigura ca ceea ce va spune va fi un lucru bun si corect. Isi incheie fraza prin <<de acord?>>”

Teama de a gresi sau de a se insela este puternic resimtita la orice rigid. Teama de a se insela il pune pe un astfel de om in situatii multiple de alegere. El intotdeauna incearca sa gaseasca o solutie buna si ajunge sa o regrete dupa ce a facut-o: „Din cauza fricii sale de a alege varianta proasta, rigidul se indoieste adesea de el insusi dupa ce a facut acea alegere.”

Un om rigid crede ca nu merita sa se distreze. In situatia in care o face, isi gaseste o scuza si o justificare de tipul „am meritat pentru ca am facut x lucru”. El nu se poate destinde si este incordat tot timpul – mai ales picioarele si mainile ii sunt incordate.

Rigidul se acuza foarte mult pe sine: „marea nedreptate de care sufera un rigid este impotriva lui insusi. Se acuza foarte usor, de exemplu, daca cumpara ceva de care crede ca nu are neaparat nevoie si in acel moment cineva pe care il iubeste se priveaza de strictul necesar pentru ca el sa-si permita acea cumparatura, va trebui sa justifice acea cumparatura in fata lui insusi spunand apoi ca nu o merita.”

Una dintre caracteristicile tipice ale unui om cu rana aceasta este aceea a dorintei de a nu fi favorizat. Prefera sa fie defavorizat, decat sa primeasca ceva in exces sau pe care simte ca nu il merita pe deplin.

Este important controlul si pentru o persoana rigida, asa cum este si pentru o persoana dominatoare, dar diferenta este ca „ persoana rigida se controleaza pentru a nu pierde controlul, deoarece crede ca, pierzandu-l, va fi nedreapta fata de celalalt.”

Persoanele rigide sunt extrem de ordonate, ajungand la a face o obsesie din acest lucru. De multe ori rigidul „ are o dificultate intre a face diferenta dintre rigiditate si disciplina”. El de multe ori uita scopul pentru care a plecat in a face acea actiune.

Rigizii au mare grija de corpul lor si nu folosesc de obicei medicamente.

 Emotia pe care o resimt cel mai des este furia: „mai ales impotriva lui.” Reactia posibila si instinctuala a unui om rigid este atacul fizic. El isi doreste sa il atace pe cel din fata lui, chiar si in situatia in care simte furia asupra lui insusi.

O mare problema pentru ei este raceala: „Are la fel de multe probleme in a-si accepta propria raceala cat si in a o accepta pe a celorlalti. Face tot posibilul pentru a parea calduros. De altfel se considera calduros si nu isi da seama ca ceilalti pot sa-l considere rece si insensibil.”

„In viata sexuala, rigidul are adesea probleme in a se abandona, in a simti placerea. Are probleme in exprimarea tandretei pe care o simte. Totusi, este genul care are infatisarea cea mai sexy. Persoanelor rigide le place sa se imbrace cu haine mulate, stramte, sexy si sa fie foarte atragatoare”. Chiar daca o femeie rigida atrage barbatii, ea ii va respinge cu multa raceala si va intretine multe tabuuri la nivel sexual.

Bolile pe care le are in mod frecvent un om rigid sunt: anchilozare; tensiuni; epuizare fizica si mentala; artrita; torticolis; constipatie; hemoroizi; crampe; varice; piele uscata; psoriazis; probleme cu ficatul; nervozitate; insomnie; probleme de vedere.

 

Adaptare dupa Lise BourbeauCele cinci rani care ne impiedica sa fim noi insine

Lasa un comentariu