Cum functioneaza transaTermenul de “transa” se refera la o stare mintala de visare deseori experimentata de oameni atunci cand mediteaza, asculta muzica, participa la un seminar lung, merg pe autostrada noaptea si trec printr-o inducere hipnotica, sau cand asteapta rabdatori in sala de asteptare a unui terapeut. Singura diferenta dintre aceste tipuri de transa este modalitatea de inducere. Fie ca este indusa de un hipnoterapeut sau de o autostrada lunga, transa este transa.

Transa este o stare de constientizare pasiva indreptata spre interior. Aceasta stare este asociata cu o implicare puternica in evenimente imaginate, o schimbare catre o modalitate de intelegere a cuvintelor si frazelor scoase din context si o indepartare a restrictiilor impuse de obiceiasupra abilitatilor si raspunsurilor inconstiente. Procesul de hipnoterapie este realizat astfel incat sa profite la maxim de aceste caracteristici ale transei.

Principala sursa de dificultati in terapie este ca majoritatea clientilor nu este in stare sa-si indrepte atentia catre problemele critice pentru mai mult timp sau chiar deloc. De obicei atentia lor constienta este atrasa intr-o activa analiza defensiva sau critica a unui lucru imediat dupa altul.

In mod protectiv, isi filtreaza perceptiile, isi cenzureaza raspunsurile si depun maximul de efort constient pentru a-si mentine integritatea cadrului constient existent. Insa in timpul transei atentia poate fi foarte concentrata sau restrictionata doar la unul sau doua lucruri pentru perioade de timp mai mari.

Mai mult, aceasta atentie stabila poate fi concentrata spre interior catre ganduri, imagini sau senzatii puternice, care in mod obisnuit ar fi trecute cu vederea sau negate. In cele din urma, aceasta concentrare interioara a atentiei tinde sa implice o stare mintala de tip observator pasiv, nu ca cea experimentata de membrii unui public incantat de o simfonie sau de o poveste frumoasa. Evenimentele sunt doar observate, nu cenzurate sau modificate.

Drept urmare a acestor schimbari de atitudine constienta sau de stare mintala, clientii in transa sunt capabili sa fie mai atenti la propriile surse inconstiente de informare si directionare potentiala. De asemenea, pot accepta cu mai multa usurinta afirmatii indirecte sau chiar directe din partea terapeutului, pe care altfel le-ar neglija sau respinge. In starea de transa clientii isi pot imagina evenimentele cu o asemenea claritate si implicare relaxata incat trec prin schimbari de performante, atitudini si idei ca intr-o situatie reala.

Datorita acestor caracteristici multiple, tendinta naturala este ca schimbarile terapeutice sa aiba loc spontan atunci cand persoana intra in transa. In timp ce clientii se relaxeaza si devin mai calmi constienti de evenimentele interioare, atentia lor este automat atrasa catre orice sursa de durere sau disconfort. Aceste surse de durere si orice ganduri, amintiri sau imagini legate de ele pot fi examinate relativ linistit in timpul transei. Aceasta examinare stimuleaza impulsul natural de auto-vindecare si conduce deseori la schimbari spontane in comportament, intelegere sau atitudine care alina durerea.

Asadar, o hipnoterapie eficienta poate fi deseori realizata printr-o simpla transa in care clientul sa fie incurajat sa foloseasca acea stare mintala relaxata pentru a afla ce are de oferit inconstientul lui / ei.

Totusi, cu majoritatea clientilor, este necesar sa facem mai mult decat sa le inducem o stare de transa. De obicei este necesar sa le ghidam atentia incet catre zonele intunecate sau deranjante ale disconfortului intern, folosind tehnici de hipnoterapie precum aluzii metaforice sau referinte simbolice. Asemenea abordari indirecte sau aluzii metaforice furnizeza o dorinta de a intelege problema si / sau solutia ei, dar depinde oricum de initiativa si de resursele proprii ale clientului.

Desi par a fi foarte eficiente aceste noi abilitati, concluzii si solutii pe care clientii le dezvolta in urma acestor abordari indulgente sau indirecte, cativa clienti necesita o abordare mai directa. Pentru acesti indivizi se folosesc instructiuni sau afirmatii terapeutice specifice. O stare de transa ajuta doar ca acesti clienti sa accepte si sa actioneze in urma comunicarilor noastre terapeutice.

Clientii sunt mai relaxati si mai receptivi la noile idei sau la indicatiile de comportament in timpul transei. Trebuie sa remarcam ca hipnoterapia nu depinde de sugestibilitatea ridicata asociata de obicei cu hipnoza.

Nu functioneaza daca le dati clientilor sugestia hipnotica ca atunci cand se vor trezi nu se vor mai simti deprimati, in anxietate, etc. Ideea ca hipnoza ii ofera terapeutului puterea magica de a face disparute simptomele este o preconceptie des intalnita care probabil deriva din vindecarea prin credinta, exorcism sau vise cu ochii deschisi! Va sfatuim insistent sa rezistati tentatiei de a incerca sa folositi hipnoza in acest mod nerealistic si nesofisticat.

Eforturile de a folosi astfel hipnoza nu sunt doar in general ineficiente, dar creeaza si multa rezistenta, convinge clientii ca hipnoza nu ii poate ajuta pentru ca nu functioneaza si perpetueaza idei superstitioase despre natura insasi a hipnozei.

 

Scenarii de Hipnoterapie Neo-Ericksoniana

Lasa un comentariu