Cum eliminam suferintamycloset.ro

“Intre stimul si raspuns exista un spatiu. In acest spatiu se afla puterea noastra de a alege un raspuns. In raspunsul nostru se afla cresterea si dezvoltarea noastra” – Viktor Frankl

In fata unei despartiri sau unui alt dezastru care ne da peste cap intreaga existenta, viitorul pare tot mai intunecat, iar sensurile incep sa isi piarda usor usor orice insemnatate. Durerea ne cuprinde, emotiile si suferinta ne coplesesc intreaga fiinta. Nu mai reusim sa gasim entuziasmul sau puterea unui nou inceput, ci, intocmai, pare ca ne afundam tot mai mult in abisul haotic al deznadejdii si nepasarii.

Ce ne mai ramane de facut atunci cand viitorul devine tot mai cenusiu, cand durerea si suferinta par ca s-au instalat definitiv in vietile noastre, iar noi ne simtim tot mai singuri? Prin insasi structura noastra psiho-mentala suntem predispusi sa cadem cu usurinta in plasa amplificarii suferintelor, iar epuizarea si tensiunea permanent resimtita atat la nivel fizic cat si psihic, reprezinta combustibilul care alimenteaza la nesfarsit drama personala. Dramatism, care capata proportii tot mai accentuate si care ne afecteaza vizibil in toate planurile vietii.

Din fericire, exista o modalitate foarte simpla prin care putem elimina suferinta din vietile noastre, indiferent de cauza care a provocat suferinta – decesul, despartirea de o persoana iubita, esecul profesional sau orice alt eveniment tragic. Constientizarea si acceptarea faptului, ca mai devreme sau mai tarziu, suferinta va trece.

Durerea este inevitabila. Suferinta este optionala.
Iar daca stim ca suferinta intr-un final tot trece, de ce sa nu acceleram procesul? De ce sa nu alegem ca suferinta sa treaca cat mai rapid? Poate, decat in cazul in care nu esti pregatit sa accepti realitatea asa cum este ea si inca traiesti cu speranta ca “lucrurile vor fi ca inainte”, ca “vor reveni la normal” sau ca “se vor rezolva de la sine”. Nimic mai fals. Atasamentul, dorinta irationala de a readuce inapoi ceva pierdut, precum si incapacitatea de adaptare la noile conditii, nu vor face decat sa iti prelungeasca agonia. Prin constientizare si intelegere vei putea renunta la agitatia mentala si la emotiile care mentin vie suferinta.

Renunta la regrete si la sperante. Renunta sa mai suferi. Suferinta oricat de mult ar dura ea nu te va face mai bun, mai intelept sau mai inteligent. Pe de alta parte, acceptarea si intelegerea sunt cele care iti vor oferi profunzime, echilibru si liniste sufletesca. Nu poti schimba trecutul, prin urmare, regretele chiar nu isi mai au sensul. Iar sperantele si inchipuirile create dupa bunul plac, in mod sigur nu se vor concretiza in viitor. Ocupa-te de prezent, de ceea ce ai acum si traieste inteligent.

Poti renunta in orice clipa la suferinta! Nu trebuie sa astepti luni sau ani pentru a trata durerea si suferinta. Poti actiona chiar acum, azi! O zi este suficienta pentru a rememora momentele dramatice care au avut un impact puternic asupra ta si, totodata, pentru a trage invatamintele necesare pentru viitor.
Fie ca tu esti cel care a gresit sau cel care a fost pe nedrept “pedepsit”, regretele trecutului si sperantele nerealiste si de cele mai multe ori nefondate, se traduc in simple amanari si lamentari care nu isi au rostul. Este ilogic sa pierzi timpul cu non-sensuri. Mai ales ca nu ai la dispozitie o vesnicie. Foloseste timpul pe care il ai la dispozitie cautand si folosind aceste ocazii pentru a iti testa si dezvolta intelegerea.
Nu poti fugi de durere, dar poti alege sa nu te otravesti la nesfarsit cu sentimente tragice cautand alinare in amintiri sau intr-o asteptare absurda de miracole.

Gandurile noastre au capacitatea de a ne face nefericiti, iar gandirea negativa poate fi deosebit de insidioasa pe termen lung. Avand capacitatea de a se alimenta singura si de a amplifica aspectele negative, aceasta poate genera o profetie autoimplinita si autodistructiva.
Mintea umana este capabila sa genereze ganduri si emotii, sa potrivesca lucrurile astfel incat sa creeze relatii si legaturi iluzorii care intretin suferinta. La baza sta obisnuinta mentala in care subzista frica de a nu pierde, frica de schimbare si de renuntare la cunoscut. Constientizarea mecanismelor congnitive vor fi cele care iti vor aduce intelegerea si posibilitatea de stopa lantul suferintei.
Mintea are o capacitate uimitoare de adaptare si va gasi modalitatea optima prin care sa treaca peste dezamagirile trecute, iar tu iti vei reveni si te vei simti din nou bine.

astratex.ro

Lasa un comentariu