Cum dezvoltam abilitatile universale ale copilului? 

Pentru a practica diferite slujbe este nevoie de diferite abilitati, dar exista si abilitati care sunt folositoare oricarei slujbe – sunt asa numitele abilitati universale.

 

Dictionarul educational defineste abilitatile universale drept supra-obiective  sau elemente cheie, care includ abilitati intelectuale, abilitati sociale si competenta practica. Aceste abilitati sunt caracterizate  de un grad mare de universalitate, pot fi folosite in situatii diferite ale vietii ca de exemplu in auto educatie, in afaceri, in viata sociala. Prin anii saizeci li s-a acordat  o atentie  mai mare abilitatilor universale. In acea vreme au avut loc mari schimbari in educatia vestica. Acestea au fost raspunsuri ale cresterii cunostintelor si ale informarii cornului abundentei precum si la schimbarile in organizarea muncii.

Cheia competentei in invatare era legata de comunicare, munca in echipa, rezolvarea problemelor. In SUA a fost introdusa ca o opozitie la educatia traditionala bazata pe memorare. A fost impusa de realitatea in continua shimbare. Creatorii americani de curriculumuri educationale s-au concentrat pe predarea  acestor aptitudini. In Anglia aceasta problema  a fost ridicata in anii saptezeci optzeci.

In 1996 in Berna, Elvetia a avut loc un simpozion international  al carui obiectiv principal era sa determine aptitudinile care ar permite operarea linistita a omului intr-o lume aflata in rapida schimbare.

In timpul discutiilor si a targurilor de munca  a fost elaborata  o lista de 30 asemea aptitudini. Facand cateva simplificari ele pot fi caracterizate dupa cum urmeaza:

1. Planificarea, organizarea si evaluarea propriei invatari

Fiecare persoana care invata trebuie sa ia decizii ca de exemplu legate de ce anume  sa invete si in ce ordine, cum sa elimine greselile si golurile din cunostinte, ce anume sa fie catalogat ca fiind important intr-un text si care parti ale textului ar trebui evidentiate.

Majoritatea acestor decizii in scolile traditionale sunt facute de catre profesor care transfera cunostintele catre un elev care este dus de mana in acest fel – un elev invata ce i se spune de catre profesor. Luarea deciziilor corecte in acest fel ar trebui sa fie o aptitudine a fiecarui adolescent pentru a fi mai responsabil in invatarea de la parinti si de la profesori. Este important ca un copil sa stie sa planifice, sa organizeze si sa controleze cursul si rezultatele muncii precum si sa aiba abilitatea de a invata eficient.

2. Comunicarea eficienta in diferite situatii

Varietatea contactelor interpersonale a crescut in mod constant, comunicam asteptarile noastre si primim reactii din partea diferitor persoane. Munca, treburile publice si cele personale merg mai bine daca putem comunica eficient intentiile noastre, nevoile, posibilitatile si putem imparti cunostintele noastre cu ceilalti.

3. Munca eficienta in echipa

Omul contemporan face din ce in ce mai multe sarcini impreuna cu alti oameni. Grupurile se schimba de aceea este important sa putem coopera.

De asemenea rolurile se schimba pentru ca uneori persoana  organizeaza munca in echipa iar alteori este membru  al unui grup cu sarcini bine definite – este important sa poti fi un superior, un partener  sau un subordonat. Munca in grupuri mici in scoala pentru atingerea unui obiectiv comun ii pregateste pentru sarcinile sociale si profesionale, ii invata pe adolescenti  sa organizeze sarcini executate in comun si sa coopereze cu ceilalti.

4. Rezolvarea creativa a problemelor

Din ce in ce mai des suntem surprinsi de chestiuni atipice si ca rezultat trebuie sa recurgem la metode atipice. Piata muncii are nevoie in mod deosebit de persoane inteligente si creative. Este important sa folosim la maxim materialele  educationale pentru  a forma atitudini creative ale unui elev in fata problemelor dificile pentru el.

5. Eficienta calculatorului

Calculatorul ofera  un  acces  facil la o multitudine de  informatii necesare  executarii anumitor sarcini. Aceste informatii pot fi folosite in diferite moduri. In zilele noastre fara acces la un calculator este dificila realizarea oricarei munci in afara celor de baza.

Calculatorul este o sursa de informare, o modalitate de transmitere a informatiilor si de procesare a acestora. Un calculator cu un soft adecvat echivaleaza cu pozitia pe care o au fata de cunostinte atat adolescentul cat si adultul. Informatii cu privire la ce este adevarat  si ce este fals sunt adesea gasite cu ajutorul calculatorului.

Indiferent de numarul competentelor cheie postulate este necesar sa mentionam ca exista trei caracteristici care le disting de celelalte competente pe care un copil ar trebui sa le invete:

•  Joaca un rol foarte important in invatare, in orice tip de scoala sau alt tip de organizatii educationale precum si in auto-educatie;

•  Sunt importante in mod deosebit in atingerea unor obiective sociale de catre o persoana, deja aflate la varsta scolara dar in special legate de realizarea propriilor obiective sociale in viata adulta;

•  Sunt importante in majoritatea slujbelor.

 

Consideratiile mentionate mai sus sugereaza  ca este necesar sa pregatim  un adolescent – sa il echipam nu numai cu cunostinte, ci si cu aptitudini concrete care pot fi de ajutor pentru a face fata realitatii economice si sociale. Modelarea competentelor cheie nu este facuta intr-un domeniu separat de activitate. La scoala, este inclusa in anumite materii daca este posibil. Dar activitatile facute in cadrul familiei sau de catre familie sunt favorabile dezvoltarii competentelor cheie.

Iata cateva exemple de activitati disponibile  adolescentilor care ajuta dezvoltarea aptitudinilor esentiale pe piata muncii contemporane:

  • Participarea activa in cercurile de interes, organizatii, uniunea  elevilor  sau clubul elevilor;
  • Indeplinirea datoriilor legate de categoriile de sarcini si responsabilitati din cadrul scolii sau extrascolare;
  • Participarea  la competitii sportive si alte concursuri organizate atat de institutiile educationale cat si din afara lor;
  • Activitati educationale complementare: cursuri de specializare, cursuri de dezvoltare a aptitudinilor, excursii scolare;
  • Calatorii in vacanta si munca urmata de planificarea cu determinarea sarcinilor care trebuiesc facute pentru a executa planul;
  • Participarea la diferite simulari de jocuri;
  • Pregatirea diferitor analize care necesita colectarea si selectarea datelor precum si tragerea unor concluzii;

Elaborarea unor prezentari

•  Participarea la munca in echipa in realizarea unui anumit proiect;
•  Folosirea tehnologiei informatiei moderne (internet, multimedia);
• Observarea schimbarilor care au loc in mediul inconjurator; determinarea obiectivelor si analizarea planului  in contextul schimbarilor observate si confirmate;
• Activitati orientate pe posibilele oportunitati si nu pe amenintari;

 

In acest fel se creaza “o curba individuala a experientei  copilului”. “In ciuda greselilor pe care o persoana le poate face actionand si fiind activ – in acest fel invata, acumuleaza experienta si devine mai eficient.”

Abordarea subiectului despre dezvoltarea carierei, ne-a prezentat tanarul  ca o entitate ce invata singura: dobandind propria personalitate, interese, talente, preferinte si capacitati. Toti acesti factori, care conditioneaza alegerile in cariera, alcatuiesc un sistem conplex, transformand si integrand inforatiile copilului despre sine.

Exercitii pentru copii: abilitati si talente

 

Fragment din Copilul meu isi alege o cariera

Lasa un comentariu