Cum arata tradarea prin ochii unui copil?



Cum arata tradarea prin ochii copiluluiLise Bourbeau, in cartea „ Cele cinci rani care ne impiedica sa fim noi insine”, descrie rana tradarii si cum influenteaza ea viata adultului.

A trada pe cineva inseamna sa incetam sa mai fim fideli unei cauze sau unei persoane, sa abandonam sau sa dam in vileag pe cineva.

Acest tip de rana apare intre doi si patru ani, in perioada in care apare o manifestare a energiei sexuale. Din cauza faptului ca este o rana care se traieste in raport cu parintele de sex opus, putem vorbi despre teoria numita complexul lui Oedip (a te indragosti de parintele de sex opus – ca varsta: intre doi si sase ani).

Astfel ca, cei care traiesc rana tradarii nu au reusit sa isi rezolve acest complex din copilarie: „Acest lucru presupune ca atasamentul lor fata de parintele de sex opus este mult prea mare, lucru care le va afecta relatiile afective si sexuale, la varsta adulta. Vor avea mereu tendinta de a-l compara pe partenerul lor cu parintele de sex opus sau vor avea nenumarate asteptari din partea partenerului lor legate de ceea ce nu au primit din partea parintelui de sex opus.”

Copilul simte ca este tradat de catre parintele cu care este in relatie atunci cand acesta nu isi respecta promisiunile. Mai dificil este ca simte tradarea si atunci cand celalalt parinte a fost tradat de parintele de sex opus. El simte ca si cum lui i s-ar fi intamplat.

Masca cu care copilul se apara de sentimentele de tradare este masca dominatorului: „Dominatorul controleaza pentru a fi atent la respectarea propriilor angajamente, pentru a fi fidel si responsabil sau pentru a se asigura ca ceilalti isi respecta promisiunile.”

Corpul persoanelor dominatoare este unul puternic, cu solduri mari la femei si cu spate si bicepsi lucrati la barbati. Desi aceste persoane au uneori kilograme in plus nu se poate spune despre ele ca sunt grase, ci puternice. Unul dintre semnele acestei rani este burta mare.

Persoanele care nu suporta tradarea, nu vor suporta lasitatea: „Isi vor reprosa enorm daca renunta la un proiect, daca nu au curajul de a merge pana la capat.[…] Dominatorii fac tot ce le sta in putinta pentru a fi persoane responsabile, puternice, speciale si importante.”

Dominatorului ii place sa fie prevazator si sa controleze. De aceea are si multe asteptari de la cei din jurul lui. Dominatorul este de asemenea foarte rapid, foarte atent si desluseste repede ceea ce are de facut intr-o anumita situatie. Dar, din cauza faptului ca el poate sa faca foarte repede ceea ce are de facut, nu are rabdare cu cei care nu reusesc sa tina pasul si incepe sa ii controleze si sa ii preseze. Este si schimbator ca dispozitie. Uneori este atent si calm, iar alteori, brusc, poate sa devina furios.

 Foarte important este controlul. Combinatia dintre controlul exercitat si nerabdarea pe care o are, il determina pe un om de tip dominator sa nu poata sa traiasca in prezent, ci mai degraba sa priveasca intotdeauna in viitor: „Dominatorului ii place sa ajunga undeva mai devreme pentru a-si asigura controlul asupra situatiilor. Nu ii place sa intarzie si nu tolereaza persoanele care intarzie.”

El nu poate sa nu controleze o persoana careia i-a dat o sarcina de indeplinit. O va supraveghea constant pe tot parcursul desfasurarii activitatii.

Deoarece ii este frica de tradare, unui dominator ii este greu sa se confeseze cuiva pentru ca „ii este teama ca acele confidente vor fi folosite impotriva lui intr-o zi.”

Un dominator se va ocupa foarte mult de treburile altora si va incerca sa le conduca viata, considerandu-i pe acestia mai slabi decat el. El se simte puternic si de mic spune foarte des: „sunt capabil sa fac asta, lasa-ma sa fac singur”.

De asemenea nu suporta minciuna, dar recurge adesea la ea pentru a atinge un anumit scop sau pentru a intretine o imagine. Ei nici nu isi mai dau seama ca folosesc minciuna si isi gasesc scuze pentru ca au folosit-o.

In relatie cu copiii, parintele dominator va actiona conform binelui lui si nu conform fericirii copiilor: „ Vor incerca sa-i convinga pe copii ca este spre binele lor, dar acestia nu se lasa inselati. Stiu ca parintii de acest gen se gandesc mai degraba la ei insisi. Parintele dominator vrea sa decida pentru copiii lui, in timp ce, cel care se gandeste intr-adevar la fericirea copiilor, va verifica cu acestia ce anume ii face fericiti.”

„Mai multe persoane care sufera de tradare au suferit datorita faptului ca parintele de sex opus nu si-a respectat angajamentul conform asteptarilor pe care copilul le avea fata de parintele ideal.” Acest lucru este foarte important pentru ca vor avea intotdeauna un ideal, o imagine la care se raporteaza si care nu va putea fi satisfacuta.

Frica principala a unui dominator este disocierea. Orice separare sau despartire este foarte greu de suportat pentru el: „ii este teama ca il va trada pe celalalt si va fi acuzat ca fiind tradator.”

Din punctul de vedere al vietii sexuale: „dat fiind faptul ca dominatorul este un seducator, viata lui sexuala nu va fi satisfacatoare decat in urma unei seductii. Acest lucru explica de ce dominatorului ii place mult sa se indragosteasca si de ce ii place partea pasionala dintr-o relatie. Cand pasiunea incepe sa se stinga din partea sa va gasi un mijloc pentru ca ideea de a rupe relatia sa vina de la celalalt. Astfel, nu va fi acuzat de tradare.”

 Foarte important pentru orice dominator este renegarea, care inseamna in mod clar tradare. Desi el nu suporta renegarea, o practica de foarte multe ori fiind foarte suparat pe cineva si neacordandu-i sansa la impacare. El spune foarte des “nu mai vreau sa mai stiu nimic despre…”.

Bolile unui om cu o astfel de rana sunt: agorafobie; dureri ale articulatiilor, hemoragii, diaree, impotenta; paralizii; probleme cu ficatul si stomacul; herpes bucal.

 

Adaptare dupa Lise Bourbeau- Cele cinci rani care ne impiedica sa fim noi insine

Cititi si articolele:
Ce rani provoaca umilinta in copilarie?
Cum influenteaza rana nedreptatii viata viitorului adult?

Lasa un comentariu