Cu dependenta in familieCu dependenta in familieCand partenerul de viata sau parintele este dependent de anumite substante, persoanele apropiate nu consuma si ei substante alaturi de cei dependenti. Persoanele apropiate nu sunt nici aceia care ii ajuta pe cei care sunt dependenti sa devina astfel. Ele se numesc persoane codependente pentru ca stau in preajma celor care fac abuz si intr-un fel le sustin dependenta. Ei sunt cei care gasesc scuze permanent pentru greselile comise de cei in suferinta.

Ce il poate face pe un om sa manifeste un asemenea comportament? Co-dependentii sunt oameni care sufera la randul lor si intra intr-un cerc vicios in momentul in care sunt ancorati in problema celui dependent.

De exemplu, daca vorbim despre dependenta de alcool, atunci putem sa facem referire la prietenii sau rudele unui om care de ani de zile a cazut in aceasta patima a alcoolului. Cel sau cea care ii este alaturi alcoolicului, va tinde sa spuna ca nu are importanta ca acesta bea din cand in cand cate un pahar de tarie, chiar daca acest lucru se intampla zilnic, de mai multe ori pe zi. De asemenea va spune uneori ca este chiar sanatos sa bei vin pentru ca are vitamine. De fapt, indiferent de cuvintele alese pentru a vorbi despre starea celui care este alcoolic, va tinde sa ii gaseasca scuze pentru comportamentul sau legat de dependenta. Astfel, il va face pe cel care este in aceasta situatie sa se adanceasca in obiceiurile care se vor agrava in scurt timp.

Avand la randul sau probleme de rezolvat, co-alcoolicul va fi ascuns in spatele celui cu problemele vizibile si astfel isi va gasi o scuza pentru faptul ca nu actioneaza in rezolvarea propriilor dureri. Uneori, nici macar nu constientizeaza asemanarea cu cel care este vizibil alcoolic.

Identificarea persoanelor codependente (Ralf Schneider, Ingrid Lux & Holger Lux, 1999):

  • Preiau responsabilitatea pentru cei dependenti
  • Scuza comportamentul celui dependent
  • Vor sa-l scuteasca de diferite dificultati
  • Controleaza comportamentul dependentului cautand rezervele de bauturi in ascunzisuri; incearca sa-l fereasca de alcool si ocazii in care sa bea; incearca sa-i dovedeasca minciuna
  • Devin ei insisi nesinceri fata de cel dependent, de alte persoane sau fata de sine in ce priveste realitatile si sentimentele provocate de dependenta.

Co-dependentul este, dupa cum se poate observa in descrierea facuta mai sus, un om care incearca sa-l salveze pe cel alcoolic, nu numai sa-i scuze comportamentul. De fapt, este un cerc vicios greu de intrerupt. Cu cat se implica mai mult, cu atat va deveni la randul sau mai dependent de forma de reactie la comportamentul celui care face abuz, va avea o imagine de pastrat si va dori sa iasa invingator din aceasta lupta cu dependenta. De aceea se va adanci si mai mult in ceea ce face si va gasi din ce in ce mai multe justifiari pentru alegerile sale.

Ce poate sa faca un co-dependent pentru a iesi din acest cerc vicios? Una dintre variante ar fi sa incerce sa nu isi mai controleze prietenul sau ruda dependenta. Sa inteleaga ca este intr-o suferinta pe care el nu o poate gestiona. Asta nu inseamna ca ii va fi indiferent ceea ce se intampla, ci doar ca nu va incerca sa mai controleze realitatea celuilalt.

Un alt lucru important este ca poate sa stabileasca anumite limite. Co-dependentul poate sa fie clar in legatura cu ceea ce accepta si ceea ce intelege. Este o diferenta clara intre a intelege boala si a intelege consecintele comportamentului asupra sa. De aceea pot fi impuse anumite restrictii in ceea ce priveste toleranta si intelegerea.

Lasa un comentariu