Critica si eficienta la serviciuCritica si eficienta la serviciuCateva reguli de baza in care critica poate schimba comportamentul unui angajat. Recomandarile (Sam Deep, Lyle Sussman, 1996) pe care le poate urma seful in aceasta privinta sunt:

Observatiile trebuie sa aiba loc intre patru ochi

Astfel se va evita umilirea persoanei careia i se adreseaza critica.

Daca angajatul nu este pregatit sa asculte, critica nu-si va face efectul

Aici ne referim si la cazurile in care interlocutorul trebuie sa aiba la dispozitie un anumit interval de timp in care sa treaca peste supararea sau jignirile produse.

Nu faceti observatii angajatilor cand sunteti nervos

Obiectivitatea este importanta pentru a rezolva situatia respectiva intr-un mod constructiv.

Vorbiti despre comportament, nu despre persoana

Respingeti comportamentul care a dus la rezultatele defavorabile. Nu va concentrati asupra rolului persoanei in contextul respectiv.

Fiti clar si la obiect

Oferiti exemple concrete care sa sublinieze ofensiva dumneavoastra. In acelasi timp, observatiile mentionate au un impact mult mai mare daca situatia neplacuta este proaspata in mintea celor doua parti implicate.

Sinceritate si intelegere

Ce obiective aveti in vedere? Pedepsirea celuilalt sau indreptarea erorii pentru ca aceasta sa nu se mai repete? Pedeapsa il va face pe celalalt sa adopte o atitudine defensiva in timp ce intelegerea situatiei va va face sa-i castigati increderea.

Superioritate?

Formulari de genul “sunt mai bun decat tine” sau “stii cum am ajuns eu aici?”, nu produc vreo modificare benefica in comportamentul interlocutorului. Este mai bine sa explicati observatiile pe care le faceti prin exemple concrete: „Ai venit mai tarziu la serviciu, de 4 ori luna aceasta”, in loc de „Mereu intarzii”. Aceasta adresare sugereaza faptul ca nu mai exista nici o sansa de corectare a comportamentului.

Prea multa critica…

Persoana criticata se va simti extrem de stresata la locul de munca.

Spuneti-i angajatului ce simtiti in legatura cu situatia creata

Impactul maxim al criticii are loc in momentul in care va aratati cooperant in aplanarea disensiunilor: „M-am simtit jenat in fata sefului si dezamagit ca noi doi nu am reusit sa ne coordonam suficient, pentru ca lucruri de genul acesta sa nu aiba loc”.

O explicatie este binevenita

Cereti subordonatului sa explice atitudinea sa. Ascultati cu atentie raspunsul.

Implicati persoana in procesul de rezolvare a situatiei

Daca este posibil acest lucru, elaborati impreuna un plan care sa rezolve situatia respectiva. De exemplu: “Ai vreo idee in acest sens?”. Asigurati-va, de asemeni, ca solutia gasita reprezinta un raspuns adecvat si pentru situatiile viitoare.

Lasa-ti cuvintele sa isi faca efectul

Nu abordati alt subiect dupa ce l-ati incheiat pe acesta. Tot ce s-a discutat anterior trebuie sa isi faca efectul in mintea angajatului. Discutia se poate finaliza astfel: „Daca nu mai ai intrebari sau comentarii, te poti intoarce la munca ta”.

Verificati impactul masurii coercitive

Verificati daca masurile si regulile stabilite din timpul discutiei au fost respectate. Daca angajatul si-a schimbat comportamentul, nu ezitati sa il laudati pentru efortul sau.

 

Lasa un comentariu