Creativitatea copilului in contrast cu conformismul 

Fiecare copil este unic. El isi manifesta unicitatea printr-un comportament creativ si inventiv. Cand copiii realizeaza lucruri intr-un mod neobisnuit, fac ceva ce n-a mai facut nimeni sau descopera mai multe solutii la o problema pentru care parintii nu aveau decat un singur raspuns, atunci pot fi numiti creativi.

Creativitatea poate fi exprimata aproape in tot ceea ce face copilul – in cuvinte, in cantece, in actiuni, in lucrari artistice sau in gandire. Nu este tocmai usor sa ai in casa un copil creativ.

Majoritatea parintilor recunosc ca prefera copiii conformisti, care urmeaza intotdeauna calea previzibila si care nu cer niciodata explicatii in legatura cu ceea ce li se cere sa faca. Insa copilul creativ este cel care, in cele din urma, isi va lasa semnatura pe o noua descoperire stiintifica sau care va realiza ceva ce va aduce multora bucurie si
ajutor.

Cam la vremea cand copilul ajunge la varsta prescolara, probabil ca unele dintre experientele vietii l-au invatat deja ca nu este bine sa fie prea diferit de ceilalti. Insa, indiferent de varsta, copilul poate fi invatat si ajutat sa-si dezvolte creativitatea.

Iata, in continuare, cateva dintre lucrurile pe care le poti face pentru a incuraja creativitatea:

1. Ofera-le copiilor suficient timp si materiale pentru a fi creativi.
De obicei, pentru un copil este mult mai usor si mai rapid sa copieze ceva facut de o alta persoana, decat sa se gandeasca la un mod original de a face el insusi ceva. Ca sa fii creativ ai nevoie de timp si trebuie sa ai la dispozitie anumite materiale.

2. Accepta un comportament creativ.
Ca parinte, trebuie sa fii convins ca individualitatea este importanta si ca nu este neaparata nevoie ca toti copiii sa actioneze in acelasi fel.

3. Creaza acea atmosfera care sa-l incurajeze pe copil sa fie creativ.
Este nevoie sa-i faci pe copii sa se simta liberi sa foloseasca materialele in diferite moduri. De exemplu, cuburile si figurinele din plastic pot fi folosite atat pentru a trasa pe hartie diferite forme geometrice, cat si pentru a construi cu ele.

Pentru ca ei sa stie ca au aceasta posibilitate, fiecare copil trebuie sa cunoasca ce jucarii si ce materiale este liber sa foloseasca oricand si trebuie incurajat sa o faca mereu in moduri variate.

4. Comenteaza si pune intrebari ca sa-i stimulezi creativitatea.
De exemplu: „Exista mai multe posibilitati de a desena cu acuarele pe hartie”. „In cate feluri diferite poti aseza acuarela pe hartie?”
„In cate moduri poti folosi acest obiect?” „Foarte interesant! Cum ai facut? Nu m-am gandit niciodata sa fac astfel!”

5. Recompenseaza-i creativitatea in asa fel incat copilul sa aiba simtamantul valorii personale.
De exemplu: „Ai avut o idee foarte buna.” „Ai descoperit o metoda pentru a face acest lucru.” „Se pare ca-ti place si tie cum ti-a reusit desenul .”

6. Nu le aseza in fata modele pentru activitati in care se pot exprima in stilul lor personal.
Activitatea sa se desfasoare printr-un „moment creativ”, si nu printr-unul „imitativ”. Nu spune: „Rata merge asa”, ci spune: „In cate feluri poti merge astfel incat sa arati ca o rata?” „Fii o rata speciala, in stilul tau!” „Cum crezi ca ar trebui sa mergi?”

Nu spune: „Acesta este un mod de a merge”, ci spune: „In cate feluri diferite poti merge?” (Inainte, inapoi, pe lateral, in picioare, pe vine, repede, incet, pe varfuri, pe calcaie etc.)

In lucrarile artistice, nu spune: „Ce culoare ar trebui sa aiba un pom?” sau „Pomul trebuie sa fie verde”, ci spune „Ai colorat pomul cum n-a mai facut-o nimeni altcineva. Este un pom special. Imi place cum ti l-ai imaginat.”

7. Ofera-i copilului posibilitatea de a inventa povesti, poezii si cantece.
Uneori, dupa ce copilul a desenat o imagine, ii poti cere sa spuna o poveste legata de desenul respectiv.

8. Fii tu insuti creativ.
Nu face acelasi lucru, in acelasi fel, ci incearca ceva nou. In orice activitate exista loc pentru creativitate.

Bineinteles ca nu va merge totul, dar copilul va invata ca, indiferent daca merge sau nu, ai curajul sa incercati ceva diferit.
Ca sa-i dai o idee despre cum poti fi creativ in ce priveste muzica, improvizeaza niste instrumente muzicale din ce iti sta la indemana.

De exemplu: sufland peste o sticluta tinuta in dreptul buzelor se poate scoate un sunet; o sarma sau o sfoara bine intinsa pe o scandura, intre doua cuie, zangane; tuburi de diferite marimi, lovite cu un ciocanel, dau sunete diferite; clopotei prinsi de sfoara elastica pot fi legati la mainile sau la picioarele copilului, astfel incat sa sune in ritmul miscarilor acestuia; doua jumatati de nuca lovite una de cealalta; cutii mari de conserve pot fi folosite ca tobe; chiar si borcanele de sticla, pline doar pe jumatate cu apa, pot deveni instrumente muzicale, atunci cand sunt lovite usor cu o lingura.
Posibilitatile sunt infinite.

Creeaza o atmosfera in care greselile si esecurile sa fie acceptate ca facand parte din experienta creativa. Se spune ca, atunci cand esti creativ, nu se poate vorbi despre greseli, ci de incercari. De cate ori a incercat Edison, mereu si mereu sa faca ceva sa functioneze?

Multi copii sunt nemultumiti atunci cand incearca ceva intr-un fel si descopera ca ceea ce au facut nu are efectul pe care-l asteptau.

De exemplu, copilul poate sa amestece doua culori de acuarela si sa nu obtina culoarea pe care o dorea; sau poate sa incerce sa aseze cuburile in echilibru, intr-un anumit fel si sa nu reuseasca.

Adesea, oamenii care sunt creativi au mai multe esecuri decat succese! Dar secretul succesului este acela ca ei sunt in stare sa-si accepte esecurile si sunt gata sa incerce din nou.

Urmatorul articol: Intelegerea emotiilor copilului

 

Lasa un comentariu