Corpul calos 

Este marea comisura transversa a creierului, care conecteaza cele doua emisfere, are forma de arc si variaza ca forma si dimensiuni in functie de sex si in functie de dominanta emisferica.

Principala sa activitate este de a conecta cele doua emisfere si de a transmite informatiile senzoriale si motorii de la o emisfera la cealalta.
Distrugerea sa produce sindromul de deconexiune caloasa, manifestat printr-un defect de transfer al informatiilor intre emisfere, cu afectarea functiilor cognitive si psihice in general.

Emisferele sunt specializate: cea stanga in comportamentul verbal, cea dreapta in scriere si in abilitati video-perceptuale si spatiale.

Din acest motiv, corpul calos devine important in limbaj, in lectura, in scriere, in senzoriu si activitati motorii, in atentie, memorie, emotii si comportamente elaborate.

Sindromul de deconexiune (split brain)

Se produce atunci cand corpul calos este sectionat si informatia se limiteaza la o singura emisfera. Simptomele depind de varsta la care se produce sectiunea. La 11 ani se incheie mielinizarea neuronilor, motiv pentru care pana la aceasta varsta mai este posibil transferul de informatii intre cele doua emisfere, dar dupa aceasta varsta nu mai este posibil nici un fel de transfer.

Sindromul de deconexiune cuprinde afectarea coordonarii mainilor, cu imposibilitatea compararii intermanuale, agrafie unilaterala stanga, apraxie constructiva unilaterala dreapta, anomie tactila stanga, adica subiectul nu poate denumi obiectele pipaite cu mana stanga, nu poate denumi obiectele din campul vizual stang, elemente de amnezie, perturbari atentionale si tulburari de control emotional.

Nucleii bazali

Sunt nuclei de substanta cenusie din interiorul emisferelor cerebrale. Se cunosc inca foarte putine despre activitatea nucleilor bazali, din acest motiv exista mai multe clasificari ale nucleilor:

  • o clasificare introduce in aceasta categorie nucleul caudat, in forma de coada sau virgula, cutamenul, globus palidus, nucleul subtalamic si substanta neagra
  • alta clasificare include in aceasta categorie complexul amigdaloid, claustrumul si corpul striat

Complexul amigdaloid

Are rol in modificarile comportamentale, viscerale, somatice si endocrine. Stimularea sa produce teama, confuzie, tulburari de constienta sau amnezie.

Raspunsurile viscerale sunt modificari respiratorii, circulatorii si cardiace, digestive si de temperatura a corpului. Raspunsurile somatice sunt miscarile oculare, diverse contractii ale muschilor faciali, miscari de adulmecare, mestecare si inghitire.

Raspunsurile endocrine se refera la eliberarea de hormoni, la reglarea secretiei hipofizare, stari de hipersexualitate.

Substanta neagra

Este masa nucleara cea mai mare care pleaca din mezencefal si urca pana la diencefal, se numeste asa datorita pigmentarii de melanina, un pigment de culoare neagra care apare in jurul varstei de 4-5 ani. Este principala sursa de dopamina a organismului, un neurotransmitator cu rol in transmiterea informatiei de la nervi catre muschi, in special.

O leziune a substantei negre provoaca o degenerare metabolica generala care este cunoscuta sub numele de boala Parkinson. La boala Parkinson contribuie degenerarea si a altor nuclei bazali, precum si a neuronilor corticali, datorita scaderii sau lipsei dopaminei. Boala Parkinson se caracterizeaza prin miscari involuntare, prin actiuni stereotipe, prin tulburari de vorbire si limbaj, dificultati de scriere, tulburari de gandire, reducerea atentiei si afectarea dispozitiei si personalitatii.

In final, boala se caracterizeaza printr-o dementa profunda, cu tulburari senzoriale, motorii, cognitive si comportamentale profunde, care necesita ingrijiri permanente si ale caror manifestari sunt ireversibile. Manifestarile pot fi stopate medicamentos, la nivelul la care este surprinsa boala, dar ceea ce s-a pierdut nu poate fi reparat.

 

Lasa un comentariu